spot_img
16.8 C
Lefkoşa
spot_img

İtalya’ya son 3 günde Akdeniz’i geçen 3 bin düzensiz göçmen ulaştı

 İtalya’ya Akdeniz’i aşarak gelen düzensiz göçmen sayısının son 3 günde 3 bini bulduğu bildirildi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, bu sabah itibarıyla son 3 günde kendi imkanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarının veya İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin operasyonları sayesinde kurtarılarak İtalya’ya ulaşan düzensiz göçmen sayısı 3 bini buldu.

Orta Akdeniz’deki düzensiz göç güzergahı üzerinde yer alan İtalya’nın Lampedusa Adası’na sadece dün 41 göçmen teknesi ulaştı. Bu, adaya bir günde gelen en yüksek tekne sayısı oldu.

Lampedusa’daki göçmen karşılama merkezinde şu anda 3 binden fazla göçmen bulunduğu ve bu sayının merkezin kapasitesinin çok üzerinde olduğu kaydedildi.

Bu arada, İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin Akdeniz’in İtalyan arama kurtarma bölgesi (SAR) içinde kalan kısmında dün gece alabora olan bir teknedeki 42 göçmeni kurtardığı, herhangi bir kayıp olmadığı bildirildi.

Ayrıca, Sahil Güvenlik ekiplerinin de halihazırda İtalya’ya ulaşmaya çalışan Akdeniz’deki 1300 kadar göçmeni kurtarmaya yönelik operasyon yürüttüğü belirtildi.

Diğer yandan, İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, yılbaşından bugüne kadar İtalya’ya denizi aşarak gelen düzensiz göçmen sayısı 17 bin 592 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 5 bin 976 iken, 2021’de de 5 bin 995 idi.

İtalyan basını, 2022 ile bu yıl arasındaki artış oranının yüzde 194 olduğunu yazdı.

– Şubat ayındaki faciada ölenlerin sayısı 73’e çıktı

Ülkenin güneyindeki Steccato di Cutro beldesi açıklarında 26 Şubat’ta göçmen teknesinin batmasıyla yaşanan faciada ölenlerin sayısı 73’e yükseldi.

İtalyan güvenlik güçleri, bugün 5 yaşında bir çocuğun cansız bedenini denizden çıkardı.

– Akdeniz’deki düzensiz göç sorunu

Akdeniz’in İtalya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

Deniz ve hava koşullarının iyi seyrettiği günlerde söz konusu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşıyor.

Denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK’ler, AB üyesi devletlerin “güvenli liman” vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz’i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa’da ilk ayak bastıkları yer ise genellikle İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor.

Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER