Suriye’de demokratikleşme ve liberalizasyon yolunda adımlar atan Başar Esat yönetimine karşı başlatılan ayaklanmalar sekiz yılı geride bıraktı. Bu süre içinde 400 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Yaralananların sayısı tam olarak bilinemiyor. Savaştan önce 22 milyon olarak hesaplanan nüfusun 5.5 milyonu artık yurtdışında mülteci olarak yaşıyor; 6 milyon kadar kişi de Suriye toprakları içinde göçmen durumuna düştü.
İç savaş başladığında aynı safta olan Amerika, Türkiye ve Suudi Arabistan artık birbirlerine karşı savaşıyorlar. Şam’daki rejimi devirmek için biraraya gelen koalisyon güçlerinin tek hedefi ise Suriye Kürtleri’ni desteklemek ve petrol kuyularına sahip çıkmak.
Bu süreçte ortaya IŞİD denilen savaçı bir çete de çıktı ve çatışan bütün tarafların kontrolsüz işbirliği ile ancak yenilebildi.
Bu kadar karmaşık bir süreçten geçen Suriye iç savaşında artık Türkiye ile Şam’daki hükümetin biraraya getirilmesi konuşuluyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı bu konuda bir açıklama yaparak bu olasılığı değerlendirdiklerini duyurdu.
Bu gelişmenin Amerika Birleşik Devletleri’ni oyundan düşürmesi ve böylece Suriye’deki iç savaşı sona erdirmesi beklenebilir. Şam yönetiminin Suriye’nin Kuzey Doğu’sunda bir Kürt devleti kurulmasını engelleme karşılığında Türkiye ile yakınlaşması; Ankara ile Şam’ın kendilerine yönelik tehditleri savuşturmayı önplana alarak işbirliği yapmaya yönelmeleri bu kanlı savaşın sonunu getirecek gibi görünüyor.