TURİZM SEKTÖRÜNÜN YOL HARİTASI NEREDE?

TOLGA RAHVANCIOĞLU, GÜNEY KIBRIS'IN ALDIĞI ÖNLEMLER İLE KIYASLAYARAK TURİZM SEKTÖRÜNÜN YAŞADIĞI SORUNLARI DEĞERLENDİRDİ

0
blank

Pandemi döneminin turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkileri artık tüm toplumun malumudur. Bu hususta halkın hemen her kesiminden duyarlılık görmek son derece olağan bir hal almışken, çiçeği burnunda hükümetimizin sessizliğini koruyor olması da giderek şaşırtıcı bir hal almaktadır.

blank

Ülkemizde 10 aydır devam etmekte olan olağanüstü koşullar bir yana, toplum olarak bu süreçte büyük karmaşalarla atlattığımız Cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet krizlerinin de bıraktığı sıkıntılar toplumumuzu ciddi şekilde huzursuz etmektedir. Ümidimiz hükümetin 2021 yılı için turizm sektörünün önünü açacak adımlar atması ve sektörün önüne bir yol haritası koyması olsa da daha şu ana kadar elimize ulaşmış somut hiçbişey yok. Umudumuzun tükendiği ve sabrımızın taştığı şu günlerde ise hükümetin “çalışmalarına” bir ışık tutmak adına, bu haftaki yazımda ülkemize kültürel, sosyal, coğrafik ve stratejik olarak en yakın örnek olan Güney Kıbrıs’ı, pandemi döneminde turizm sektörüne sağladığı destek paketleri ve 2021 yılı turizmi için aldığı mesafe hususundaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Güney Kıbrıs’ın Turizm Sektörüne Sağladığı Destekler

Güney Kıbrıs’ta turizm sektörü için yapılan çalışmaları iki ana başlık altında derlemek mümkündür.

1) Olağanüstü koşulların devam ettiği pandemi sürecinde turizm katkılarının istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi.

2) 2021 yılında turizm faaliyetlerinin yeniden başlayabilmesini sağlamak için etkin bir pandemi ve aşı planının ivedilikle hazırlanmış olması.

Güney Kıbrıs’ta Mart 2020 itibariyle turizm sektörünün elde ettiği katkıları sıralamak gerekirse;

-Kadrolu turizm personeli için Mart 2020’den başlayarak Mart 2021’e kadar aylık maaş tutarlarının %60’ı kadar devlet katkısı,

-Sezonluk turizm çalışanları için Mart ve Nisan-Temmuz aylarında 360€ aylık katkı, Ağustos ayı itibari ile aylık 500€ olarak revize edilmiş ve Mart 2021’e kadar devam edecektir.

-Şirketler özelinde tüm kredi borçlarının ve vergi yükümlülüklerinin Mart 2021’e kadar ötelenmiş olması,

-2021 mali yılında ise Avrupa Birliği’nin sağladığı 8milyar euro kaynak ile turizm temelli şirketlerin ve çalışanların tamamına yakınının kısmi maaş ve sosyal güvenlik haklarını garanti altına alınmış olmasıdır. 

Güney Kıbrıs Mart sonundan itibaren aşı sertifikası ile turist kabulüne başlıyor

Avrupa Birliği’nin üye ülkeler arasında eşzamanlı olarak başlattığı aşılama çalışmalarının planlandığı biçimde sürdürülmesi, sektörel açılımları ve planlamaları gündeme getirmiştir. Bu hususta Güney Kıbrıs’ın nüfus bakımından küçük bir ülke olması da diğer pek çok ülkeye göre ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Doğu Akdeniz’de bu durumu turizm açılımı bakımından avantaja çevirmek isteyen Güney Kıbrıs turizmcisi de vakit kaybetmeden tüm açılım planını Mart 2021’e göre yapmıştır. Ülkede turist trafiğini başlatmak için atılmış bu adım ile hem tur operatörleri hem de uçak ve otel şirketleri şimdiden ürün ve paket planlamalarını son alıcıya sunacak seviyeye ulaşmış durumdadır. 

Peki ya Kuzey Kıbrıs!

-Hergün zam haberlerinin peşisıra 1500 TL destek ile ayakta durmaya çalışan ailelerden mucize mi beklenmektedir?

-İşveren destek ödemelerinin, işverenin ancak sosyal sigorta primlerini karşıladığının farkında mısınız? Devlet bir cebinden alıp öteki cebine koyarak mı sektörleri destekliyor?

-Pek çok otel, turizm acentesi, restaurant, turistik araç işletmecisi elektrik, kira ve personel maaşlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Kalifiye personelin birçoğunu işten durdurmak zorunda kalan ve kira ödemelerindeki aksaklıklar yüzünden mal sahibiyle davalık duruma gelmiş yüzlerce seyahat acentası bulunmaktadır. Neredeyse hiçbir katkı almayan turist rehberleri ise perişan haldedir.

-Sağlık üst kurulunun peşisıra aldığı kararlar ile ekonomi ikinci plana atılmıştır. Bu nedenle de oteller, meyhaneler, restaurantlar, cafeler ve daha nicesi bir bir kapanmaktadır.

-Sağlık yönetimi hususundaki zaafiyetler nedeniyle toplumun turizme ve turizmciye olan bakışı son derece olumsuz yönde etkilenmiştir.

-Türkiye Cumhuriyeti’nin 45 günde teslim ettiği pandemi hastahanesi 60 günden fazla bir süredir personel, techizat ve altyapısal sorunlar yüzüden halen daha açılamamaktadır.

-Turizm sektörünün yegane çıkış yolu olan pandemi ve aşı planlaması ise gazete manşetlerindeki bir-iki slogandan ibarettir. Takdir sizlerin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz