TÜZÜK BELİRSİZ, LİSTELER HAZIRLANMADI; UBP KONGRELERİ YAPILAMIYOR!

Başbakan Esan Saner, UBP tüzük kurultayının zamanlaması konusunda karar veremiyor. Tüzük kurultayı yapılmadığı için ilçelerde yapılması gereken örgüt kongreleri de toplanamıyor.

0
blank

Ulusal Birlik Partisi’nde tam bir kurultay belirsizliği yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda toplanan Parti Meclisi’nin tüzük değişikliklerini oy çokluğu ile de olsa kabul etmesinden sonra tüzük kurultayının toplanması ve değişiklikleri onaylaması, örgüt kongrelerinin bu yeni tüzük hükümlerine göre toplanarak kurultaya hazırlanılması gerekiyor. Buna karşın UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersan Saner tüzük kurultayı için çağrı yapmıyor. UBP’de ise Parti Meclisi’nin önümüzdeki günlerde toplantıya çağrılarak tüzük değişikliği önerilerinin geri çekileceği konuşuluyor.

SANER KARARSIZ

UBP tüzüğüne göre olağan kurultay, son ilçe kongeresinden ancak bir ay sonra toplanabiliyor. Buna göre UBP kurultayının açıklandığı şekilde 24 Ekim’de toplanabilmesi için son ilçe kongresinin 24 Eylül’den hemen önce tamamlanması gerekiyor. İlçe kongrelerinden önce çeşitli düzeydeki örgütlerin de kongrelerini yapması bir UBP geneleği olarak gündemdeki yerini koruyor. Bu kongrelerin yapılabilmesi için oy kullanma yetkisine sahip üye listelerinin belirlenmesi gerekiyor ancak bu listelerin belirlenmesi için kullanılacak kriterler, tüzük tartışmaları nedeni ile belirsizliğe itilmiş durumdadr.

Bu zorunluluklara karşın UBP Genel Başkanı Ersan Saner, tüzük kurultayı için tarih belirlemekten kaçınıyor. UBP kulislerinde ise tüzük kurultayının iptal edileceği ve olağan kurultayın mevcut tüzüğe göre yapılacağı konuşuluyor.

SANER’İN HESAPLARI TUTMUYOR

Bütün bu karmaşanın Başbakan Ersan Saner’in kurultay hesaplarından kaynaklandığı gözlemleniyor. Kurultayda avantaj elde edeceğini düşünerek tüzük değişikliği öneren Saner, yarattığı hoşnutsuzluk nedeni ile pişman olmuş ve geri dönmenin yollarını arar görünmektedir. Son olarak Cumhurbaşkanı Tatar’ın huzurunda biraraya geldiği Faiz Sucuoğlu ve Hasan Taçoy ile uzlaşamamış olması da işini oldukça zorlaştırmış bulunuyor.

Saner’in son günlerde başbakanlık müsteşarlığına yaptığı atama da başını oldukça ağrıtıyor. Başbakanlık müsteşarlığına Hüseyin Cahitoğlu’nu atayarak İstanbul’da yaşam süren eski başbakan Hüseyin Özgürgün’ün desteğini almayı planlayan Saner, yakın çevresindeki bazı kişilerin tepkisine neden oldu. Başbakanlık müsteşarlığından emekli olmayı düşünen bazı etkili bürokratları gücendirmiş olan Saner’in bu tür atamalarla yol almaya çalışmasının da mümkün olmayacağı, bu tür atamaların avantajları kadar dezavantajları da olduğu biliniyor.

KARMAŞIK BİR SÜREÇ

UBP kurultayının tüzük hükümlerine uygun olarak ve parti için demokrasinin gerektirdiği şekilde planlanmamış olması hem partiye, hem de topluma büyük bir sorun olarak yansımış bulunuyor. Ulusal Birlik Partisi’nin bu süreçten nasıl çıkacağı ise merakla gözleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz