BRT’de sabah kuşağında yayınlanan Manşet+ programına bağlanarak soruları yanıtlayan Ekonomik Örgütler Platformu Dönem Sözcüsü Cafer Gürcafer, Türkiye’den beklentilerinin yeterli miktarda aşı sağlanması olduğunu ifade etti.
Gürcafer, “Aşı elde edebileceğimiz tek kapı TC’dir” diyerek Avrupa Birliği’nin Rum tarafına gönderdiği aşılardan yeterli miktarın Kuzey Kıbrıs’a ulaştırılmamış olduğunu da vurguladı.
Gürcafer, “Fuat Oktay’la tek aşı konusunu görüşeceğiz. İçinde bulunduğumuz dar boğaz bizi diğer ülkelerden daha fazla etkiledi. Devletimiz fakir. Reel sektörü ayakta tutamadık. Ekonomi ile sağlığın birlikte yürüyebilmesi için aşılanmk, aşılanmış olarak kapılarımızı dünyaya açmak. KKTC’nde reel sektörün daha fazla gücü kalmadı ya batacak ya da düzlüğe çıkacak. Aşı elde edebileceğimiz tek kapı TC’dir. Avrupa ülkelerinden Güney’e 56 bin aşı tedarik edildi. Bize çok düşük bir sayı verildi. Türkiye’ye bu aşının bizim için ne anlama geldiğini çok ciddi bir çalışmayla anlatabilmek gerekir. Gelecek aşıların bir-iki yıl içinde aşılanmayı tamamlamamızgerekir. Halk devletin verdiği 1500 TL ile ayakta duramadı. Herkes kendi birikimini kullandı, bitirdi” şeklinde konuşarak “Biz Ankara’ya gitmeyi düşünürken Fuat Oktay’ın geleceğini öğrendik. Hibe olur veya ödenir. Yarınki toplantıda tek madde aşıdır” dedi.
Çıkış yolunun aşıya ulaşmak olduğunu ifade eden Ekonomik Örgütler Platformu Dönem Sözcüsü Gürcafer, şöyle devam etti:
“Toplumu aşılayıp ekonomiyi harekete geçirmekten başka çaremiz yoktur. Devletimiz 5–6 milyar bulursa evde kalmaya devam edelim. İş bilen insanlar işten çıkarılmak zorunda kalmıştır. Sağlığı güvence altına alarak ekonominin paralel gitmesi için nereye yönelsek yol bizi aşı ihtiyacına çıkarıyor. Aşıya ulaşmamız lazım.
Özel sektör olarak yaptığımız araştırmalar var. TC’den gelmezse özelden bir şekilde bulalım. Reel sektör, sivil toplum örgütleri, hep bir ağızdan bunu söylüyor. TC bize yardımcı olacaktır. Bunu umuyorum.
KKTC’nin avantajı küçük bir toplum olmasıdır. Pandeminin dünyada travma yaşatmış olması insanların düşünce şeklini farklılaştırmıştır. Yüz milyonlarca insan aşılanıp tatile çıkma, başka bir ülkeye taşınma düşüncesi vardır. KKTC bu noktada tercih edilecek bir ülke olabilir. Eğer aşılanmayı sağlarsak çok kısa sürede yaralarımızı sarabiliriz. Sallanırsak, ciddiye almazsak bizi çok ciddi günler bekliyor. Nisan ayı milattır. Turizmde Nisan ayı turizmin açılış tarihidir. Turizm paketleri hazırlanmaya başlayacak. Aşılanmayla takvimimizi ortaya koymamız, ekonomimizi pazarlamamız lazım.
Fuat Oktay’ın ziyareti bizim için çok önemlidir. Aşıyı Mayıs ayına ötelersek iflas ederiz ayağa kalkamayız. Enerjimizi buna harcamamız lazım.”