Lapta’da ilginç şeyler oluyor. Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi olarak birleştikten sonra bu bölgedeki belediye en geniş belediye haline geldi. İşler biraz olsun zorlaşmış olmalı…
Az sayıda insan yaşasa bile kıyıda veya dağda kalmış köylere hizmet götürmek hiç de kolay olmasa gerek. Bunu başarabilmek için kaynakları etkili kullanmak en önemli husustur sanırım… Lapta’dan Akdeniz’e giden bir iş aracı, bölgedeki bütün işler yapılmadan dönmemeli mesela…
Dikkatli ve kaynakların etkin kullanılmasına dayanan bir belediyecilik yapmak gerekirken Belediye Başkanı Ataser’in üstüne vazife olmayan işlere bile bulaştığı, gençlerin oluşturduğu işletmelerle haksızca rekabet ettiği haberleri geliyor ve insanı ürkütüyor.
Alsancak Belediyesi çatısı altında oluşturulan ALBEL şirketi, genç iş insanlarının üstlenmeye çalıştığı kazı ve site bakımı gibi işler peşinde koşuyor. ALBEL’in piyasadan aldığı işlerin kazancı maaşları ödemeye yetmediği zaman belediye bütçesinden kaynak aktarılıyor. Bu kaynaklara karşılık ALBEL’in belediye için yaptığı işlerin neler olduğunu bilemiyoruz tabii…
Bu arada belediyelere çok sayıda araç hibe edildiği haberleri geliyor. Bu araçlar, kamusal amaçlar dışında da ve ALBEL çalışanları tarafından kullanılıyor. Belediye yağmur gibi araç yağıyorsa nedenini ve bu araçların ne için kullanıldıklarını da sormak gerekiyor tabii…

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Son olarak bu araçların özel bir sitenin atık suları ile ilgili olarak yaşanan sorunun giderilmesinde kullanıldığı görüldü. Bu işi ALBEL firmasının yaptığı haberleri de ortalıkta dolaşıyor.
Bu örnek, bir kamu kuruluşunun yasa ile kendisine verilen görevleri yerine getirmek yerine özel işler yapmaya yönelmesinin yaratacağı anomalileri anlatan güzel bir örnek olabilir: Birileri belediyeye araç bağışlıyor; bu araçlar ücret karşılığı çalıştırılıyor; yapılacak işin bedeli olarak yurttaşlardan para talep ediliyor; kimisi veriyor, kimisi vermiyor ama toplananla yetinilip işe girişiliyor. Bütün bunlar, beldedeki sorunlar çözülüyormuş gibi paylaşımlar yapılarak işlerin yapılma şekli gizleniyor.
İlginç bir durum…
Bu arada LAÇ Belediyesi hesaplarını incelemekte olan Sayıştay denetçileri daha başka ilginçliklerle de karşılaşıyor. Faturalar o kadar güvenden uzak ki denetçiler fatura kesen esnafı dolaşarak bu faturaların gerçekliğini sorguluyor. Belediye Meclisi kararı olmadan yapılan işler de sorgulandığı için çok önceden ve karar alınmadan yapılan kimi işler için yeni meclis kararları alınıyor.
Varsın istim arkadan gelsin! İlginçlik diz boyu!
Belki de LAÇ Belediyesi, bir kamu kurumunun nasıl çalıştırılmaması gerektiğinin etkileyici bir örneği olacak. Bunun için biraz daha beklemek gerekebilir ama… Bakalım Sayıştay denetçileri nasıl bir sonuca varacak? LAÇ raporu ilginç ve öğretici olacak!