Katolik dünyasının ruhani lideri Papa’nın Irak ziyareti devam ederken bir analiz yapma gereği duydum.
Aslında bu ziyaretler Papa Francis in selefi Benedict zamanında ufaktan ufaktan başlatılmıştı.
Hatırlayalım:
- Papa, 2019’da Maliki mezhebine mensup Fas Kralı 6’ncı Muhamedi ziyaret etti.
- 2017’de Sunni mezhebine mensup Mısır’ın dini lideri Şeyh El Tayyib’i ziyaret etti.
- 2014’te Sünni mezhebine mensup Türkiye’de, formaliteden Diyanet İşleri Başkanı’nı ama esasen Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti.
- 2014’te Sünni mezhebine mensup Filistin’de Mahmud Abbas’ı ziyaret etti.
- 2019’da Şafi mezhebine mensup olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde Şeyh Muhammed bin Zayed’i ziyaret etti.
Dikkat edin, her ziyaret farklı bir mezhep.
Son olarakta Irak’ı ziyaret etti ve Şii dünyasının en önde gelen dini önderi Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani ile görüştü. Aslında bu, tarihin en önemli görüşmesi olabilir.
Benim bu konudaki teorim ise şudur: Papalık, özellikle iki kutuplu Dünya düzeni yıkıldıktan sonra Amerika eliyle dünyanın terör kaosuna sokulmasının, din destekli vesayet savaşlarının ve mezhep savaşlarının insanlık tarihinin belkide en kanlı dönemlerinden birine evrilmesine neden olduğunu ve bunun yan etkisini fark etti. Papalığı bile alarma geçiren bu etki; terörizmin Müslümanlıkla bağdaştırılması ve Müslüman dünyasına zarar vermenin ötesinde Hristiyan dünyasına da korkunç bir tahribatta bulunmasıdır.
Bu yan etkinin adı, “Ateizm” dir.
Batı dünyasında inanılmaz bir hızla yükselen Ateizmi kontrol altına almak mümkün görülmediği için Papalık çözümü, Müslüman dünyası ile müzakere edip “din” olgusunu çatışma ve terörizmin için kullanılacağı bir argüman olmaktan çıkarmayı düşünmüş olmalıdır.
Papalık, Ateizmi yada değişik isimlerde dine inanmamayı veya “dinsizliği”, Hıristiyanlık dininin kendi varlığı açısından Müslümanlıktan daha tehlikeli olduğunu öngörmektedir.
Batı, Müslümanlığı yok etmek için İslamofobi zehirini icat etti ama bu zehirim kendini de zehirlediğini de gördü.
Papa şimdi işte bu zehiri yok etmek için uğraşıyor.