Türkiye’de çok az düzeyde üretimi olduğu için satışı yapılamayan pomelo meyvesi, tam olgunluğa ulaştığında dış kabuğu sararıyor ve içi kırmızı ve sulu oluyor. Çiftçilerin de pomeloya ilgisi yavaş yavaş artıyor.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), ‘Çin greyfurdu’ olarak da adlandırılan, olgunlaştığında her biri 2 kiloya yakın ağırlığa ulaşan ‘pomelo’ meyvesini yetiştiriyor. BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, ürünün birkaç yıl içinde iç pazarda yerini alacağını söylüyor.
Abdullah Ünlü, İngilizcede ‘şadok’ olarak da adlandırılan pomelo meyvelerinin çapının 15-20 santimetreyi bulabildiğini, küçük bir topu anımsattığını belirtti. Pomelonun
şeklinin ve büyüklüğünün turunçgiller arasında en ayırt edici özelliği olduğunu aktaran Abdullah Ünlü, şöyle konuştu:
Kalın bir kabuğu var
“Pomelo tat olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer. Zaten greyfurt portakal ile pomelonun doğal bir melezi. Bununla birlikte pomelo, sadece greyfurt değil, bilinen turunçgillerin atası, anası diyebiliriz. Zira portakalın pomelo ile mandalinanın melezi olduğu sanılmaktadır. Kalın bir kabuğa sahip.
Greyfurtu andırıyor
“Özellikle Asya, Hindistan, Çin’de yetişen bir meyve. Ülkemizde çok üretimi olmayan bir meyve çeşidi. Aslında baktığınızda greyfurtu andıran bir lezzete sahip. Pazara çıkabilecek yeni tropik meyvelerden biri diyebiliriz.”
Zahmetli ürün
Ünlü, pomelonun greyfurda göre daha lezzetli olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:
– “Ancak meyvenin kabuğundan ayıklanmasındaki zahmet nedeniyle pek fazla yenmiyor, yetiştirilmiyor.”
“Farklı çeşitleri var. Fakat biz içi kırmızı olanı öneriyoruz. Çünkü antioksidan içeriği bakımından daha zengin.”
“Sindirime ve mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Hazımsızlığı gideren etkisi var. Şu an üretimi sadece Antalya’da yapılıyor.”
“Zaman geçtikçe bu meyvenin üretiminin artacağını düşünüyorum. Üreticilerimiz zaman zaman pomelo hakkında bizden bilgi alıyor ve talep ediyorlar. Hindistan’da futbol oynarken top olarak kullunıyor”