spot_img
6.8 C
Lefkoşa
spot_img

OĞUZ:”BİR ŞEY YAPILMADIĞINDA ÜLKE KAYBEDİYOR AMA BİZ KOLTUKLARDA OTURMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa katıldı.

Bardağın bir dolu bir boş tarafına bakılması gerektiğine dikkat çeken ve önemli olanın bakış açısı olduğunu söyleyen Oğuz, “Bedeli ne olursa olsun bazen siyasi irade ve duruşa gerek var ama ülkenin kazanacağı bir kararsa almak gerekir” dedi.

“BİR ŞEY YAPILMADIĞINDA ÜLKE KAYBEDİYOR AMA BİZ KOLTUKLARDA OTURMAYA DEVAM EDİYORUZ”

“Hiçbir şey yapılmadığı zaman ülke kaybediyor ama biz koltuklarda oturmaya devam ediyoruz veya birileri siyaset yapmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Oğuz, konuların halının altına süpürüldüğü zaman birilerinin önünde hep kalacağına dikkat çekti.

“ÜRETİM KOLAY DEĞİL”

Bugünkü ekonomik durumun genel olarak dünyayı da etkileyen bir durum olduğundan bahseden Oğuz, “Önceki gün akaryakıta 5 TL zam geldi ve bizim çiftçiye vereceğimizi olduğu gibi götürdü” dedi. Üretimin kolay olmadığının altını çizen Oğuz, “Ülkenin gelir-giderlerine göre bir bütçe koyuluyor ve ona göre sürdürmemiz gerekiyor” vurgusu yaparak “kolay değil” ifadelerini kullandı.

“TEMEL İHTİYAÇ MADDESİ AKARYAKIT VE ENERJİ”

KKTC olarak yapabileceklerinin vergileri sıfırlamak olabileceğinden bahseden Oğuz, Fiyat istikrar Fonu’ndan akaryakıtta çok büyük bir vergi almadıklarını söyledi. Oğuz, “Öyle bir duruma geldik ki temel ihtiyaç maddesi ekmek, su, süt yerine, akaryakıt ve enerji oldu bu ülkede” diye konuştu.

Maliyeye bugün bakıldığı zaman hala ödeme sıkıntıları olduğunu söyleyen Oğuz, bunun sebebinin ‘geçmişe dönük ödemeler’ ile ilgili olduğundan bahsetti. Oğuz, “Asgari ücrete gelecek artıştan sonra aynı anda devletin buna bağlı giderlerinde de bir artış olacak” dedi.

“ARPA-BUĞDAY SIKINTIMIZ YOK”

“Arpa-buğday sıkıntımız yok” diye konuşan Oğuz, “Sayın Başbakanımızın, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fuat Oktay Beye götürmüş olduğu görüşmede KKTC’nin ihtiyaç anlamında 100 bin ton arpa yemlik, 100 bin ton mısır ve 40 bin ton unluk buğday talebimizi söyledik” dedi. Ücret ödeyeceklerini söyleyen Oğuz, kârsız bir şekilde aldıklarının altını çizdi.

“Üretilecek bir malı dışarıdan getirmiyoruz” ifadelerini kullanan Oğuz, “Eğer fiyatlar çok yükselirse ithale izin veriyoruz, fiyatı üretici değil aracılar belirliyor; bu doğru bir karar değil” dedi.

“DOMATESİN FİYATI BİR GECEDE 5-10 TL ARTAMAZ”

Domatesin fiyatının bir gecede 5-10 TL artamayacağını, bunu deşifre edeceğini belirten Oğuz, “Bu ülkede eğer bir sistem varsa herkes ekmeğini hak ettiği kadar kazanacak” dedi.

Oğuz, “Sütün hayvanların doğumuna göre verimli olduğu bir zamanı var, bu her yıl için böyledir” dedi; “Biz çiğ süt fiyatını belirliyoruz, pastörize veya işlenmiş süt fiyatını sektör belirliyor” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ VE EMEKÇİYİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Hayvancı ve çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını belirten Oğuz, “Çiftçi ve emekçiyi ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Kooperatife müdahale etmediklerini söyleyen Oğuz, “Diğer firmalar memnun ama halk değil” diye konuştu.

Tarım Bakanı Dursun Oğuz, üreticiye yapılan desteklere de işaret ederek şunları kaydetti:

“Kuru ziraat ile ilgili dönüm başı 50 TL olan desteği 100 TL’ye, narenciyede 325 TL olan desteği 350 TL’ye, modern serada 700 TL’den 1700 TL’ye çıkardık.”

Kaynak:kıbrıspostası

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER