Süt içtikten sonra gaz veya şişkinlik hissi oluşuyor mu? Süt ürünlerini bir süre tüketmediğinizde daha enerjik, daha hafiflemiş hissediyor musunuz? Dikkat, laktoz intoleransınız olabilir! Peki laktoz intoleransı nedir ve onunla nasıl başa çıkabiliriz? Detaylar içeriğimizde….
Laktoz ne demek?
Laktoz, süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan doğal süt şekeri olarak adlandırılıyor. Süt ve süt ürünlerini laktaz enzimi olmayan ya da az salgılayan kişiler yeterince sindiremiyor. Bu durum; gaz, karın ağrısı, kramp, karında gerginlik hissi, bulantı, kusma, ishal gibi sıkıntılara yol açabiliyor. Bu sıkıntıları yaşadığınızda dikkat! Laktoz intoleransınız olabilir…
Laktoz intoleransı görülme sıklığı nedir?
Türkiye’de laktoz intoleransı görülme sıklığı yaklaşık %70-80 seviyesinde yer alıyor. Bu, 10 kişiden en az 7’sinde laktoz intoleransı görüldüğü anlamına geliyor.
Laktoz hassasiyeti ile nasıl başa çıkılır?
Laktoz intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız, tanı konulduktan sonra hassasiyet seviyenizi tespit etmeye çalışarak başlayabilirsiniz. Vücudunuzun laktozu tolere edebilme seviyesini belirledikten sonra daha planlı beslenme yollarını deneyebilirsiniz. Etiket okuma alışkanlığı kazanarak, laktozsuz ürünleri keşfedebilirsiniz. Laktozsuz süt kullanılarak yapılmış tarifleri inceleyebilir, çok sevdiğiniz bazı yemek ve tatlıları laktozsuz süt ürünleri ile yapabilirsiniz.
Laktozsuz süt şişkinlik hissinin önüne geçiyor
Laktozsuz süt, sütün içindeki laktozun laktaz enzimi ile parçalanması sonucu elde ediliyor. Bu sayede kolayca sindiriliyor ve laktoz intoleransı olan kişilerin sütün besin değerlerinden yararlanmalarını sağlıyor.