Yunanistan Başkanı halka hitaben yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın “gururlu ve güçlü” bir ülke olduğunu vurgulamak ihtiyacı hissetti
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle yaşanan gerilim nedeniyle ‘acil’ koduyla ulusa sesleniş düzenledi.
Miçotakis, “Yunanistan, gururlu ve güçlü bir ülke. Avrupa ailesinin bir üyesi ve Doğu Akdeniz’de istikrarın çıpasıyız. Uluslararası hukuk ilkelerine ve iyi komşuluk kurallarına sıkı sıkıya bağlılığımızı koruyoruz. Herkesle barış, iyi niyet ve işbirliği köprüleri arıyoruz. Vatanımız tehditlere ve şantaja boyun eğmiyor. Ancak provokatif eylemlere müsamaha göstermeyeceğiz. Bu ilkeli politikayı takiben, İtalya ve en son Mısır ile müzakereler yaptık ve anlaşmalar imzaladık. Anlaşmalar Deniz Hukuku ile tam uyumludur. En zor diyalogdan bile korkmuyoruz zira tutumumuzun meşruiyetine inanıyoruz. Ancak gergin bir atmosferde kışkırtıcı bir diyaloğun anlamsız olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’nin Avrupa’nın modern ilkelerine uygun olamayacağını savunan Miçotakis, “Türkiye’nin Mısır ile yaptığımız tamamen meşru anlaşmaya tepkisi ne yazık ki 21. yüzyıldaki Avrupa ilkelerini karşılayamadığını gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye, baskı ve sindirme mantığına bağlı kaldığını gösteriyor. Bu, başka dönemlerin mantığı. Aynı zamanda bizzat Türkiye, Libya’daki Trablus yönetimiyle geçersiz ve hukuku aykırı bir mutabakat imzaladı. Türkiye, sürekli tekrarladığı meydan okumalarla Yunanistan ve Avrupa’nın dayanıklılığını test ediyor” diye konuştu.
BÜTÜNLÜKLÜ MÜZAKERE
Bu arada bir dönem savunma bakanlığı da yapan eski Genel Kurmay Başkanlarından Apostolakis, Yunan Mega televizyonunda Doğu Akdeniz’deki gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atina’nın, Türkiye ile yaşadığı gerginlikte “büyük olasılıkla yalnız kalacağını” dile getiren Apostolakis, “Bizim meselemiz yüzünden herhangi bir tarafın Türkiye ile ilişkilerini bozması ya da bir çatışmaya girmesi olası değil.” ifadesini kullandı.
Olası bir çatışmanın iki tarafın çıkarlarıyla da bağdaşmayacağının altını çizen Apostolakis, “Ankara’nın, Yunanistan’ı ikili tüm konular hakkında müzakere masasına çekmek istediği” değerlendirmesini yaptı.Bu değerlendirme, Türk basınına bir Yunanlının Türkiye’nin isteklerinin haklılığını itiraf etmesi olarak yansıdı.