Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak Perçinci, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında sıklıkla karşılaşılan obezite ve şişmanlıkla beslenme tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, fiziksel aktivitenin artırılması, ilaç tedavisi ve cerrahi girişimlerle mücadele edildiğini belirtti. Perçinci obeziteyle mücadelede tüm besin gruplarından yeterli ölçülerde yemenin önemine vurgu yaparak tek besinli diyet ve sıfır yağlı pişirilen yemeklerin kilo vermede doğru bir yöntem olmadığını vurguladı.
Perçinci, şişmanlığın günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını ifade ederek doğru ve düzenli beslenme ile sorunun üstesinden gelinebileceğini kaydetti.
Zayıflama diyetlerinde doğru ve ulaşılabilir hedefler koymanın sürecin akışını kolaylaştıracağını dile getiren Perçinci, beslenme düzeninde yapılacak sürdürülebilir değişikliklerin yaşam biçimi olarak uygulanmasının önemine vurgu yaptı. Perçinci, koyulan hedeflerin ulaşılabilir olmasıyla sağlıklı bir yaşamın ömür boyu kapılarının da aralanacağını söyledi.
“TEK BESİNLİ DİYETLER DOĞRU DEĞİL”
Kilo vermeyi hedefleyen bireylerin beslenme programlarında et, süt, tahıl grubu, sebze ve yağ grubu gibi tüm besin gruplarının yer alması gerektiğini ifade eden Perçinci, tek bir besine bağlı kalarak yapılan diyetlerin doğru olmadığına dikkat çekti. Perçinci, tek besine bağlı diyetlerin kısa vadede daha fazla kilo kaybına neden olabileceğini ancak beslenme ve sağlık açısından yanlış olacağını belirtti.Beslenme programı ve diyetlerin kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğini anlatan Perçinci, hedeflenen kiloya ulaşmak için bireylerin yaşam ve çalışma koşullarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.
YAĞSIZ DEĞİL AZ YAĞLI GIDALAR…
Yapılan diyetlerde mutlaka her besin türünün doğru ölçülerde alınması gerektiğinin altını çizen Perçinci, ihtiyaç olandan daha az kalorili gıdalar tüketilmesinin metabolizmada kıtlık sinyalinin oluşmasına neden olacağını ifade etti. Perçinci, diyet denilince akla yağsız tuzsuz yemeklerin geldiğini oysa uygun bir beslenme programının az yağlı ve içinde bütün gıda gruplarının yer aldığı öğünlerden oluştuğunu dile getirdi.