YUNANİSTAN’DAN F-35 SİPARİŞİ

Yunanistan, Ege'de Türkiye'ye karşı avantaj sağlamak için ABD'den F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyor. ABD, S-400 krizi nedeniyle Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

0
blank

Eylül ayında ülke tarihinin en büyük silahlanma programlarından birini açıklayan Yunanistan, şimdi de 24 adet F-35 savaş uçağı için ABD’ye başvurulduğunu duyurdu.

Devlet televizyonu ERT’nin Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, F-35 uçaklarının satın alınması için ABD’ye resmi başvurunun yapıldığı bildirildi. ERT, F-35’lerin satın alınmasıyla Yunanistan’ın Ege’de Türkiye’ye karşı avantaj sağlamayı hedeflediğini kaydetti.

F-35 savaş uçağı projesinin ortakları arasında bulunan Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan kriz üzerine ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı.

DEV SİLAHLANMA PROGRAMI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Eylül ayında açıkladığı dev savunma programı çerçevesinde Fransa’dan da 18 adet Rafale savaş uçağı alınması planlanıyor. Program çerçevesinde dört yeni fırkateyn satın alınması, dört mevcut fırkateynin modernizasyonu, dört donanma helikopterinin yanı sıra karadan havaya füzeler, donanma için torpidolar ve uçaklar için güdümlü füzelerin de  envantere katılacağı bildirilmişti.

Mitsotakis, satın alınması planlanan 18 Rafale savaş uçağından 12’sinin ikinci el olacağını ve ilk uçakların teslimatının 2021 yılında yapılmasını beklediklerini bildirmişti. Fırkateynlerin ise on yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor. Yunan hükümeti ayrıca beş yıllık bir zaman diliminde tam zamanlı görev yapan 15 bin profesyonel askerin de orduya alınmasını öngörüyor.

Yunan hükümeti programın maliyeti ile ilgili rakam vermekten kaçınsa da çeşitli medya kuruluşları savunma satın alımları tutarının 10 milyar doları bulacağını bildirmişti.

S400’LER DEVREYE GİREBİLİR

Bu arada çeşitli yayın organlarına konuşan emekli generaller ve savunma uzmanları Yunanistan’ın alacağı savaş uçaklarına karşılık Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S400 hava savunma sistemlerini devreye koyacağını ve gerekli yerlere konuşlandırabileceğini açıkladılar.

Bu açıklamalarla birlikte iki NATO üyesi olan Türkiye ile Yunanistan’ın ayrı savunma planları yapmalarının ve başta ABD olmak üzere silah tedarikçisi ülkelerin izledikleri politikaların nedenleri de daha rahat anlaşılmaya başlanmış bulunuyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin Rus hava savunma sistemlerine olan ihtiyacını ve bu sistemlerin satın alınmasının ardındaki nedenleri de açıklamış oluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz