TV2020’de yayınlanan Hasan Erçakıca ile Ekonomiye Bakış programına konuk olan iş insanı Atilla Süren, ülkemizdeki çok şeyin yanlış olduğunu vurguladı ve “ülkemizde iş yapan her iş insanının dünyanın her yerinde iş yapabileceğine inanıyorum” dedi.
“Maalesef ülkemizin sisteminde bir yanlış var. Her şeyimiz yanlış. Ne kadar çok çalışan değişirse, bir çalışanın verimliliği çalıştığı yıllardadır. Hükümet de öyle…hükümet değiştiği zaman bakan değişiyor, bürokrat değişiyor, dairelerde müdürler değişiyor” diye konuşan Süren, “Üretim, satmak zor bir şey” diye konuşmasına karşın “Üretmek, yeni bir ürün çıkarmak bizim için bir yaşam tarzı. Bir çocuk yetiştirmek, ülkeye, aileye faydalı olduğunuz zamanki aldığınız hazzı alıyorsunuz” diyerek üretim tutkusunu da dile getirdi.
Geçtiğimiz günlerde katıldığı Köln Gıda Fuarı ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerini de paylaşan sanayici Atilla Süren, “gerek internet ortamında daha çok fuarlara katılarak orada distribütörler bulup onların aracılığıyla o ülkelere girmeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Devletin fuar katılımlarını desteklediğini ancak katkı payını çok geç ödediğini belirten Süren şunları söyledi:
“Eksiklerimize bakacak olursak; bütün ülkelerde fuarlara katılım için teşvikler var. Gidiyor, kuruyor, harcamasını yapıyor, geliyor. Bir ayda parasını oradan alıyor. Biz geliyoruz, belgelenen harcamalar veriliyor. Ama gelen yılın bütçesine girecek, para artarsa verecek, verileceği beyan edilen 1-1,5 yıl sonra alınıyor.”
“Sıkıntılarımız; kimseyi suçlama için değil ama yaşayarak söylüyorum. Bu ülkede ithalat ihracattan daha zordur. Bürokratik işlemler, maddi işlemler, imkansızlıklardan dolayı…Narenciye ve süt haricinde; ihracata önem veren bir hükümet bir daire yok.”
“Bizim elimizle ittiğimiz yerel alkollü içeceklerimizi, KKTC’de yerleşik yabancılar daha fazla tüketiyor. İçkinin yolcu beraberinde taşınması -ki bu da bir ihracattır- çok önemli bir katkı sağlamaktır. Bu da turizmin bize olan katkısıdır.”