Reuters’in 6 Şubat tarihinde yayınladığı bir habere göre Güney Kıbrıs’taki okullar aracılığı ile toplanan atık kızartma yağlarından elde 550 bin Euro’dan fazla kaynak okullardaki çeşitli eksikliklerin giderilmesi için kullanıldı. Bu kaynak, öğrencilerin topladıklarını atık yağların biyoyakıta dönüştürülmesinden elde edildi.
Reuters’in haberine göre Güney Kıbrıs’taki bilim bilim insanları, uluslararası alanda beğeni toplayan bir girişim kapsamında, kullanılmış yemeklik yağların biyoyakıta dönüştürülmesinde çocukları görevlendirdi.
“Tiganokinisi” veya “tava girişimi” adı verilen girişim kapsamında, bir karavanla okulları ziyaret ediyor, bilimsel deneyler gerçekleştiriyor ve çocukları evlerinden kullanılmış yemeklik yağları getirmeleri konusunda teşvik ediyorlar. Bu yağlar toplanıyor, filtreleniyor ve biyodizel olarak kullanılmak üzere satılıyor.
Bu proje ile, her yıl milyonlarca litre kullanılmış yemeklik yağın çöpe atılması, atık su giderlerinin tıkanması, çöplüklerde yangın çıkması veya yer altı su kaynaklarının kirlenmesi önlenirken çocuklara çevre konusunda değeri ölçülemeyen bir bilinç kazandırılıyor.
Çevre eğitimiyle ilgilenen ve biyoyakıt olarak satılacak yağın toplanmasını koordine eden yerel bir STK olan AKTI Proje ve Araştırma Merkezi’nin başkanı Xenia Loizidou, “Her birimizin evinden bu yarım litrelik yemeklik yağı toplamak çok büyük bir lojistik gerektiriyor.” dedi. “Okulların toplama merkezleri haline geldiği bir konsept geliştirerek” bunu başardıklarını anlattı.
Loizidou, toplanan gelirin bağışlanan petrol miktarına göre katılımcı okullar arasında dağıtıldığını ve çocukların hangi yeşil projelerin bu kaynaktan pay alacağı konusunda söz sahibi olduğunu söyledi. Bu proje ile okullarda fotovoltaik paneller, su çeşmeleri ve aromatik bahçeler gibi projelere 550 bin avrodan (572 bin 935 dolar) fazla kaynak sağlandı.
Kıbrıs Rum Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği proje, 2018 yılında eğitim müfredatının bir parçası haline geldi ve şu anda yılda 80.000’den fazla okul çocuğuna ulaşıyor.
Loizidou, Kıbrıs’ta her yıl yaklaşık 2 bin ton evsel yemeklik yağ kullanıldığının tahmin edildiğini ve bunun yaklaşık yüzde 10’unun toplandığını söyledi. “Çocukların atıkların atık olmadığını bilmelerini istiyoruz. Atıkların bir değeri vardır ve bu döngüsel ekonominin konseptidir.”