spot_img
17.8 C
Lefkoşa
spot_img

MECLİS’İN TÖRENSEL NİTELİKLİ OTURUMU TAMAMLANDI

Toplantı Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ın Meclis’in geçen dönem faaliyet raporunu okumasıyla başladı. Raporun ardından yaptığı kısa konuşmada Uluçay, sağlık başta olmak üzere ekonomi ve gereken diğer alanlarda gereken tedbirlerin alınabilmesi ve sıkıntıların aşılabilmesi için Cumhuriyet Meclisi’nin elbirliğiyle çalışıp üzerine düşen görevi yapması gerektiğini anımsattı. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylara başarı dileyen Uluçay, eş zamanlı olarak referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin halk tarafından kabulünün ülkedeki yargı sisteminin daha verimli çalışması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Uluçay, KKTC Cumhuriyet Meclis olarak Azerbaycan’ın haklı mücadelesinde yanlarında olduklarını da dile getirdi.

Pandemi nedeniyle Meclis çalışmaları bir süre sekteye uğrasa da, komitelerin Genel Kurul’dan Meclis tatilinde çalışma yetkisi alarak ivedilikle çalışılması gereken yasaları yoğun bir çalışmayla Genel Kurul’a sevk ettiğini anımsatan Uluçay, Genel Kurul çalışmalarının da bu süreçte olağan üstü birleşim formatıyla gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Uluçay bu sürece katkı sağlayan tüm vekillere ve Meclis çalışanlarına teşekkür etti.

Bugünkü toplantıda içtüzük gereği parti başkanlarına söz verildiğini ancak Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın sağlık sorunları nedeniyle parti başkanlarının konuşma yapmayacağını kaydeden Uluçay, Meclis’te temsil edilen tüm partilerin ortak önerisiyle Meclis’in çalışmalarına ara vermesine ilişkin kararı oya sundu.

Arıklı, semptomsuz geçirdiği koronavirüs nedeniyle halen karantina otelinde bulunuyor.

Meclis Genel Kurulu toplantılarına 20 Ekime kadar ara verilmesine, gelecek birleşimin 20 Ekim Salı yapılmasına ilişkin karar, oy birliğiyle kabul edildi.

Oylamanın ardından alınan karar uyarınca oturum kapatıldı.

CUMHURİYET MECLİSİNİN DOKUZUNCU  DÖNEM  ÜÇÜNCÜ YASAMA YILI ETKİNLİKLERİ HAKKINDA RAPOR

GENEL KURUL ÇALIŞMALARI

            Üçüncü Yasama Yılında Genel Kurulumuz  61 olağan, 9 olağanüstü olmak üzere toplam 70 Birleşim yapmıştır. Genel Kurul çalışmaları, pandemi sürecinde sekteye uğramakla birlikte Haziran sonuna kadar Toplantı Gün ve Saatlerini Belirleyen Kararlar çerçevesinde düzenli olarak gerçekleşmiş, Meclis Tatilinin başladığı 1 Temmuz’dan 12 Ağustos 2020 tarihine kadar, ivedilik arz eden Yasaların geçirilmesi için olağanüstü birleşim toplantıları yapılmış, son olarak da içinde bulunduğumuz süreçte yasalaşması ivedilik arz eden Bulaşıcı Hastalıklar (Değişiklik) Yasa Önerisini görüşmek üzere  14 ve 17 Eylül 2020 tarihlerinde  olağanüstü toplanarak Dokuzuncu Dönem 3’üncü Yasama Yılı çalışmalarnı tamamlamıştır.

YASALAR

Cumhuriyet Meclisi, Üçüncü Yasama Yılında toplam 64 Yasa yapmıştır. Bu Yasalar,  Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen ve bu Yasama Yılında yasalaşan 4 Yasayı; 46 Yasa Tasarısını, 6 Yasa Gücünde Kararnameyi ve 8 Yasa Önerisini içermektedir. (EK I)

YASA TASARILARI/YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER VE KARAR TASARILARI

            Üçüncü Yasama Yılında Meclisimize 78 Yasa Tasarısı, 117 Yasa Gücünde Kararname ve 1 Karar Tasarısı sunulmuş,  bunlardan 40 Yasa Tasarısı   ile 7 Yasa Gücünde Kararname  görüşülmüş ve toplam 43 Yasa olarak  Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

            Birinci Yasama Yılında sunulan 4  İkinci Yasama Yılında sunulan 4  Yasa Tasarısı ile Birinci Yasama Yılında sunulan 1 Yasa Gücünde Kararname de doğrudan kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

            Cumhuriyet Meclisi tatilinin başladığı 30 Haziran 2020 tarihinden sonra Olağanüstü Birleşim formatında toplanan Genel Kurul  21 Yasa Tasarısını görüşmüş ve onaylamıştır.

CUMHURBAŞKANINCA YENİDEN GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE İADE EDİLEN YASALAR:

            Bu Yasama Yılında Cumhurbaşkanınca yeniden görüşülmek üzere iade edilen 4 Yasa görüşülerek Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. (EK I)

YASA ÖNERİLERİ VE KARAR ÖNERİLERİ:

Sayın Milletvekilleri, Üçüncü Yasama Yılında Meclisimize 16 Yasa Önerisi sunulmuştur. İkinci Yasama Yılında sunulan 2, bu Yasama Yılında sunulan 6 Yasa Önerisi görüşülmüş ve 8 Yasa olarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ayrıca 1 Karar önerisi de görüşülerek Resmi Gazete’de Meclis Kararı olarak yayımlanmıştır. (Ek II)

KOMİTELERİN GÜNDEMİNDE BULUNAN YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER, YASA TASARILARI VE KARAR TASARILARI

Sayın Milletvekilleri, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığınca Komitelere havale edilen Yasa Gücünde Kararnameler, Yasa Tasarıları ve Karar Tasarılarının dağılımı şu şekildedir:

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinin gündeminde, Yedinci Dönem Beşinci Yasama yılında sunulmuş olan 2; Dokuzuncu Dönem Birinci Yasama Yılında sunulan 22,  İkinci Yasama Yılında sunulan 15 ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 110 olmak üzere toplam 149 Yasa Gücünde Kararname bulunmaktadır.

Komite gündeminde Sekizinci Dönem Beşinci Yasama Yılında Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere iade edilen 1 Yasa ile Dokuzuncu Dönem Birinci Yasama Yılında sunulan 3, İkinci Yasama Yılında sunulan 6 ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 11 Yasa Tasarısı olmak üzere toplam 20 Yasa Tasarısı yer almaktadır.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinin gündeminde, Sekizinci Dönem Dördüncü Yasama Yılında Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere iade edilen 3 Yasa ile Birinci Yasama Yılında sunulan 6, İkinci Yasama Yılında sunulan 3 ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 15 Yasa Tasarısı olmak üzere toplam 24 Yasa Tasarısı yer almaktadır.Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinin gündeminde, Sekizinci Dönem Dördüncü Yasama Yılında Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere iade edilen 1 Yasa ile  Birinci Yasama Yılında sunulan 3, İkinci Yasama Yılında sunulan 1 ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 9 Yasa Tasarısı olmak üzere toplam 13 Yasa Tasarısı; Birinci

Yasama Yılında sunulan 3 Karar Tasarısı ve Üçüncü Yasama Yılında  sunulan 1 Karar Tasarısı olmak üzere toplam 4 Karar Tasarısı yer almaktadır. (EK III)

Avrupa Birliği Uyum Yasa TasarılarıGörüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin gündeminde, Birinci Yasama Yılında sunulan 1 Yasa Tasarısı ile Üçüncü Yasama Yılında sunulan 3 Yasa Tasarısı olmak üzere toplam 4 Yasa Tasarısı yer almaktadır.

Sayıştay Komitesinin gündeminde ise, geçmiş dönemlerde sunulan 18 Kesin Hesap Yasa Tasarısı yer almaktadır.

KOMİTELERİN GÜNDEMİNDE BULUNAN YASA VE KARAR ÖNERİLERİ

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinin gündeminde, İkinci Yasama Yılında sunulan 1 Yasa Önerisi ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 2 Yasa Önerisi olmak üzere toplam 3 Yasa Önerisi yer almaktadır.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinin gündeminde, Birinci Yasama Yılında sunulan 8, İkinci Yasama Yılında sunulan 2 ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 3 Yasa Önerisi olmak üzere toplam 13 Yasa Önerisi yer almaktadır.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinin gündeminde, Birinci Yasama Yılında sunulan 1, İkinci Yasama Yılında sunulan 1 ve Üçüncü Yasama Yılında 5 Yasa Önerisi olmak üzere toplam 7 Yasa Önerisi bulunmaktadır.

Ayrıca Birinci Yasama Yılında sunulan 1 Karar Önerisi de Komite gündeminde yer almaktadır.

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin gündeminde Birinci Yasama Yılında Sunulan 2 Yasa Önerisi bulunmaktadır.

(EK.II)

MECLİS KARARLARI

            Üçüncü Yasama Yılında, Başkanlık Divanınca 40 Karar; Danışma Kurulunda ise 29 Karar üretilmiş; bu Kararlardan İçtüzüğün uygulaması, Meclis çalışmaları ile Meclis seçimlerini oluşturan toplam 21 Karar, Resmi Gazete’de Meclis Kararı olarak yayımlamıştır.

GÜNCEL KONUŞMALAR

            Üçüncü Yasama Yılında Başkanlığımızdan 260 tane güncel konuşma isteminde bulunulmuştur. Bu güncel konuşma istemlerinden 172 tanesi Milletvekillerince gerçekleştirilmiştir. 72 konuşma istemi ise ertelenmiş veya istem sahibi tarafından geri alınmıştır.  Ayrıca 16 güncel konuşma istemi de çeşitli gerekçeler çerçevesinde yapılmamıştır.

YAZILI SORULAR Üçüncü Yasama Yılında toplam 39 Yazılı Soru sorulmuştur. Bu sorulardan 14 tanesi, soru ve yanıtları ile birlikte Genel Kurulda okunmuş; 1 tanesi  sözlü soruya çevrildikten sonra yanıtlanmış, 7 yazılı soru Hükümet tarafından yanıtlanarak Genel Kurulun gündemine sevk

edilmiş, 14 tanesi henüz yanıtlanmamış, 3 tanesi de süresi içinde yanıtlanmadığı gerekçesiyle Sözlü  Soruya çevrilmiştir. Süresi içinde yanıtlanmadığından Birinci ve İkinci Yasama Yıllarında sorulan toplam 8 yazılı soru bu Yasama yılındae soru sahipleri tarafından geri çekilmiştir. (EK.V)

SÖZLÜ SORULAR:

            Üçüncü Yasama Yılında 2 Sözlü Soru sorulmuştur. Birinci ve İkinci Yasama Yıllarında sorulan toplam 2 soru ile birlikte toplam 4 Sözlü Soru Genel Kurulun gündeminin  “Sözlü Sorular” Bölümünde yer almaktadır. (EK.V)

SAYIŞTAY  RAPORLARI

            Sayıştay Komitesinin gündeminde geçmiş dönemlerde sunulan 104; Dokuzuncu Dönem Birinci Yasama Yılında sunulan 4, İkinci Yasama Yılında sunulan 11 ve  Üçüncü Yasama Yılında sunulan 6 olmak üzere toplam 125 Sayıştay Denetim Raporu ile Geçmiş Dönemlerde sunulan 18 Kesin Hesap Yasa Tasarısı ve Kesin Hesaplara ait 11 Sayıştay Uygunluk Bildirimi Raporu bulunmaktadır. (EK.VI)

YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ (OMBUDSMAN) RAPORLARI

Meclisimize, Üçüncü Yasama Yılında 26 Ombudsman Raporu sunulmuştur. Bu Raporlar, İçtüzük gereği Dilekçe ve Ombudsman Komitesine havale edilmiş ve  Komitede Üçüncü Yasama Yılında 17 Ombudsman Raporu Genel Kurulun bilgisine sunulmuştur. Komitenin gündeminde halen 83 Ombudsman Raporu bulunmaktadır. (EK.VII)

KOMİTE ÇALIŞMALARI

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi; Üçüncü Yasama Yılında 43 Birleşim yapmış ve Birinci Yasama Yılında 2, ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 18 Yasa Tasarısı olmak üzere toplam  20 Yasa Tasarısını görüşmüştür. Komite Birinci Yasama Yılında sunulan 1  Kararname ile Üçüncü Yasama Yılında sunulan 7 Yasa Gücünde Kararnameden aynı yasaya değişiklik öngördüğü gerekçesiyle 4’ünü 2’şer 2’şer birleştirerek, toplam 8 Yasa Gücünde Kararnameyi  6 Yasa olarak Resmi Gazete’de yayımlamıştır. Ayrıca Komite, İkinci Yasama Yılında sunulan 1 Yasa Önerisini de bu Yasama yılında görüşerek sonuçlandırmıştır. Komitenin görüşüp sonuçlandırdığı toplam 27 Yasa Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, Üçüncü Yasama Yılında 31 Birleşim yapmış ve Dokuzuncu Dönem Birinci Yasama Yılında sunulan 1, İkinci Yasama Yılında sunulan 2 Yasa Tasarısı ile Cumhurbaşkanınca İade edilen 1 yasayı görüşmüş, Dokuzuncu Dönem Üçüncü Yasama Yılında sunulan 9 Yasa Tasarısı ile 1 Yasa Önerisini  doğrudan ve 1 Yasa Tasarısı ile 1 Yasa Önerisini birleştirerek görüşüp sonuçlandırmıştır. Komitenin 16 Yasası Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, Üçüncü Yasama Yılında 41 Birleşim yapmış  Birinci Yasama Yılında sunulan 1, İkinci Yasama Yılında sunulan 2  ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 10 Yasa Tasarısını doğrudan görüşmüş,  Birinci Yasama Yılında sunulan1, ve Üçüncü Yasama Yılında sunulan 4 Yasa  Önerisini görüşerek sonuçlandırmıştır. Bu Komitenin görüşüp sonuçlandırdığı 18 Yasa Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, Üçüncü Yasama Yılında 14 Birleşim yapmış ve 2 Yasa Tasarısını görüşüp sonuçlandırarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Sayıştay Komitesi, Üçüncü Yasama Yılında  gündeminde yer alan geçmiş yıllarda sunulan ve Başsavcılığa gönderilen Raporlarla ilgili Başsavcılıktan bilgi talep etmiş ve gelen görüşlere göre çalışmalarına devam etme kararı almıştır.

Dilekçe ve Ombudsman Komitesi, Üçüncü Yasama Yılında 12 toplantı yapmış ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yurttaşları tarafından sunulan 10 dilekçe ile ilgili Kararı üreterek Genel Kurulda görüştürmüştür. Ayrıca Komite, 9 Dilekçeyi sonuçlandırarak Genel Kurula sevketmiştir.

Ayrıca Komite, Bu Yasama Döneminde Yılında Komiteye iletilen Ombudsman Raporlarından 17 tanesini Genel Kurulun bilgisine sunmuştur. Komitenin gündeminde halen incelenmekte olan 46 dilekçe ve 83 Ombudsman Raporu bulunmaktadır.

            Bu Yasama Yılında oluşturulan Borç İlişkilerinde Uygulanacak Kuralları Düzenleyen Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite, 57/3/2020 Sayılı Kararla kurulmuş ve 58/3/2020 Sayılı Kararla oluşturularak bu yasama yılında toplam 11 toplantı yapmıştır. Komite Öneriyi, borç ilişkileri ile ilgili diğer mevzuatta düzenlenen kurallarla çelişeceği, bu Yasa kapsamı dışındaki borç ilişkilerini düzenleyecek mevzuatta değişiklik yapılacağı ve bu Yasa Önerisi ile sadece tüketici kredilerine uygulanacak mevzuat düzenleneceği gerekçesiyle, Yasanın adı Tüketici Kredileri Yasası olarak düzenleyerek çalışmalarını Genel Kurul’un 29 Haziran 2020 tarihli 65’inci Birleşiminde sunmuş olduğu Rapor ile tamamlamıştır. Tüketici Kredileri Yasası, 14 Temmuz 2020 tarihinde 136 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Cumhuriyet Meclisinin Dokuzuncu Dönem Üçüncü Yasama Yılında Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı ve Gazimağusa Milletvekili Sayın Erhan Arıklı ve Demokrat Parti Gazimağusa Milletvekili Sayın Fikri Ataoğlu’nun birlikte sunmuş oldukları önerge üzerine, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin Deposunda Tarihi Geçmiş Tonlarca İlacın İmha Edilecek Olmasının Ana Nedenlerinin Ne Olduğu ve Bu Konuda İhmalin Olup Olmadığı İle İlgili Meclis Araştırma Komitesi, Cumhuriyet Meclisinin 28 Ekim 2019 tarihli, Sekizinci Birleşiminde almış olduğu 52/3/2019 Sayılı Kararla kurulmuş ve 53/3/2019 Sayılı Kararla oluşturularak bu yasama yılında toplam 8 toplantı yapmıştır. Araştırma Komitesi çalışmalarını Genel Kurul’un 4 Haziran 2020 tarihli 54’üncü Birleşiminde sunmuş olduğu Rapor ile tamamlamıştır.

Cumhuriyet Meclisinin Dokuzuncu Dönem Üçüncü Yasama Yılında Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı ve Gazimağusa Milletvekili Sayın Erhan Arıklı’nın  sunmuş olduğu, KIB-TEK’teki İhalelerde Usulsüzlük Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi, Cumhuriyet Meclisinin 3 Aralık 2019 tarihli, Onbeşinci  Birleşiminde almış olduğu 54/3/2019 Sayılı Kararla kurulmuş ve 55/3/2019 Sayılı Kararla oluşturularak, bu Yasama yılında 9 toplantı yapmıştır. Genel Kurulun  4 Haziran 2020 tarihli 54’üncü Birleşiminde sunmuş olduğu Konu Hakkındaki Çalışmalarını Sonuçlandıramama Raporu ile Komiteye 3 aylık ek süre verilmiş olup Komite çalışmalarına devam etmektedir.

Cumhuriyet Meclisinin Dokuzuncu Dönem Üçüncü Yasama Yılında CTP Grubuna bağlı tüm Milletvekilleri ile TDP’ye bağlı tüm Milletvekillerinin birlikte sunmuş oldukları, 1995 Yılında Meydana Gelen Beşparmak Dağları Yangınından İtibaren Ülkemizdeki Orman Yangınlarında Alınan Önlemlere İlişkin Yönetici ve Diğer İlgililerin İhmali Olup Olmadığına, Gereken Önlemlerin Alınıp Alınmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi, Cumhuriyet Meclisinin 4 Haziran 2020 tarihli, Ellidördüncü Birleşiminde oybirliğiyle almış olduğu 64/3/2020 Sayılı Kararla kurulmuş ve 3 toplantı yapmıştır. Komite çalışmalarına devam etmektedir.

TUTANAK ÇALIŞMALARI

Dokuzuncu Dönem Üçüncü Yasama Yılında 61 Olağan ve 9 Olağanüstü olmak  üzere toplam 70 Birleşimin tam tutanaklarına ilişkin tüm kayıtlar Stenograflar ve kayıt cihazları  tarafından tutulmuş olup, denetimleri Raportörler ve Tutanaklar Bölümünden Sorumlu Yasama Uzmanı tarafından yapılmış ve internet  ortamına aktarılmıştır.

            Genel Kurul toplantı kayıtları; Stenografların ve Raportörlerin kullandığı günümüz  teknolojisine  uygun bilgisayar ortamında  tutulan ses kayıtları, çıktısı alınmış yazılı kayıtlar ve Meclis TV’deki görüntülü kayıtlar şeklinde tutulmuştur. Meclis TV görüntülü kayıtları CD’de ve bilgisayar ortamında, Tutanaklar Bölümü tarafından arşivlenmektedir.

Genel Kurul tutanakları, Cumhuriyet Meclisi’nin web sayfası üzerinden denetlenmiş olarak yayımlanarak dileyen kullanıcıların Genel Kurul tutanaklarına erişimi sağlanmaktadır. Ayrıca görüntülü  kayıtların yapılan  yenilikle  direkt  tutanak  bölümüne  aktarılması  sağlanmış  ve  isteyen  milletvekiline  ilgili  konuşmaların kayıtlarının kısa sürede  ulaştırılması  sağlanmıştır.

Tutanakların fihristleme çalışmaları da Tutanaklar Şube Amiri tarafından yürütülmektedir. Fihristleme çalışmaları Yedinci Dönem tutanakları çerçevesinde yürütülmektedir.

BİNA, PERSONEL VE BİLGİSAYAR SİSTEMİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR

Cumhuriyet Meclisi ile Kültür Dairesi işbirliğinde, kurumlardaki sanat eserlerinin dijital ortamda ulaşılabilir hale gelmesini sağlayan KKTC Kültür Sanat Koleksiyonu Web sayfası, seçme  eserlerden oluşan bir  mini gerçek sergi eşliğinde açılmıştır.

Cengiz Ratip Kütüphanesi’nin daha rahat hizmet verebilmesi için mobilya, mefruşat ihtiyaçları ile ilgili iyileştirmeler yapılmıştır.

Bilgi İşlem Merkezi güncel ve çağdaş hizmet verebilmek için  çalışmalarını kesintisiz sürdürmektedir.  Bu çerçevede, mevcut personelin ihtiyaçları doğrultusunda, Cumhuriyet Meclisi-DAÜ işbirliğinde düzenlenen Excell kursu ile EBYS tanıtım ve kullanım kursu tamamlanmıştır.

Halen sürmekte olan Pandemi ve olağanüstü koşullar  göz önüne alınarak Cumhuriyet Meclisi-DAÜ  işbirliğinde Komite çalışmalarının  temassız yapılabilmesi için altyapı çalışmaları başlatılmıştır.

Eski Meclis Binası giriş kapılarında  güvenlik  amaçlı kontrol sistemi geliştirilmiş ve  kullanılmaya başlanmıştır.

Cumhuriyet Meclisi’nin dışa dönük yüzü olan Bedrettin Demirel Caddesi ve Osman  Paşa Caddesine  bakan  kaldırımlar yenilenmiş, bahçe düzenlemesi gözden geçirilip, göze batan noktalar  yeniden düzenlenmiştir.

Meclis Genel Kurulu, kulis ve grup odalarının tavan izolasyonu yapılmış ve menfezler takılmıştır.

Bina içi iletişimi sekteye uğratan telefon sistemi ele alınarak ve Telefon santrali ihalesine çıkılmış ve uzun yıllar verimli bir şekilde kullanılacak IP Tabanlı santral alınmıştır. Santral, çok kısa bir süre sonra tamamlanır tamamlanmaz hizmete girecektir.

            Çalışan personelin ve binanın güvenliğini tehdit edebilecek bir yangına karşı profesyonel  bir  sistem kurulmuş ve güvenlik açığımız minimuma  düşürülmüştür.

            Genel Kurul salonunda  uygulamaya  konulan Elektronik Oylama sistemi ile daha  etkin ve  verimli bir  yoklama ve  oylama  düzenine geçilmesi için teknik çalışmalar  tamamlanmış ve deneme amaçlı elektronik oylama ve yoklama uygulaması gerçekleştirilmektedir.

           BRT ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Genel Kurul canlı yayınlarının daha kaliteli olması için HD yayın sistemine geçilmiş, ayni zamanda milletvekillerinin İçtüzükte yer alan konuşma sürelerini konuşmacıya, dinleyicilere ve izleyicilere yansıtmak amacıyla konuşma sürelerini gösteren dijital kronometre takılmıştır.

            Meclisin çalışma düzeninin sağlıklı yürütülmesi adına  gerekli bölümlerde  terfi sınavları yapılmıştır. Eksikliği hissedilen kadrolar açılarak bu kadrolara Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atamalar gerçekleştirilmiştir.

            Müşavirlerimizin çalışabileceği bir oda planlama İnşaat Dairesi teknik elemanları ile birlikte çalışılarak  bilgisayar alt yapısı ve yeni mefruşatı ile birlikte yeniden tadil edilip  hizmete sunulmuştur.

            Plastik ve kağıt atıkların geri dönüşümü için çalışmalar gerçekleştirilmiş ve uygulamaya konmuştur.

            Meclis Binasının yan tarafında otopark olarak kullanılan toprak alanın, stabilize ve dolgu ile düzeltilmesi için  girişim yapılmış,  Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından keşif raporu hazırlanmıştır.

            Mavi salon olarak adlandırılan ve Basın toplantıları, Bütçe Görüşmeleri ve son zamanlarda pandemi dolayısıyla komitelerin geniş katılımlı toplantılarında kullanılan salona, anısını yaşatmak adına geçtiğimiz yıllarda aramızdan ayrılan çalışma arkadaşımız Zalihe  Çavuşoğlu’nun ismi verilmiştir.

            Başbakan ve grup odalarının asma tavanları ve elektrik sistemleri yenilenmiştir.

DIŞ İLİŞKİLERE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR

            Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı kararı uyarınca, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner Başkanlığında ve CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan’dan oluşan iki kişilik heyet, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurul ve Komite toplantılarına katılmış ve Kıbrıs Türk Halkı’nı temsil etmişlerdir.

            2020 Ocak ayında, UBP’yi temsilen katılan Hamza Ersan Saner yerine; UBP Milletvekili Özdemir Berova Heyet Başkanlığını devralmış ve Strazburg şehrinde yapılan AKPA Genel Kurul ve Komite toplantılarına UBP Milletvekili Özdemir Berova ve CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan katılmıştır. Milletvekillerimiz, AKPA’daki tüm komite çalışmalarına ve tüm Genel Kurul oturumlarına katılabilmekte ve buralarda söz alıp konuşabilmektedir.

            2020 Şubat ayını takip eden AKPA Komite Toplantıları ise COVID-19 Pandemisi nedeniyle video-konferans yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve Özdemir Berova ve Armağan Candan çevrim içi sanal ortamda katılım sağlamışlardır. Milletvekillerimiz, AKPA çatısı altında Kıbrıs Türkü’nün sesini ve Kıbrıs Türk Halkı’nın iradesini yansıtma fırsatı yakalamıştır.

            2019 Ekim ayında Belgrad’ta yapılan “Parlamentolar Arası Birlik” (PAB) toplantısına, Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen şahsım başkanlığında, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, HP Milletvekili Jale Refik Rogers,  CTP Milletvekili Doğuş Derya, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, DP  Milletvekili Koral Çağman ve YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu’dan oluşan bir heyetle katılmış olup, orada gerçekleştirilen Kıbrıs konusundaki yuvarlak masa toplantısında, milletvekillerimiz tezlerimizi bir kez daha gündeme getirmişlerdir.

            2019 Ekim, Kasım ve 2020 Ocak aylarında Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu ve 2019 Kasım ayında yine Brüksel’de gerçekleştirilen AB Komisyonu toplantılarına katılan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, HP Milletvekili Erek Çağatay ve CTP Milletvekili Fikri Toros, Kıbrıs konusundaki tezlerimizi anlatmak ve Kıbrıs konusunda daha fazla kazanımlar elde etmek için çeşitli kulis faaliyetleri çerçevesinde bir dizi toplantılar gerçekleştirmişlerdir.

            2019 Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu’nun davetlisi olarak bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak ve Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ziyaret edilmesi amacıyla Cumhuriyet Meclisi Dilekçe ve Ombudsman Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında, Komite Üyesi Milletvekillerimiz Ankara’ya resmi bir çalışma ziyareti gerçekleştirmişlerdir.

            Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı Kararı uyarınca, Bakü’de 2019 Aralık ayında gerçekleştirilen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Assamblesi (TÜRKPA) 9’uncu Genel Kurul Toplantısı”na ve 2019 Aralık ayında Antalya’da gerçekleştirilen “Asya Parlamenterler Asamblesi 12’nci Genel Kurul Toplantısı”na başkanlığımdaki heyetlerle katılarak temaslar gerçekleştirilmiştir.

            2020 Şubat ayında TBMM  Bütçe Komisyonu’nun daveti ile Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Komite Başkanı UBP Milletvekili Sunat Atun başkanlığında, Komite Üyesi Milletvekillerimiz ile  Ankara’da bir takım resmi temaslarda bulunmuşlardır.

            15 Kasım 2019, KKTC’nin 36’ncı Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri çerçevesinde, ülkemizde bir çok yabancı konuk, Cumhuriyet Meclisi misafiri olarak ağırlanmış ve kendilerine ülkemiz hakkında bilgiler verilmiştir. 

            20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde ise her yıl düzenlenen ve birçok yabancı konuğun Cumhuriyet Meclisi misafiri olarak katıldığı etkinlikler, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 salgını ile mücadele tedbirleri hasebiyle bu yıl tertip edilmemiştir. 

Dışilişkilerdeki faaliyetlerimize ilaveten, Cumhuriyet Meclisi çatısı altında gerçekleştirilen Komite haberleri “Basın Bildirisi” yoluyla düzenli bir şekilde Basın ve Dışilişkiler memurlarımız tarafından hazırlanıp fotoğraflı bir şekilde halkın bilgisine sunulmuştur.

                  Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken ULUÇAY

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER