spot_img
12.8 C
Lefkoşa
spot_img

TURİZME HASTANE ENGELİ

Elif ŞEN ÇATAL

Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Artı Doksan Turizm Direktörü Andaç Günay, turizmin yeniden hayata kazandırılması için yürütülecek çalışmalarda hükümetin yapması gerekenler konusunda yetersiz kaldığını dile getirdi. Yaklaşık 4 aydır kapalı olan turizm sektörü çalışanlarının açlık noktasına geldiğini dile getiren Günay, hala daha ülkeye bir pandemi hastanesinin kurulmamış olmasının turistlerin gelmesinde olumsuz etki yaratacağını vurguladı. 

Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Artı Doksan Turizm Direktörü Andaç Günay, ülkenin en büyük gelir ve katma değer sağlayan eğitim ve turizm sektörünün pandemi sürecinde büyük bir gelir kaybına uğradığını söyledi. Turizm sektörünün, 10 Mart 2020 tarihinden  beri kapalı olduğunu hatırlatan Günay, henüz kapıların açılmaması nedeniyle sektörün canlanabilmesi konusunda belirsizliklerin devam ettiğini dile getirdi.

“İÇ TURİZM BEKLENTİSİ KARŞILANMADI”

1 Haziran 2020 tarihi itibariyle turizm sektöründe hizmet veren bazı otellerin açıldığını aktaran Günay, beklenen iç turizm hareketliliğinin yaşanmaması nedeniyle başka bir hayal kırıklığının daha meydana geldiğini belirtti. Otellerin açılmasıyla beklentinin iç turizmin canlanması yönünde olduğunu kaydeden Günay, ekonomik ve psikolojik etkenler yüzünden yerli turizminde sıfırlandığını söyledi. Günay, bin yataklı otellerin sadece bir ya da iki odasının dolu olduğunu, yaşanan ekonomik darboğazı çarşıda da gözlemlemenin mümkün olacağını dile getirdi.

“MEMUR MAAŞI ÖDEYEREK EKONOMİ AYAĞA KALKMAZ”

Günay hükümetin en büyük yanılgısının, memur maaşlarını ödeyerek ekonomiyi hayata kazandıracağı algısı olduğunu ifade ederek “Sadece memur maaşlarını ödeyerek ekonomiyi ayağa kaldırmak mümkün değil. Mutlaka olumlu yönde bir etki yaşanacaktır. Fakat taşıyıcı bir nüfusla yaşamaya alışmış KKTC ekonomisi, sadece yerli halkın eksik geliriyle ekonomik kalkınmayı sağlaması şu aşamada mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Sürecin küresel bir kriz olduğunun altını çizen Günay, sektörün bir anda düzeleceği beklentisi taşımadıklarını ancak hükümetin turizm sektörüne karşı ilgisiz kalmasının daha da derin yaralara neden olduğunu belirtti.

“KATKILAR DEVAM ETMELİ”

Sektörün paydaşları ve çalışanlarının aç denilebilecek noktaya geldiğini söyleyen Günay, hükümetin verdiği katkıların yıl sonuna kadar devam etmesi için çağrıda bulundu.  Sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve kredi ödemelerinin muaf sayılması için girişim yapmaları konusunda hükümetten destek isteyen Günay, gelir kaynaklarının sıfırlandığına vurgu yaptı.

Ülkede normalleşme sürecine geçilmeye hazırlanırken hükümet ortakları arasında çıkan tartışmaların ülke gündemini farklı yerlere çektiğini kaydeden Günay, şu anda kimsenin bir hükümet krizi ya da farklı gündemleri tartışacak durumda olmadığını dile getirdi.

“PANDEMİ HASTANESİNİN OLMAYIŞI EKSİKLİK”

Yeni normalleşme süreci olarak kabul edilen 1 Temmuz’a konsantre olup, sağlık alt yapısının da bir an önce yeterli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Günay, bu konuda da sorunların su yüzüne çıktığını belirtti. Ekonominin ayağa kalkmasının turizm ve eğitim gelirlerinin başlamasıyla mümkün olacağını dile getiren Günay, bunun da sağlık alt yapısıyla doğru orantılı olduğunu ifade etti. KKTC’de pandemi hastanesinin hala daha olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen Günay, başarılı bir pandemi süresi geçirmemize rağmen sağlık alt yapısının düzenlenmesi adına hiçbir somut adım atılmadığını kaydetti.

“İŞİMİZ ALLAH’A KALDI…”

Günay, pandemi hastanesinin ekonomik olarak yeniden ayağa kalkabilmenin olmazsa olması olduğunu dile getirerek “Gerek Sağlık Bakanlığı, gerek diğer bakanlıklarla çok defa görüşme yaptık. Ama bir arpa boyu yol ilerleyemedik. Sağlıklı bir karar mekanizmasının olmayışı, siyasi kararlar dışında güçlü bir iradeyle hareket edebilecek güçlü bir hükümetin olmayışından dolayı bugünlere kadar sürüklendik. Bundan sonrası tabiri caizse işimiz Allah’a kaldı…” dedi.

Turizm sektörü olarak pandemi sürecinde ağır bir darbe aldıklarını ifade eden Günay, bundan sonra da umut verici bir tablonun görünmediğini belirtti. “Gelecek bence turizmle gelecek” diyen Günay, varolan hükümetin sektöre gerekli değeri vermediğini savundu.

“TURİZM OLMADAN HİÇBİR SEKTÖR GİRDİ SAĞLAYAMAZ”

İşveren olarak çalışanlarına maaş ödeyemeyecek noktaya geldiklerini dile getiren Günay, adayı terk edenlerle ülkede ciddi bir nüfus kaydı yaşandığını belirtti. Hükümetin özel sektörü ayrıştırarak sadece kamuya yöneldiğini dile getiren Günay, hükümetin sadece kamu çalışanlarının maaşını ödemekle yükümlüymüş gibi davrandığını ifade etti. Oysa turizm sektöründe çalışanların sayısının yaklaşık 20 bin civarında olduğunu söyleyen Günay, bu çalışanların gelirlerinin olmaması durumunda hiçbir sektörün de girdi sağlayamayacağını kaydetti. Günay KKTC’nin ekonomisinin ne tarıma ne de sanayiye dayalı olduğunu dile getirerek “Bu ülkenin olmazsa olmaz gelir kaynağı turizm ve eğitimdir” ifadelerine yer verdi.

Ülkedeki tüm sektörlerin ekonomik olarak sorun yaşanmasının en büyük nedeninin turizmin kapalı olması olduğunu  söyleyen Günay, ülkeye gelmeyen turistin bütün sektörlerde olumsuz etki yarattığını ifade etti. Devlet politikalarının bu yönde belirlenmesi gerektiğini dile getiren Günay, bugüne kadar kör topal gelindiğini bundan sonrası için doğru adımlar atılmasının elzem  olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER