Avrupa Birliği tarafından, İnsan Ticaretine Karşı Birlikte Mücadele Hibe Programı kapsamında finanse edilen ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği ile Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı işbirliğiyle uygulanan projenin ana hedefinin, ülkedeki insan ticaretini önleme çabalarına katkı sağlamak olduğu belirtildi.
Proje, yerel mevzuat ve kaynakların taranarak yasalarda iyileştirme çalışması yapılması üzerine önerilerin sunulması ve lobi çalışmalarının yürütülmesi ile insan ticareti mağdurlarına adli yardım verilmesi üzerine yoğunlaşacak.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nde yer alan açılış etkinliğinde konuşan İnsan Ticareti Mağdurları İçin Adalet Projesi Koordinatörü Ahmet Türkdoğan,
yasal ve uygulama çerçevesini geliştirmek adına; avukatlara, yargıç ve savcılara, yasa koyucular, uygulayıcılar ve ilgili diğer yerel organlara ulaşarak; panel, çalıştay ve eğitimler düzenleneceğini söyledi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da ülkede gerek yasal düzenlemeler, gerekse önlem ve uygulamalar anlamında “insan ticareti” diye bir sorunun varlığının kabul gördüğünü söylemenin zor olduğunu belirtti.
Esendağlı, Kıbrıs’ın kuzey kesiminin uluslararası hukukun ve örgütlerin dışında tutulmasının, bu durum için gerekçe olmaması gerektiğini ifade ederek, bu proje ile hukukçular olarak doğrudan sahaya indiklerini ve inisiyatif üstlendiklerini kaydetti.
Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Bölüm Şefi Michael Docherty ise 130 bin Avro’nun üzerinde bir AB katkısı olan bu projenin sadece yasal çerçevenin genişletilmesini değil aynı zamanda insan ticareti mağdurlarının haklara erişimini de artırmayı amaçladığını belirtti.