Bir özel uçak indi; ortalık karıştı! Gelenlerin önemli insanlar olduğuna kuşku yok ama ne için geldikleri tartışma konusudur. O kadar ki, özel hayatlarını bile delik-deşik etmeye çalışıyoruz.
Oysa bu gelişin kamuyu ilgilendiren iki yönü var: Birincisi, yurda girişlerde sağlık önlemlerine uyulup uyulmadığı; ikincisi Lapta Marina ihalesinin düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığıdır.
İHALE SORULARI
Lapta Marina ihalesi, ülkemizde bu işlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmediğinin yeni bir örneği olacak gibi duruyor.
Ortada çeşitli sorun ve sorular var:
- Bu ihale neden Lapta Belediyesi tarafından açıldı? Belediyenin buna yetkisi var mı? Balıkçı barınakları veya denize giriş amaçlı mendirekler bile Limanlar Dairesi tarafından kontrol edilir ve denetlenirken böylesine önemli bir iş, ülke ölçeğindeki bir proje neden Limanlar Dairesi tarafından takip edilmiyor? İhale neden Merkezi İhale Komisyonu tarafından açılmadı?
- Ortada dolaşan bir tutanağa göre, ihaleye iki firma katıldı. İkisinin önerileri arasında dağlar kadar fark var. Kıbrıs Arenco Yatırım Ltd. firması ilk peşinat olarak 5 milyon sterling vermeyi vaat ettiği halde, Cyprus Deluxe Travel Ltd. 900 bin sterling peşinat önermiştir. Ortada bu kadar büyük fark olması, devlet kurumlarını bu yatırımın fizibilitesi konusunda kuşkuya düşürmüş olmalıydı. Buna karşı ne yapılmıştır?
- Yapılacak yatırımın 2.5 milyar sterling olduğunun ileri sürülmesi, bu kuşkuları güçlendiriyor. Çok para… Gereksiz bir yatırım bile denebilir. Bu kuşkular ciddi bir şekilde değerlendirildi mi?
- Ortada dolanan bir belgede Kıbrıs Arenco Yatırım Ltd.’in yatırımdan caydırılmaya çalışıldığı ifade ediliyor. Anlıyoruz ki, Lapta Marina ihalesi ile ilgili olarak perde gerisinde daha çok mücadele ve tartışma yaşanmaktadır.
ALIŞILMIŞ HİKAYELER
Aslında bütün bunlar bizim için alışılmış hikayelerdir…
İsteyen Ercan ihalesine baksın: Taşyapı’nın elinden 100 milyonluk peşinat alınabilsin diye yapılan sözleşme sonunda havaalanı inşaatı bir türlü tamamlanamıyor. Devlet ilk etapta 100 milyon Euro’yu aldı ama bütün bunlar vatandaşın cebinden fazlasıyla çıkmış oldu. Ülkemiz hala daha yeni havaalanında kavuşmadı.
İsteyen Mare Monte ihalesine baksın: Mare Monte arazisi Net Holding’e kiralandı ama arazinin SİT alanı olduğu sonradan anlaşıldı. Proje kabul edilmedi, inşaat yapılamıyor. Şimdi sorun mahkemede bile çözümlenemiyor.
İsteyen Kapraz Gate Marina’nın; isteyen Karpaz Hillside projesinin hikayesine yoğunlaşsın…
Bütün bu sorunlar, kalitesiz kamu yönetimi ve yatırımcılara kesin bilgi ve projeler sunamamanın bir sonucudur. Bütün bunların sonucu ise arzulanan yatırımların gerçekleşmemesidir.
Şimdi tam bir kör karanlık içinde, Lapta Marina ihalesi ile ilgili gerçeği öğrenmeye çalışıyoruz. Sadece bu karanlık ortam bile, yatırımcılara yatırıma uygun bir ortam sunamadığımızı yeterince kanıtlamaktadır. Kimse kimseyi “yatırımcı istememek” ile suçlayamaz. Yatırımcı istemeyen koca bir KKTC vardır.