İlk online Türk Üniversitesi olan Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Tayfun Turgay, Netkent öğrencilerinin denklik için bireysel başvuru yapacaklarını söyledi. Prof. Dr. Turgay, hem üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi verdi hem de kamuoyundan gelen sorulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Prof. Turgay, Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarının önerisi doğrultusunda, KKTC kanunlarına uygun olarak online eğitim vermek üzere KKTC devlet makamlarının bilgisi, tasvibi ve desteğiyle kurulmuş öncü bir üniversite olduklarını anlattı. Prof. Dr. Turgay, “Üniversitemiz eğitim ve öğretim faaliyetlerini yasal olarak sürdüren bir KKTC üniversitesidir. Ayrıca, farklı olarak YKS ile öğrenci almamaktadır. Üniversitemize yalnızca ikinci üniversite eğitim ve öğretimi kapsamında öğrenci kabul edilmektedir” dedi.
Netkent’in tabi olduğu tanınma ve denklik konularına da değinen Prof. Dr. Turgay şunları söyledi: “Bu konuda pek çok soru alıyoruz. YÖK’ün ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanınma ve Denklik Yönetmeliği’ ve bu yönetmeliğin yabancı bir üniversitenin YÖK tarafından tanınma şartını belirleyen maddesi hiçbir hukuki tartışmaya mahal vermeyecek biçimde düzenlenmiştir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimizin, mezuniyetleri sonrasında T.C. Yüksek Öğretim Kurulundan denklik talebinde bulunmaları için, mevcut T.C. yasaları gereği, bu yönetmelik çerçevesinde ve ilgili mevzuat uyarınca uygun şartlara sahip diğer yabancı ülke üniversitelerinin mezunları gibi, bireysel başvuru yapma hakları bulunmaktadır. Lisans programlarında ilk mezunlarımızı 2021-2022 eğitim-öğretim dönemi sonrası vereceğimiz dikkate alınırsa, bu konu hakkında o tarihe kadar YÖK’e herhangi bir başvuru yapılması ve dolayısıyla herhangi bir cevap alınması mümkün değildir”
Bu konularda çok titiz olunması gerektiğini anlatan Rektör Prof. Dr. Tayfun Turgay, “Doğru bilgilendirme çok önemli. Örneğin biz üniversite olarak resmi internet sitemizde ya da sosyal medya hesaplarımızda öğrencilerimize veya öğrenci adaylarına, lisans programları öğrencilerimizin mezuniyetleri sonrası doğrudan denklik alamayacaklarını, mevcut yasa ve yönetmeliklere uygun olarak bireysel denklik başvurusu hakkına sahip olduklarını anlatarak, denklik başvurusu aşamasında ve denklik almaları konusunda sorun yaşayacakları hiçbir hukuksal neden bulunmadığını ifade ediyoruz. Tanınma ve denklik konularında T.C. yasaları ve YÖK yönetmeliklerinde düzenlenen kurallar son derece açık ve nettir. Tüm açıklamalarımızda bu yönetmeliklerde bulunan maddelere açıkça yer vererek öğrencilerimizi ve öğrenci adaylarını yasalara uygun olarak aydınlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
Öncü olmanın zorluklarını yaşadıklarını ancak pandemi döneminde hiç ara vermeden kesintisiz eğitim verdiklerini anlatan Prof. Dr. Turgay şunları söyledi:
“Bu zor dönemde eğitimlerin aksatmayan öğrencilerimizle, akademisyenlerimizle ve onlara fedakârca destek veren idari ve teknik tüm çalışma arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Yaşamakta olduğumuz Covid 19 süreci eğitim sektörü için artık bazı hususları kesinlikle netleştirmiştir: Örgün veya uzaktan eğitim sadece amaca ulaşmak için kullanılan eğitim yöntemleridir. Günümüz iletişim teknolojilerinin ulaştığı seviyede evrensel eğitim, teknolojik sistemler kullanılarak doğru ve efektif bir şekilde kolaylıkla verilmektedir. Denetlenmesi son derece basit olan bu yöntemde önemli olan, her eğitim modelinde olduğu gibi eğitimin içeriği ile eğitimi veren eğitmenin sahip olduğu birikimdir. Bu anlayışın öncüsü olmakla iftihar ediyoruz.”