Salgın önlemlerinin hayatımıza girdiği Mart 2020 ile Haziran 2020 ayları arasında resmen kapanan iş yeri sayısı 315, resmen işsiz kalanların sayısı ise 1044 oldu. Şimdi sırada Sterlin vuruşunun etkileri var…
Salgın krizinin başladığı Mart ayından Haziran ayına kadar geçen sürede 315 işyeri ilgili devlet dairelerine kapandıklarını bildirirken 1044 kişi de “resmen işsiz” kaldı. Temmuz ayı rakamlarının da eklenmesi ile birlikte bu rakamın daha yüksek boyutlara ulaşması bekleniyor.
Turizm, yükseköğretim ve inşaat sektörlerinin ihitaçlarını ithalat yoluyla karşılayan KKTC’nin ithalatında da sert düşüşler oldu. İthalat miktarları Nisan ve Mayıs aylarında %85 oranında düştü.
Devlet gelirlerinde, ekonomik daralmaya bağlı düşüşler olmasına karşın, hükümet tahsilat yöntemleri geliştirerek kendi gelirlerini korumaya çalışıyor. Uzmanlar, bu önlemlerin başında, “gecikme cezalarını bağışlama” ve “devlet destekli kredilerden yararlanmak için kamuya borcunu ödeme zorunluluğu” geldiğine dikkat çekerek, bu önlemlerin bu aydan itibaren işe yaramayacağını ve devlet gelirlerinde de sert düşüşler yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar.
Salgın önlemlerinin kapattığı iş yerlerine ise yükselen döviz kurları nedeniyle yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Özellikle iş yeri kiralarında meydana gelecek yükselişler pek çok iş yerini kapanmak zorunda bırakacak.
Yurtdışından gelişler için alınan önlemlerin yetersiz kalması ve yeterli güvenin sağlanamaması nedeniyle açık kalmaya çalışan otellerin de Eylül-Ekim aylarından sonra “resmen kapanması” ve 15 bin kişinin “remen işsiz” statüsü kazanması bekleniyor.