KKTC Bakanlar Kurulu’nun, kapalı Maraş’la ilgili uzman bir ekip kurularak bilimsel bir envanter çalışması yapılması kararı Kıbrıs Rum tarafında Maraş’a olan ilginin artmasına neden oldu.
Haftalık Kathimerini gazetesi “Üçlü Bir Planın İlk Adımı Olarak Maraş” başlığıyla yayımladığı haberinde, Ankara’nın Kıbrıs Türk toplumunun geleceğiyle ilgili yeni planlarını, Kıbrıs sorunu ve doğal gazın belirlediğini iddia etti.
Haberinde, Türkiye’nin 36 yıl sonra bugün Kıbrıs’ta “KKTC’nin kurulması ile aynı ağırlıkta bir hareket hazırlamakta” olduğunu iddia eden gazete, geniş bölgede hızlı bir şekilde değişen dengeleri ve güç ilişkilerini göz önüne alan Ankara’nın girişiminin, bu kez Kıbrıs sorunundaki ve denizlerdeki gelişmeler alakalı olduğunu öne sürdü.
Gazete Maraş’ın aşamalı bir şekilde açılmasıyla birlikte, Türk tarafının en azından üç hedefin başarılmasını amaçladığını yazdı ve bunları şöyle özetledi:
1. 1974’ten bugüne korunan Kıbrıs sorunundaki mevcut düzenin radikal bir şekilde değiştirilmesi;
2. Türk tarafı Yeşil Hattın her iki tarafındaki mülkiyet durumu ve sınır çizgisinin nihai bir şekilde belirlenmesiyle ilgili yeni bir tartışma yaratılması. Türk tarafı federasyon çözümünü by-pass ederek, nihai sınır çizgisi ve adanın kuzeyindeki Kıbrıs Rum malları meselesinin açıklığa kavuşması için, Rum kesimiyle yavaş yavaş yeni bir uzlaşma çerçevesi hedefliyor;
3. Türk tarafı, Maraş’taki taşınmaz malların Kıbrıs Rum sahiplerine yönelik çağrı, Maronitlerin evlerine geri dönmesi ve ‘KKTC’nin’ radikal bir şekilde yeniden yapılanmasıyla, uluslararası topluma, emrinde uluslararası ve Avrupa şartlarına uyan çağdaş bir devlet mekanizması olduğu, aynı zamanda karmaşık ve çok kültürlü bir toplumun ihtiyaçlarına karşılık verebileceği ve kontrol edebileceği pozisyonunda olduğu mesajını vermek istiyor.