Kıbrıs Rum Peynirciler Derneği, üyelerinin 2 Nisan’da PDO nedeniyle eylem yapacağını duyurdu. Kıbrıs Haber Ajansı’nın haberine göre, diğer şeylerin yanı sıra dernek, sunulan PDO dosyasının hellimi korumadığını, ancak “matematiksel hassasiyetle Kıbrıs’ın en büyük ihraç edilebilir tarım ürününün yok olmasına yol açacağını” iddia etti.
Dernek, “Sektörün değerinin 300 milyon Euro’dan 90 milyon Euro’ya düşeceği tahmin edildiğinden, bu kayıplar tüm süt endüstrisi, hayvancılık ve tarımın yerel ekonomiye büyük bir maliyetle tahrip olmasına yol açacak” dedi.
Dernek, keçi ve koyun sütünün inek sütünden daha fazla olması gerektiği kuralına ilişkin olarak ise, Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz yıl süt endüstrisine yaklaşık 65 milyon litre keçi ve koyun sütünün sağlandığını ancak keçi ve koyun hellimi, keçi ve koyun yoğurdu ve benzeri peynirlerin üretimine yönelik olanın 30 milyon litresinin kullanılması sonrasında karışık hellim üretimi için sadece 35 milyon litre sütün kaldığını da açıkladı. Dernek, neredeyse eşit miktarda inek sütü de kullanarak bugün ürettikleri 43.500 tonla karşılaştırıldığında yalnızca 14.500 ton kadar hellim üretebileceklerini açıkladı.
Dernek ayrıca, mevcut koyun ve keçi sütünün çoğunun hellim üretimine dahil edilemeyeceğini, çünkü bunun PDO kuralları tarafından belirlenen ırklar ve hayvan yemi ile uyumlu olmadığını ve bu nedenle PDO koşullarına uygun hellim üretiminin 14 bin 500 tonun da altına düşeceğini kaydetti.
Peynir yapımcıları, yetkili devlet otoritelerinin kontrolü ve onayı altında son 25 yıldır üretilip ticareti yapılan tüm hellim ürün yelpazesini korumak ve tüm türlerin kullanımına izin verilmesini için garanti talep ediyor.
Dernek, “Mantığın üstün geleceğini ve tarım bakanlığının yatırım yapan, geliştiren ve uluslararası pazarlara hellim yapanların endişelerini dinleyeceğini umuyoruz” vurgusu yapıyor.
Bilindiği gibi Kıbrıslı Türk hellim üreticileri de PDO tescilinin işlerini bozacağını, bu nedenle geçiş sürecinin uzatılmasını ve geçiş için kendilerine maddi destek sağlanmasını talep ediyorlar.