spot_img
11.8 C
Lefkoşa
spot_img

TEKNOLOJİ KULLANIMI BİREYSEL GELİŞİMİ DESTEKLİYOR

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan İskifoğlu, teknoloji kullanımının yararları ve sorunlarını değerlendirerek, tekonoloji kullanmanın çocukların bireysel gelişimini olumlu şekilde etkilediğini ancak çeşitli tehlikeleri de birlikte getirdiğini savundu.

“Günümüzde teknoloji kullanımı neredeyse kaçınılmaz bir gerekliliktir. Dolayısı ile özellikle COVID-19 sebebiyle yaşanan pandemi döneminde oldukça artış gösteren teknoloji ve internet kullanımı da göz önünde alındığında ‘bilinçli teknoloji kullanımı’ ve ‘internet bağımlılığı’ gibi konulara değinmek ve insanlarımızı bilinçlendirmek oldukça önem kazanmıştır” diyen İskifoğlu, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de sosyal yaşamı oldukça etkilemeye başlayan teknolojinin, başta çocuklar ve gençler olmak üzere nüfusun büyük çoğunluğunu etkisi altına aldığının görülmekte olduğunu ve bu gelişmenin çocuk ve ergenlerin ruh sağlığı üzerine etkilerini belirlemek ve bu konuda gerekli önlemleri almanın da kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldiğini dile getirdi.

Özellikle bilgi edinme açısından eğitimde büyük yararlar sağlayan teknolojinin bireysel gelişime de olumlu etkilerinin olduğu birçok bilimsel çalışma ile kanıtlandığını belirten İskifoğlu, “Çocuklar, okullarda, projeler için bilgi toplamakta, başka bir okuldaki veya ülkedeki uzmanlara yazılarını gönderip fikirlerini almakta ve değişik okullardaki öğrenciler ile birlikte proje yürütebilmektedir. Öğrenciler, e-posta aracılığıyla kendilerine yeni arkadaşlar edinmekte ve değişik ülkelerden kişileri tanımaktadırlar. Uzmanlarla yazışarak, ilgilendikleri konuda bilgi edinebilmelerinin yanı sıra internet ve teknolojinin olumlu kullanımı çocukları yaratıcılığa da özendirmektedir. Gördüklerinden veya okuduklarından etkilenerek bilgi edinen çocuklar, kendileri de bir şeyler yaratma çabası içerisine girmektedirler” şeklinde konuştu. İskifoğlu, teknoloji kullanımındaki en önemli unsurun iyi amaçla kullanım ile kötü amaçla kullanım arasındaki farkı iyi bilmek ve ayırt edebilmek olduğunu belirtti ve bunun içinde de teknolojinin kötüye kullanımı konusunda da bilgi sahibi olunması gerektiğini dile getirdi.

Teknolojinin bilinçsiz kullanımının özellikle uyku düzeninin bozulmasına neden olduğunu belirten LAÜ öğretim üyesi İskifoğlu, “Uyku düzenin bozulması en sık karşılaştığımız problemlerden biridir. Çocuklar ve ergenler daha fazla televizyon seyredebilmek, daha fazla internete girebilmek, daha fazla dijital oyun oynayabilmek ya da arkadaşlarıyla mesajlaşabilmek için daha az uyumaktadırlar. Uyku düzeni bozulduğunda ve ihtiyaç duyulan 6-8 saat arası uyku alınmadığında çocukların saldırganlık seviyesi ve dürtüsel davranışlarının artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Diğer yandan, dikkat eksikliği sorunu yaşayan ve böylece öğrenme süreci olumsuz etkilenen çocukların ise yine gereğinden fazla ve bilinçsiz teknoloji kullanımına maruz kaldıkları bilinmektedir” dedi.

Bilinçsiz teknoloji kullanımının çocuk ve ergenlerde önemli beslenme sorunlarına neden olduğunu ve teknolojiye bağımlı yaşayan kişilerin zaman kazanmak için şekerli gıdalar ve “fast food” tüketimine yöneldiklerini açıklayan İskifoğlu, “Bu durum dengesiz ve sağlıksız beslenmeye ve kişinin aşırı kilo almasına neden olmakla beraber vücuda ihtiyaçtan fazla alınan enerjinin fiziksel aktivitelerle atılmamasından dolayı dürtüsel davranışları arttığını göstermiştir. Böylelikle hareketsiz bir yaşama itilen çocuk ve gençler hem fiziksel hem zihinsel hem de psikolojik açıdan zarar görmektedirler” dedi.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER