10 Ağustos’tan bu yana Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis araştırma gemisi, beraberindeki donanma gemileriyle birlikte Antalya’ya geri döndü. Yunanistan tarafı Türkiye’nin bu hamlesini memnuniyetle karşıladı ama Yunanistan Başkanaı Miçotakis aynı gün 10 milyar dolarlık silahlanma programını açıklamaktan geri kalmadı.
1 Eylül’de ilan edilen son navtexin süresi 12 Eylül Cumartesi günü doldu.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Oruç Reis’in dönüşünün ardından Twitter hesabından “Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir” açıklaması yaptı.
DÖNÜŞ OLAĞAN
Bakanlık açıklamasında, “Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 10 Ağustos’ta Akdeniz’de Demre-1 lokasyonunda sismik arama ve araştırma faaliyetlerine başlamıştı. Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3525 kilometrelik sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir. Oruç Reis, çalışma prensibi gereği ayda bir planlı bakım, personel değişimi ve sonraki görev hazırlıkları için limana dönmektedir. Aylık periyotlarla ikmal ve bakım için geminin limana dönmesi, her zaman gerçekleştirdiği rutin faaliyetidir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir” denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Öte yandan; Türkiye, Akdeniz’de uluslararası hukuka dayanan arama ve sondaj faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Yavuz Sondaj Gemisi halen Selçuklu-1 kuyusunda, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi de Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam etmektedir.”
Bazı haber siteleri ise, Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalar yapan Oruç Reis’in, “Türkiye ile Yunanistan arasında NATO nezdinde başlayan görüşmeler çerçevesinde Antalya Limanı’na geri döndüğünü” iddia etti. Yunanistan da, Oruç Reis gemisinin geri dönmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı. Selanik’te konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Oruç reis gemisinin Doğu Akdeniz’den ayrılmasını ‘ilk olumlu adım’ olarak niteledi. Bu adımların devam etmesini umduğunu söyleyen Yunan Başbakan Miçotakis, “Gerginliğin azaltılmasına dair gerçek deliller olursa Yunanistan her zaman Türkiye ile yeni görüşmelere hazır” diye konuştu.
YUNANİSTANDAN SİLAHLANMA
Öte yandan Yunanistan, Türkiye ile gerginliklerin yaşandığı bu dönemde ordularını güçlendirme kararı aldığını duyurdu. Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Selanik’teki “Helexpo Forum” kapsamında yaptığı konuşmada, Fransa’dan 18 Rafale tipi savaşuçağı alacaklarını ve ordularını 15 bin yeni askerle güçlendireceklerini söyledi. Başbakan ayrıca dört yeni fırkateyn ile dört Romeo helikopterinin de deniz kuvvetlerine dahil edileceğini söyledi. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ilk kez bir Avrupa ülkesinin Rafale tipi savaşuçağı satın almaya karar verdiğini belirterek kararı “memenuniyetle karşıladıklarını” ifade etti.