Ulusal Birlik Partisi’nde tüzük değişiklikleri tartışması kurultay sürecine damga vurdu. UBP Merkez Yönetim Kurulu’nda oy çokluğu ile kabul edilen tüzük değişiklikleri Genel Başkan ve Başbakan Ersan Saner tarafından “demokratik” olarak nitelenirken, favori genel başkan adayı Faiz Sucuoğlu ve arkadaşları değişikliklerin zamanı olmadığını belirtiyorlar.
Kurultayın altı ilçede toplanması ile genel sekreterliğin kaldırılarak yerine genel başkan yardımcılıklarının oluşturulması, UBP MYK tarafından gündeme getirilen tüzük değişiklikleri içinden en fazla tartışmaya konu olanlar olarak öne çıktı. Başbakan Ersan Saner, kurultayın altı merkezde toplanmasının daha fazla parti üyesine oy kullanma olanağı sağlaması bakımından “demokratik bir değişiklik” olduğunu ileri sürüyor. Buna karşılık Sucuoğlu ve taraftarları “atama ile göreve gelen genel başkan döneminde ve görev süresi dolmak üzere olan bir parti meclisi” tarafından yapılacak olan değişiklikler ile partinin geleceğinin belirlenmesinin doğru olmadığını belirtiyorlar. Sucuoğlu ve arkadaşları, tüzük değişikliklerinin kurultay sonrasında gündeme gelmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Bu çerçevede devam eden tüzük tartışmalarının UBP Parti Meclisi üyelerini adeta ikiye böldüğü belirlendi. Sucuoğlu taraftarı bazı PM üyeleri, Faiz Sucuoğlu’nun bu tartışmalardan uzak durması gerektiğini, bu tartışmanın başkanlık seçimini başka mecralara taşımak amacı taşıdığını ve bu tartışmaya girmekle Sucuoğlu’nun seçimin amacından saptırılmasına yardımcı olabileceğini; siyasi gözlemciler ise, bu tartışmanın Saner’in gücünü artırabileceğini ancak seçilmesini sağlayamayacağını ileri sürüyorlar.
Tüzük değişikliklerini onaylayarak kurultaya sunması beklenen UBP Parti Meclisi’nde şu anda 119 üye bulunuyor. Bu üyeler arasında yaşanacak tartışmanın kurultay sürecine damga vurması, hem kurultayı, hem de daha sonraki genel seçim sürecini etkilemesi bekleniyor.