Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi dün toplanarak, e-devlet konusunda gündemindeki iki yasa tasarısını onayladı.
Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk Başkanlığında dün toplandı. Toplantıda, e-devlet konusunda iki yasa tasarısını onaylanarak, Genel Kurul’a sevk edildi.
MECLİS SONRAKİ HAFTA GÖRÜŞECEK
Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, komite, gündeminde bulunan “Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında E-Devlet Projesinin Yürütülmesine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” ve “KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında E-Devlet Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine İlişkin İş birliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa T asarısı”nı ele aldı.
Komite, söz konusu yasa tasarılarını oy çokluğu ile onaylayarak, Genel Kurul’a sevk etti.
Komite toplantısına davetli olarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan Feride Gözek ve E-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Suat Yeldener de katılarak, görüş ve önerilerini komiteye aktardı.
Söz konusu tasarı ik hafta sonra genel kurulda görüşülecek.
İŞLETME VE OPERASYONA YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ AMAÇLANIYOR
Temmuz 2021’de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında E-Devlet Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü ile yeniden gündeme gelmişti.
Söz konusu protokolle KKTC’de e-Devlet Programı’nın gerçekleştirilmesi, yürütülmesi ve kamu hizmetlerinin dijitalleştirilebilmesi, mali suçlar ile ekonomik güvenliğe yönelik risklerin ortaya çıkarılması ve önlenmesi adına detaylı analizlerin gerçekleştirilmesi, mevzuat danışmanlığının ve alan uzmanlığının sağlanması, uygulamaların geliştirilmesi, teknik altyapının hazırlanması, sayısallaştırma ve veri aktarımı çalışmalarının yapılması, test ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, bakım ve destek hizmetleri sunularak sürdürülebilir bir yapı kurulabilmesi ve proje yönetim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için işletme ve operasyona yönelik iş birliği yapılması amaçlanıyor.
KOMİTE ÜYESİ CTP’Lİ ŞAHİNER: “ONAY PROTOKOLÜNDE E-DEVLET KAPISININ OLDUĞU KAMU ORTAK VERİ YÖNETİMİNİN ÖZEL BİR ŞİRKET OLAN TÜRKSAT’DA OLMASINI SAKINCALI BULUYORUZ”
Konu hakkında Kıbrıs Postası’na konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, KKTC’yi 5 yıllığına bağlayıcılığı olan söz konusu yasa tasarılarına karşı olduklarını kaydetti.
Şahiner, konu hakkında Meclis Genel Kurulu’nda da kapsamlı itirazlarını dile getireceklerini açıkladı.
Bu konuda Ulusal Birlik Partili milletvekillerin de çekinceleri olduğunu bildiğini kaydeden Şahiner, “elbette Türkiye ile bilgi alış verişinde bulunacağız ve bulunmalıyız. Ancak onay protokolünde e-devlet kapısının olduğu kamu ortak veri yönetiminin özel bir şirket olan TÜRKSAT olması; yargıdan, sağlıktan, eğitime kadar gözlemlenen bir ortam sağlanmasına karşı olduklarını” söyledi.
İlgili komitede CTP’nin üyesi olan Salahi Şahiner, bu tip itirazlara karşı da komitede herhangi bir done, ikna edici argünan ve everi de ortaya konmadığını özellikle belirtti.