BRT’de yayınlanan Manşet+ programında süt üretümü ve işlenmesi ile ilgili soruları yanıtlayan Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar, mevcut durumda süt fazlası olduğunu ve ürettikleri ürünlerin stoklarında kaldığını belirtti.
“Şu an süt stoklarımız mevcuttur. Sütlerin dökülmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. 13 üretici süt fabrikası kurmuş. Amaç ne idi süt üreticilerinden süt alamaz satamazsa bir alır çalışırızdı. Hani nerede? Demek ki herkes bildiği işi yapacak. Mustafa Naimoğulları herkesin hakkını savunmak istiyor. Ama bazen de eğri oturup doğru konuşmak gerektiğini düşünüyorum.”
“Bugün süt kurumuna her giden kişi veya kuruluşlardan izin talep eder. Süt kurumu ise yaptığı değerlendirmelerde uygun görürse izin verir. Ve biz imalatçılar birliği olarak onaylarız.
Son iki üç yılda ülkemizde an az 4 büyük fabrika açıldı. Bunların içerisinde dış yatırımcı da vardır. Sütlerini alıp çalışıyorlar. Bu ülkede isteyen herkes fabrika açabilir. Fakat sütün çok olduğu dönemde açılan fabrikaların, az olduğu dönemde yaşayacaklarını da düşünmenizi isterim. 7-8 TL’ye aldığınız sütler hayal olacak. Süt elimize 15 TL’ye gelmiş olacak. Bunu da burada vurgulamak istiyorum.”
Başlar, “dış pazardaki tıkanıklığı nasıl aşarız” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bizim iki pazarımız var. Biri Türkiye, diğeri Orta Doğu. Türkiye’de kapanmanın tüketimi yavaşlattığının farkındayız. Kendi iç üretimini de zora soktuğu için burdan ürün gitmesi de olanaksız hale geliyor. Yani bugün süt üretilen bir ülkede süt satılmıyorsa fiyatlar günü kurtarmak adına aşağıya iner. Bizde rekabet olmayacağı için o konuda birşey yapmamız mümkün değil.”
“Orta Doğu’ya ürün gidiyor ama malesef Ramazan ayından dolayı tüketimin orada da olmadığını görüyoruz. Elimizden gelen başka bir imkan ve ihtimal yoktur. İç piyasada hellim ve peynir fiyatlarında da düşüş vardır. Şu an isim vermek istemiyorum. Ama büyük marketlerde uygun fiyatlarda satışta olduğunu söyleyebilirim.” “Talep arttığı zaman süt borsaya takılır. Orada en yüksek fiyatlardan gidecek. Pandemi olmasaydı bugün bunları konuşuyor olmazdık. Geçen yıla oranla günlük süt miktarı bayağı artmış durumdadır. Şu ara dengeleri sağlamak konusunda sıkıntı yaşıyoruz.”