CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nda mali protokolle ilgili yaptığı konuşmada konuyla ilgili sorulara yanıt alamadıklarını, bilgi elde edemediklerini ve tüm bilgilere araştırma yaparak ulaşabildiklerini kaydetti.
İki ülke arasında yapılan yeni bir anlaşma olduğunu ancak bu konuda ne Meclis’e bilgi verildiğini, ne de Resmi Gazete’de yayımlandığına işaret eden Erhürman, rakamların yanlışlıklar içerdiğini ve aslında kaynakların hiç kullandırılmayan kaynaklar olduğunu söyledi.
Türkiye’de Resmi Gazete’de yayınlanan protokoldeki rakamlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erhürman, rakamların kullandırılan kaynaklar üzerinden kalan miktarlar ile kullandırılmayan miktarların toplamı olduğunu anladığını kaydetti.
Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Teknik Heyeti’nin kararıyla bu miktarların kullandırılabileceğini belirtti.
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da Erhürman’ın verdiği tarihler ve rakamların doğru olduğunu, ancak Mali İşbirliği Protokollerin hükümetlerin olmazsa olmazları olduğunu vurguladı.
Amcaoğlu, Türkiye ile imzalanan anlaşmanın maddelerini değerlendirerek, ek protokolle ilgili bilgiler verdi. Amcaoğlu, ülkede konuşmaktan fazla şeylerin yapılması gerektiğini, önemli olanın çare üretilmesi ve ülkenin geleceğine yönelik adımların atılması olduğunu belirtti.
Başbakan Ersin Tatar da söz alarak, şunları söyledi:
“Biz hükümet olarak protokolün devamı ve para akışının sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye de kendine göre sıkıntıları aşıp bu yönde adımları atıyor, ekonomimiz için olumlu gelişmelerden mutluyuz. Türk hükümetine teşekkür ediyoruz. İşler çok iyi yönetiliyor. 2020 protokolünde de hazırlıkları tamamladık ve ilgili yerlere iletildi, mutlaka imzalanacaktır. Yerel gelirlerimiz de artıyor, faizlerdeki düşüşler de piyasaya ekonomiye çok olumlu yansıdı. Memnuniyet vericidir”
Meseleye büyük ve geniş çerçeveden bakılması gerektiğini kaydeden Tatar, para akışının devam etmesinin, Türkiye’nin KKTC’ye destek olmasının, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın anlaşmayı imzalamasının ekonominin gelişmesi ve ülkeye güvenin artması açısından önemli olduğunu ifade etti.
Tatar, vatandaşlar ve yatırımcılara, “Bize güvenin, KKTC’nin geleceğine, gelişmelere güvenin, yatırımlara devam edin” çağrısında bulundu.
Taşınmaz Mal Komisyonunun da önemli olduğunu ve mülkiyet konusunda bir kaynak yaratılması için bazı adımlar atıldığını kaydeden Tatar, bu konuyu önemsediklerini ve bu alana daha fazla kaynak yaratmak için çalıştıklarını söyledi.