KKTC Hükümeti ekonomik önlemler paketini açıkladı. KKTC devleti, fedakarlık yapmış! Bazı temel tüketim mallarının KDV’leri sıfırlanırken, devletin diğer bazı alacaklarından da vazgeçildiği görülüyor. Yurttaşlarına refah sağlamak ve artan hayat pahalılığı karşısında yurttaşlarına ucuz ve kaliteli mallar temin etmek bakımından yapabilecek daha fazla şeyi yokmuş demek!
Bu durumda yapılabilen tek şey bazı vergilerden vazgeçmek olduğuna göre bu önlemler paketi, devletten beklenmesi gereken tek şeyin, kendi harcamalarını kısarak yurttaşlarına daha az yüklenmesi olduğunu da kanıtlamıştır. Bunun dışında KKTC devletinin yapacağı hiç ama hiçbir şey yoktur! Ama geriye bir soru kalmaktadır: Böylesi bir durumda yapılan fedakarlıklar neden devamlı olarak yapılmıyor?
Son paketteki bu esası yakalamışsak, bırakın kriz dönemlerini, kriz olmayan dönemlerde de devletin minimum harcama ile bazı temel hizmetleri üretmeye yoğunlaşması ve yurttaşların kazançlarını yurttaşlara bırakması gerektiğini de kolaylıkla kavrayabiliriz. Böylece yurttaşlar, görece olarak daha iyi günlerinde kazandıklarını daha kötü günleri için tasarruf etmeyi; işletmeler ise kazançlı dönemlerinde rekabet güçlerini artıracak ve kötü günleri nispeten daha rahat geçmelerini sağlayacak yatırımları gerçekleştirmeyi öğreneceklerdir. İyi günde kazandığını kötü güne hazırlanmak için kullananlar yollarına devam edecek, bol kazançlı günlerinin devam edeceğini düşünerek har vurup harman savuranlar zorluklar yaşayacak, belki de piyasadan çekilmek zorunda kalacaklardır.
“Acımasız” gibi gelebilir ama sanırım oldukça adil bir süreçten söz ediyorum. Hayat zaten bunun üzerine kurulu değil midir? İhtiyatlı hareket edenlerin daha huzurlu yaşaması, savurganların krizler içinde boğuşması adil bir yaklaşım olmaz mı? Üstelik ihtiyatlı bir yaşam sürersek, hayatımızı devam ettirmek için vergisiz paluzeye mahkum olmak zorunda da kalmayız!
Devletimiz bizden almadan yaşayamaz; kriz anında tek yapabildiği ise aldığının birazını bize geri vermekten başka şey olamaz. Bize mutlu ve refah bir hayat vaat etmekten vazgeçsin; her işimize karışmaya da kalkmasın!
Pakete bakarken bunları düşündüm işte… Bir de bu paketteki önlemleri kimin uygulayacağını merak ettim… Ev sahiplerinin yatırdığı stopajın % 3’ü, kiracılara devlet tarafından iade edilecekmiş… KKTC devleti bunu başarabilirse, ben bütün olumsuz düşüncelerimden vazgeçeceğim. Yeni bürokrasi yaratarak pahalılıkla mücadele edeceğini düşünenler aslında sorunu kavramamış olduklarını yeniden kanıtlamış oldular. Zaten bu nedenle bize, “vergisiz paluze” yedirmeye kalkıştılar!