Elif Şen ÇATAL
Restorancılar Birliği’nin (Res- Bir) Sağlık Bakanı Ali Pilli ile dün yaptığı görüşmede sunduğu 11 maddelik talep listesini değerlendiren Doğu Akdeniz Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yenal Süreç, birliğin tutumunu “aşırı talepkar” olarak değerlendirdi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVİD 19) salgınının ülkemizde de görülmesinin ardından sağlıkla ilgili alınan tedbirlerle birlikte bir çok sektörün ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Süreç, bu dönemde sadece ekonomik zarara uğrayanın restorancılar olmadığına dikkat çekti.
Res-Bir’in Sağlık bakanı Pilli’ye sunduğu 11 maddelik listenin yasakçı bir tavır ve diğer sektörlere de hükmedecek şekilde hazırlandığını ifade eden Süreç, taleplerin de aşırı olmasının rahatsızlık verdiğini dile getirdi.
“TALEPLER AKILCI DEĞİL”
Süreç, “Önümüzdeki iki sene boyunca kimseye restoran açma izni verilmemesi, yemek servisi yapan yerlerin kapatılması, memurların çalışma saatlerinin düzenlenerek buralardan yemek yemelerinin sağlanması gibi talepler böylesi bir dönemde ne piyasa şartlarına uygun, ne de akılcıdır” dedi.Ekonominin sadece restorancıların desteklenmesiyle sağlanamayacağının altını çizen Süreç, daha gerçekçi olup, daha geniş düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Ekonomik olarak tüm sektörlerin bu zorlu dönemden nasıl çıkabileceğinin yollarının bulunması gerektiğine dikkat çeken Süreç, “Birbirimizin önünü kapayarak değil, herkes işini düzgün ve doğru yaparak bir çözüm yolu bulmaya çalışmalıdır. Devletin denetim rolü çok önemlidir. Sağlık koşullarına uymayan yerler daha sıkı denetimlerle kontrol altına alınabilir. Ancak denetim başka bir şey yasak başka bir şey. Ben, 11 maddeyi yasakçı ve denetimci bulduğum için katılmıyorum” dedi.