spot_img
17.8 C
Lefkoşa
spot_img

Meclis’te Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile elektrik kesintileri de konuşuldu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmalarla sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, muhalefetin eleştirilerine yanıt vermek üzere çıktığı kürsüde, şu anda polisin sokak sokak gezerek “trafolarda yapılan sabotajı” araştırdığını söyledi.

Meclis oturumunda, “Fakirleşme Umurunuzda mı?” başlıklı bir konuşma yapan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, Kıbrıslı Türklerin demokratik olarak da ekonomik olarak da fakirleştiğini ifade etti.

-Solyalı: “Türk Lirası’nın yüzde 30 değer kaybedeceği konuşuluyor”

Hükümetin İhale Yasası’nda AKSA lehine düzenleme yaptığını kaydeden Solyalı, dün yaşananlara işaret ederek, Meclis’in saatinde toplanmadığını ancak Meclis çalışanlarına greve katılmamaları konusunda baskı yapıldığını, “yazılı tehditte” bulunulduğunu ifade etti. Ürün Solyalı, 1940’lardan kalma, grev hakkının özüne dokunan söz konusu nizamnameyi düzenleyeceklerini de belirtti.

Hükümetin enerji politikası olmadığını, Atatürk Öğretmen Akademisi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile özerkliği konusunda sorun yaşandığını belirten Solyalı, bu alanlarda demokratikleşme fakirleşmesi olduğunu vurguladı.

Eurobarometre’nin Kıbrıs Türk Ulusal Raporundaki ekonomik kaygılara işaret eden Solyalı, Mayıs ayında Türkiye’de bir seçim yapılacağını, seçimden sonra dövizde yükseliş beklendiğini ancak hükümetin bu konuda hiçbir açıklaması olmadığını söyledi.

Türk Lirasının yüzde 30 değer kaybedeceğinin konuşulduğunu kaydeden Solyalı, “Fakirleşmeyi nasıl engelleyeceğinizi bize söyleyin? Ne yapılıyor, duymak istiyoruz” dedi.

-Taçoy: “Elektrik kesintisi reva değil”

Solyalı’nın “Meclis çalışanlarına yazılı tehditte” bulunulduğu iddiasına İç Tüzük gereği uyulması gereken davranışlar olduğu yanıtını veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Kıb-Tek ile ilgili de konuştu.

Gelmiş geçmiş tüm yetkililere yatırım konusunda suç bulunabileceğini kaydeden Taçoy, AKSA ile sözleşmenin bir yıl sonra biteceğini hatırlatarak, “Sözleşme bittikten sonra bu makineleri nereden bulacaksınız? AKSA gitsin, makineyi nereden bulacaksınız?” diye sordu ve gerekli makinelerin maliyetlerinin yüksek olduğunu anlattı.

Ülkede bazı vatandaşların yaklaşık 20 saattir elektrik enerjisi alamadığını ve şu anda polisin sokak sokak gezerek “trafolarda yapılan sabotajı” araştırdığını açıklayan Taçoy, elektrik kesintisinin reva olmadığını söyleyerek, kimsenin bunun arkasında durmaması gerektiğini vurguladı.

Fakirleşme ile ilgili eleştirilere ise Taçoy, ülkede üç yıldır işsizlik artmasın ve piyasa döngüleri sürsün diye bir mücadele sürdüğünü ve yeni bir paketin gündemde olduğunu aktardı. Taçoy, stabil para birimine geçiş önerileri ile ilgili ise, Euro kullanımı için enflasyonun AB enflasyonunun yüzde 1 fazlası olmaması gibi bazı kriterler olduğunu ifade ederek, “Nasıl yapacaksınız bunu?” diye sordu.

Taçoy’un konuşması sırasında yerinden söz alan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, önümüzdeki aylarda TL’nin yüzde 30 değer kaybedeceği öngörüsünü hatırlatarak, “Hangi önlemleri alıyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Solyalı, Taçoy’un konuşmasından, önümüzdeki aylarda daha da yoksullaşacak Kıbrıslı Türklere kayıtsız kalacağının anlaşıldığını da ekledi.

– Birinci: “İlaçla ilgili aksayan bir gün insan hayatına mal olabilir”

Ardından “Son siyasi gelişmeler ve sağlıkta devam eden sorunlar” konulu güncel konuşma istemi ile CTP Milletvekili Ceyhun Birinci söz aldı.

Konuşmasına Türkiye’deki seçimlerden sonra bir devalüasyon yaşanacağını ifade ederek başlayan Birinci, Hükümeti önlem almamakla suçladı.

Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğe de değinen Birinci, “Birileri size ülke kurumlarını devretme görevini verdi” dedi.

Hükümetin AKP Hükümetinin hazırlayacağı protokol metinlerini imzalamak zorunda olduğunu söyleyen Birinci, protokollerin ülke ihtiyaçlarına göre yapılmasının önemine vurgu yaparak, ülke ihtiyaçlarına başka yerden karar verilmemesi gerektiğini söyledi.

Protokolde olan İlahiyat Koleji yapımı yerine Kıb-Tek’e yatırım yapılabileceğini belirten Birinci, külliyenin de öncelikli ihtiyaç olmadığını belirtti. Polise verilen “akrep” araçların da ihtiyaç olmadığını ve bu araçların kime karşı kullanılacağını da soran Ceyhun Birinci; ilaç eksikliklerinin giderilmesi, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi, vatandaşın alım gücünün artırılması, gençlerin göçünün engellenmesi ve çalışma olanakları yaratılması gibi konuları öncelikli ihtiyaçlar olarak sıraladı.

İlaç eksikliğine özellikle dikkat çeken Birinci, “İlaçla ilgili aksayan bir gün, insan hayatına mal olabilir” diyerek, ilaç tedarikini sağlayamayanların makam koltuklarında oturmaması gerektiğini kaydetti.

-İncirli: “Madde kullanımı tespiti için gerekli cihazlar alınmalı”

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli ise, madde kullanan insanların araç kullanımına dikkati çektiği “Yol Güvenliği Yasası uygulanıyor mu?” konulu konuşma yaptı.

Yol Güvenliği Yasası’nın 26 Haziran 2022’de geçtiğini bildiren İncirli, bu yasa ile trafikte alkol denetiminin yanı sıra madde kullanımı denetiminin de önünün açıldığını ancak bu denetimlerin gerekli cihazlar hâlâ alınmadığı için yapılamadığını anlattı. Yasa’nın geçmesinin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın cihazların alımı için gerekli şartnameyi hazırlamadığını kaydeden İncirli, “Madde tesiri altında taşıt kullanan insanları biz şu anda tespit edemiyoruz, çünkü bu cihazların alınması için gerekli çalışmayı Sağlık Bakanlığı hala yapmadı” dedi.

Bahse konu cihazların acil servisler için de önemine vurgu yapan İncirli, Sağlık Bakanlığı’nı gerekli çalışmayı yapmaya çağırdı.

-Gürçağ: “İlk kez böyle bir şartname hazırlanacağı için üzerinde titizlikle çalışılıyor”

Eleştirilere yanıt vermek için söz alan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, madde kullanımı tespiti için gerekli cihazların alımının gündemlerinde olduğunu belirterek, ilk kez böyle bir şartname hazırlanacağı için üzerinde titizlikle çalışıldığını aktardı.

İlaç ihalesinin ise sonlanmak üzere olduğunu anlatan Sağlık Bakanı Gürçağ, piyasadan ilaç almak için de ek bütçe aldıklarını, Avrupa Birliği’nden talep ettikleri ilaçlarla ilgili yanıt almadıklarını ve Türkiye’den taleplerinin ise onay aşamasında olduğunu bildirdi. Gürçağ, tetanoz aşısının ise önümüzdeki hafta ülkeye gelebileceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER