Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hak ve özgürlüklerle ilgili “yeni bir reform döneminin” başlangıcının ilan edildiğini belirterek, bunun birçok olumlu etkisi olacağını söyledi.
Kalın, NTV’de katıldığı Özel Röportaj programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Kalın, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu “terör tehditleri” olduğunu ancak güvenlik ile özgürlük dengesinin korunmasının önem taşıdığını belirtti.
Kalın, Erdoğan’ın demokrasi ve güvenlik dengesini bir arada tutarak hak ve özgürlükleri güçlendirecek yeni bir süreç ilan ettiğini vurgulayarak, “Bu bizim tabii ki hem içeride hem dışarıda işlerimizin daha hızlı akmasını sağlayacak. Bunun ekonomiye, siyasete, topluma, dış politikaya birçok olumlu etkisi olacak” dedi.
Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmada, hukuk ve ekonomide “yeni bir reform dönem” başlatıldığını söyledi.
Kalın aynı programda, son dönemde eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın açıklamalarıyla gündeme gelen eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili soruları da yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, bunların yargı süreçleri olduğunu ve bundan dolayı konuyla ilgili bir şey söylemesinin doğru olmayacağını söyledi ve şunları ekledi:
“Bu iki isim üzerinden tartışmak istemem. Meseleyi sadece bu iki kişinin davasına indirgemek doğru olmaz. Bunlar zaten yargı reformu içerisinde konuşulan konular. Hukukun kendi sistematiği içerisinde de değerlendirmeleri var. Toplumdaki bazı hassasiyetleri de göz ardı etmemek lazım. Yani, diyelim ki Demirtaş meselesini Sayın Arınç bu şekilde konuştuğunda belki kendisi tamamen hukuki açıdan bir mülahazada bulunuyor ama bunu yaşanan siyasi olaylardan bağımsız ele almak mümkün değil. Kobani Olayları, Çukur Olayları, Yasin Börü ve diğer bütün olaylarla birlikte düşündüğünüzde o dönemde HDP’nin ve Demirtaş’ın aldığı tavırları, pozisyonları dikkate aldığınızda toplumun bir kesiminde de başka bir tepki oluşuyor. Burada güvenliği ve toplumun o hassasiyetlerini de dikkate alan bir bakış açısının daha sağlıklı şekilde ortaya konması gerekiyor.”