ÖZÇAKIR: VERGİNİN AMACI KAMUSAL HİZMETLERİ FİNANSE ETMEKTİR

0
blank

TV202’de Hasan Erçakıca’nın sorularını yanıtlayan vergi uzmanı Kemal Özçakır, KKTC vergi sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uzun yıllar KKTC Vergi Dairesi’nde hizmet veren Özçakır, yurttaşların “verdiğim vergilerin karşılığında yeterli bir kamu hizmeti alabiliyor muyum?” sorusunu sorduğunu ve bu sonunun yanıtının tartışmalı olduğunu da belirtti.

Ekonomiye Bakış programının konuğu olan Kemal Özçakır, vergilendirme konusunda şunları söyledi:

“Vergi hoş karşılanabilecek bir olay değil. Eğitim, sağlık, ulaşım gibi tüm kamusal faaliyetlerin hepsi devletin sorumluluğundadır. Devlet de bu yükümlülükleri yerine getirebilmesi için vergilere bağlıdır. Ya iyi vergi toplayacaksın, ya da borçlanacaksın. Bizim ülkemizde de yerel gelirlerimizin %80’i vergilerden karşılanmaktadır, geriye kalan büyük miktarda borçlanmadır.”

“Devletler ekonomik ve mali güçte oldukları sürece kendilerini dünyada kabul ettirmiş bir konumda olur. Siyasi politikaları da aynı güçte ilerleyebilmektedir. Vatandaş diyor ki, verdiğim vergilerin karşılığında bir kamu hizmeti alabiliyor muyum?  Yeterli mi? Bu bir tartışma konusudur.”

“Gelişmiş ülkelerdeki vergi kültürü; gelişmekte olan ülkelerin bilinci ve kültüründen çok farklıdır. Gelişen ülkelerde herhangi bir resen olaya getirmeden o bilince erişmiş olan vergi hükümlüsü gider ve devlete en azından %80-90 oranında gerçek anlamdaki beyanını sunar. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran gayet düşüktür. %70 oranında seyreder. Bizde %67 idi; %55’e düştü.”

“Vergide bir de gönüllü yükümlülüğü vardır. Gider ve beyanını sunar. Bizde bu böyle olmaz vergi probleminin alası bizde vardır. Vergi ödeme isteksizliği seviyenin de altındadır.”

“Devlet çalışanına hayat pahallığı öder, enflasyon payını da vergilendirir. Bir şey yapılacaksa her kesimi rahatlatacak bir şey yapılması gerekir. Enflasyon muhasebesi yapılması gerekir. Memleketin sorunu sadece bu değil. Ticaret Odası’nın beyanatlarına vergi adaleti olmadığı belirtilir ve devlete bir mesaj verilir: Bakınız bunun önüne geçiniz diye.”

“Paraları %2,5 ile aklama, yurt dışında olan para gelecekse yani yurt dışındaki paralar tevsip edilecekse buna da karşı çıkmamaları gerekir. Sadece para konu edilecekse para üzerinde yapılacak spekülasyon çoktur. Geçmiş hükümet kendini kamufle etti. Bütünün bir parçası oldu ve pek göze batmadı. Yine de çok başarılı olunmadı. Beyanı yapan iki içinde ay ödemezsen 24 ay içerisinde ödemek zorundadır deniyor. BU bir çelişki değil mi? Kararname de iyi hazırlanmış değildir.”

PROGRAMIN TÜMÜNÜ İZLEMEK İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz