spot_img
10.8 C
Lefkoşa
spot_img

MESARYA OVASINA GANNAVURİ EKİLECEK

Seçim öncesinde söylenen “Tanınmamışlığın avantajlarından faydalanacağız” şeklindeki sözler bunun için miydi?

HÜKÜMET PROGRAMINDA YER ALDI… 

Başbakan Faiz Sucuoğlu tarafından dün Cumhuriyet Meclisi’nde okunan 10 bin 064 kelimelik UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti programında “Mesarya bölgesinde hintkeneviri” ekileceğinden de söz edildi. Programda bu konuda yazılanlar aynen şöyle: “Kamu maliyesine yüksek gelir sağlayacak endüstriyel hintkeneviri yetiştirimi için gerekli yasal düzenleme ivedilikle yapılacaktır. Üretim ile elde edilecek ürünün dünya ilaç sanayisine arzı sağlanacaktır. Bunun için Mesarya bölgesinde denetimli/kontrollü özel alanda lisans temelinde kodlama yöntemi ile kademeli olarak üretim yapılması için başlatılan çalışmalar tamamlanacaktır.”

VATANDAŞLARIN MESARYA ESPRİSİ GERÇEK OLUYOR… 

KKTC’deki 23 Ocak seçimleri öncesinde başta Başbakan ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucucoğlu olmak üzere bazı UBP’li adaylar, propaganda konuşmalarında “KKTC’nin tanınmamışlığının avantajlarından faydalanacağız” anlamında sözler kullanırken, birçok vatandaş bu sözleri, “Mesarya ovasına gannavuri mi ekeceğiz?” esprisiyle karşılamıştı. Seçimin üzerinden bir ay geçmesinin ardından vatandaşların bu esprisinin gerçeğe dönüşmesi için adım atılacağının açıklanması ilginç bir gelişme oldu.

KOKUSU GEÇEN YIL ÇIKMIŞTI… 

KKTC’de endüstriyel türde hintkeneviri ekilmesi konusundaki bazı açıklamalar Haziran 2021’de ülke basınına yansımıştı. Yeni hükümette Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevini devralan dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı yaptığı bir açıklamada, “Endüstriyel kenevir ile ilgili bir yasa teklifi hazırlamıştık ama toplumun buna hazır olmadığını düşünüp, bir adım geriye çekildik” demişti. Arıklı, başka bir açıklamasında da hükümetin “Paşaköy bölgesinde endüstriyel kenevir üretimi yapmayı planladığını, Türkiye’den gelen suyun bu amaçla Mesarya’ya akıtılacağını” söylemişti.

TÜRKİYE VE GÜNEY KIBRIS’TA EKİLİYOR… 

Türkiye’de 2016’da çıkarılan yasayla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin alınması koşuluyla 19 ilde kenevir üretimi yapılabilmesinin yolu açılmıştı. Yasayla üreticilerin üç yıl için geçerli olmak kaydıyla özel izin alınması da karara bağlanmıştı. Güney Kıbrıs 2018 yılında endüstriyel hintkeneviri için yasa çıkarırken, yasanın çok ağır hükümler içermesi nedeniyle üretim için fazla sayıda başvuru bulunmadığı Rum basınına yansımıştı. Dünya’da halen Çin (%70) ve Fransa (%15) lider kenevir üreticisi ülkeler olarak biliniyor.

ENDÜSTRİYEL HİNTKENEVİRİ NEDİR? 

Endüstriyel kenevir, başta ilaç sanayi olmak üzere çeşitli sanayi dallarında sanayide kullanılması amacıyla yetiştirilen “Cannabis sativa” türüne verilen addır. Endüstriyel kenevir, psikoaktif etkileri için esrar üretiminde kullanılan diğer kenevir türlerinin aksine düşük oranda THC (Tetrahydrocannabinol) içermesi, hızlı büyümesi, yüksek tohum ve lif verimine sahip olması gibi özellikler doğrultusunda ıslah edildi. Bitkinin dış kısmını kaplayan kabuklarından üretilen lif ve tohumlarından çıkarılan yağ en önemli kenevir ürünleridir. Bitkiden kâğıt, halat, tekstil ve giyim ürünleri, biyoplastik, boya, yalıtım malzemeleri, biyoyakıt, yiyecek ve hayvan yemi de üretiliyor.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER