Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ziyarette, halkın Koronavirüs salgının ardından ortaya çıkan durumu tam olarak karşılamaya çalıştığını belirterek, salgının ardından düzenlenen eylemlerin ise kaygı verici olduğunu söyledi.
Bora, “Virüsten sonra görüyoruz ki bir takım eylemlere başlandı. Bu son derece üzücü ve kaygı vericidir. Bütün dünyayı tehdit eden bu virüsten sonra üretimin durduğu bu dönemden sonra insanların meydanlara inip de eylem yapması bizce doğru değildir. Sorunlara çıkış yolu bulmanın ancak istişare ederek ve ilgililerle biraraya gelip konuşarak mümkün olduğu inancındayım” diye konuştu.
Başbakan Tatar da burada yaptığı konuşmada Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nin Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde önemli görevler üstlendiğine dikkati çekerek, derneğin, Kıbrıs davasının selamete taşınabilmesi için hala daha önderlik yapmakta olduğunu söyledi.
Konuşmasında Koronavirüs sürecine de değinen Tatar, son 3 aydır Kıbrıs Türk Halkı’nın tüm kurum ve kuruluşları ile yaptığı özverili çalışmalarla büyük bir başarı elde ettiğini belirtti.
Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın, mücadele yıllarında olduğu gibiKoronavirüs mücadelesinde de birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek halk olma özelliğini bir kez daha kanıtladığını vurguladı.
Başbakan Tatar, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kar-İş tarafından gerçekleştirilen eylemlere de değinerek eylemleri yanlış bulduğunu söyledi.
Tatar ‘Türkiye Cumhuriyeti ile de yaptığımız anlaşmayla buraya 2.3 milyar Türk Lirası bir kaynağın aktarılması söz konusudur. Altyapının ve reel sektörün güçlenmesi, savunma harcamaları ve kamu maliyesine katkıları içeren bu güzel anlamlı desteğin çalışmaları sürmektedir. 15 Haziran’da 2’inci Toplumsal Dayanışma Paketi için de şu anda ilgili Bakanlıklar ve Başbakanlık çalışmalarını sürdürmektedir. Bu hazırlıklar yapılırken, kamu maliyesinin sorumluluklarının bilinci içerisinde, maaşların düzenlenmesi ve reel sektör ile çalışanlarına da imkanlarımız ölçüsünde bir takım teşvikler ve ona benzer düzenlemeler yapılıyor. Uzun vadeli krediler ve faiz destekli bir takım imkanlar için Bankalar Birliği ile görüşülüyor. Ama bütün bu çalışmalar yapılırken bu şekilde eylemlerle sokaklara dökülmek, caddeleri tıkamak ve bu kadar uğraşların sonucunda elde edilen güzel ortamı bu şekilde eylemlerle gölgelemek bana göre çok yanlış olmuştur’ dedi.
Tatar, Koronavirüs sürecinde herkesin elini taşın altına koyduğunu ancak tamamen normale dönene kadar herkesin fedakarlık yapması gerektiğini vurguladı.
Başbakan Tatar, eski günlere geri dönmenin çok kolay olmayabileceğini ve bunun biraz zaman alabileceğini ifade etti.
Tatar, “Kapıların açılması gündemde, evet kapılar açılsın insanlarımız Rum tarafında çalışıyorsa işlerine gidebilsin. Ama bunlar şartlara bağlıdır. Siyasetçi siyasetini yapar, öngörüsünü yapar halkın nabzını tutar ve ona göre kararlar verir. Ama bu sağlık konusu o kadar önemlidir ki Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilim Kurulları bütün bu değerli insanların tavsiyeleri doğrultusunda karar alınacaktır. Gerek güney gerekse Türkiye ve diğer ülkelere kapıların açılması için biraz daha zamana ihtiyacımız var” dedi.
Esas olanın bu kadar başarıdan sonra halkın sağlığını korumak olduğunu söyleyen Tatar, sağlığı tehlikeye atmamak için eski günlere dönmenin ve ekonomik çarkların tekrar dönmesinin yavaş yavaş olacağını vurguladı.