KIB-TEK FACİASININ NEDENİ ORTAYA ÇIKTI

Bölgemizdeki savaşlar nedeniyle ucuza alınan Rusya ve Suriye petrolü, İtalya borsası fiyatları ile fiyatlanıp satılıyor

0
blank

Bölgemizde yaşanan savaşların petrol piyasasına olan etkileri eski bir BOTAŞ yönetici tarafından ifşa edildi. Türkiye’de akaryakıta bir haftada 3 kez zam gelmesini değerlendiren BOTAŞ’ın eski yöneticilerinden enerji uzmanı Ali Arif Aktürk, Rusya’dan indirimli alımına rağmen petrolün İtalya’ya endeksli fiyatlardan satıldığını duyurdu.

Karar gazetesindeki habere göre Aktürk, “Ukrayna krizinden beri indirimli Rus petrolü alıyorlar ama rafineri çıkışı uluslararası piyasalara endeksli; Rusya’dan iskontolu alıyor, İtalya’ya endeksli fiyatlardan satıyorlar. Bu önlenmeli. Ukrayna krizi çıktığından beri bizim rafinerilerimiz Rusya’dan yüzde 30 mertebesinde indirimli Rus petrolünü alıyorlar, fakat rafineri çıkış ürünleri uluslararası piyasada İtalya’daki Cenova’daki fiyatlara endeksli olarak belirleniyor” diye konuştu.

blank
BOTAŞ’ın eski yöneticilerinden enerji uzmanı Ali Arif Aktürk’ün attıkları KKTC’de yaşananlar için de ip uçları sunuyor.

Aktürk’ün Türkiye piyasası konusunda ileri sürdüklerinin KKTC için de aynen geçerli olduğunu belirten enerji piyasası ile ilgili çevreler, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ihalesinin bir türlü sonuçlanmamasının temelinde de bu yattığını, akaryakıt ticaretinden elde edilen karın ton başına birkaç dolar değil birkaç yüz dolar olduğunu ve bunun “tadına varmış” firmaların her türlü olanağı kullanarak yakıt ithalini tekellerine almaya çalıştıklarını belirtiyorlar ve “Bu fırsat elbette devam edecek değildir ve bu fırsattan faydalanmak isteyenler Kıb-Tek’in kötü yönetilmesinden ve ihale yapılmamasından faydalanabildikleri sürece faydalanmaya çalışacaklardır” şeklinde konuşuyorlar.

Bölgedeki gelişmeleri izleyen piyasa uzmanları, Aktürk’ün sadece Rusya piyasasından söz etmesine karşın KKTC’nin akaryakıt ihtiyacının karşılanmasında Suriye’den kaçak yollarla çıkarılan yakıtın da önemli bir yer tuttuğunu belirtiyorlar ve “Suriye yakıtı Türkiye piyasasına da giriyor ama Türkiye’nin ihtiyaçları dikkate alındığında haberlere bile konu olmuyor. Bizim için Suriye’den çıkarılan yakıt da önemli ve onun karlılığı da oldukça yüksektir” bilgisini paylaşıyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz