Kıbrıslı Rumların KKTC’den benzin alması yüzünden, Güney Kıbrıs’taki benzincilerin 2022 yılıyla ilgili gelir kaybının 180 milyon Euro olduğu ifade edildi.
Politis gazetesi manşetten “İşgal Bölgelerinden Benzin Satın Alınmasından Ötürü 180 Milyon Euro’luk Kayıp- Benzinciler Mahkemelere Yöneliyor ve Gelir Kayıpları İçin Devletten Tazminat İstiyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, Güney Kıbrıs’taki benzincilerin, hükümeti, bu durumun etkin bir şekilde sınırlanması için önlemler almaya davet ettiğini yazdı.
Gazete iç sayfadan ise “Gelir Kaybı İçin Kıbrıs Cumhuriyeti Aleyhine Dava” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs Benzinciler Birliğinin, Kıbrıslı Rumların KKTC’den benzin satın alması yüzünden oluşan gelir kaybıyla ilgili tazminat talep etmek için Rum Yönetimi aleyhinde dava açma, aynı zamanda Rum Yönetimi tarafından Yeşil Hat tüzüğünün ihlal edildiği konusunda ise Avrupa Komisyonunu bilgilendirme konusunda hareket edeceklerini yazdı.
Devlet tarafından buna kısa süre içerisinde karşılık verilmezse, bir diğer ifadeyle KKTC’den benzin alınmasının durdurulması için önlemler alınmazsa, benzincilerin dinamik eylemlerde bulunacaklarını kaydeden gazete, Güney Kıbrıs Benzinciler Birliği Başkanı Savvas Prokopi’nun, bunun bir hayatta kalma meselesi olduğunu söylediğini iletti.
Güney Kıbrıs’taki benzinciler açısından, KKTC’den benzin alınmasının yasadışı olduğunu iddia eden gazete, Güney Kıbrıs Benzinciler Birliğine göre, Kıbrıslı Rumların KKTC’den benzin satın alması yüzünden 2022 yılında meydana gelen gelir kaybının 180 milyon Euro civarında olduğunun tahmin edildiğini ve bunun 60-80 milyon Euro’sunun ise devletin kaybettiği vergiler olduğuna işaret etti.
Rum tarafında, sınır kapıları yakınlarında bulunan benzincilerin cirolarının yüzde 40-50’sini kaybettiklerini de kaydeden gazete, Benzinciler Birliğinin, bunun muazzam boyutlara ulaşan bir durum olduğundan söz ederek, sınır kapılarından yapılan geçişlere atıfta bulunduğunu belirtti.
Gazete, sınır kapılarından araç geçişlerinin geçen seneye göre 4’e katlandığını ve 2021 yılında 194 bin 859 olan araç geçişi sayısının, bu yıl, 2022 yılının Ağustos ayına kadar ise 533 bin 197’ye ulaştığına dikkati çekti.
Gazete, 2021 yılında 220 bin 604 olan geriye kalan geçişlerin ise, 2022 yılının Ağustos ayında 838 bin 209’a ulaştığını belirtti.
Güney Kıbrıs Benzinciler Birliğinin ve benzincilerin eylemlerini destekleyen POVEK’in, bakanlıklar ve yetkili kurumlarla yaptıkları bir dizi temasta herhangi bir karşılık bulmadıklarını söylediklerini ve problemin perakende ticaretin tümüyle alakalı olduğunu belirttiklerini ileten gazete, benzinciler birliğinin, Rum Yönetimi yetkili makamlarıyla tüm temas ve istişare olanaklarının tüketildiğine işaret ettiğini belirtti.
Benzinciler Birliği Başkanı Prokopiu, bu duruma müsamaha gösterilmesinin, problemin büyümesine neden olduğunu da savundu.
-Kontrol yöntemleri
Güney Kıbrıs Benzinciler Birliğinin, KKTC’den benzin satın alınmasının sınırlanması için iki tedbir alınmasını önerdiğini de yazan gazete, bunlardan birincisinin, sınır kapılarından geçen araçlarda bulunan akaryakıta kalite kontrolü yapılması olduğunu ve Rum tarafındaki benzincilerin, KKTC’de satılan akaryakıtın Avrupa standartlarına uymadığını iddia ettiklerini ifade etti.
Alınması önerilen ikinci tedbirin ise, KKTC’ye geçiş yapacak olan araçlardaki yakıt göstergesinin en az ¾ şeklinde olması gerektiğini ve yakıt miktarının daha az olması halinde ise araca ceza kesileceğini kaydeden gazete, bu önlemin geçmişte, o zamanki Yugoslavya’dan benzin satın alınmasının kontrol edilmesi için, Avusturya ve İsviçre tarafından uygulandığını belirtti.
-Uzman Görüşü
Güney Kıbrıs Benzinciler Birliği Hukuk Danışmanı Aleksandros Kliridis’in, konuyla ilgili araştırma bulgularını sunduğunu yazan gazete, Kliridis’in, Rum Yönetiminin sınır kapılarından geçiş yapan kişilere ve araçlara yönelik gerçek bir kontrol yapma konusunda yeterli görünmediğini aynı zamanda bu problemle ilgili olarak Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirmeyi de kabule etmediğine işaret etti.
Kliridis, Benzinciler Birliğinin, Avrupa Komisyonu’nun, AB’nin ekonomik sınırlarını koruma yetkisine sahip olan Frontex gibi yetkili kurumlarına doğrudan resmi başvurular yapacaklarını, Yeşil Hattın AB’nin dış sınırı olmadığını, ancak ekonomik sınır özelliklerine sahip olduğunu iddialarına ekledi.
Alithia gazetesi ise “İşgal Bölgelerinden Akaryakıt Satın Alınması Kontrol Edilebilir” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’taki benzincilerin, Kıbrıslı Rumların KKTC’den akaryakıt alınmasına son verilmesi amacıyla, devletin tedbir almaması özellikle de Yeşil Hat tüzüğünün uygulanmamasından kaynaklanan zararlarla ilgili olarak adalete başvuracaklarını yazdı.
Gazete hali hazırda, konuyla ilgili hukuki raporla birlikte, Güney Kıbrıs’taki tüm müdahil taraflara aynı zamanda Avrupa Komisyonuna bir talep mektubu gönderildiğini kaydetti.
Gazete Benzinciler Birliğinin yasal yollara başvurma kararının, dün düzenlenen basın toplantısında açıklandığını da ekledi.
Haravgi ise konuyla ilgili habere “İşgal Bölgelerinden Akaryakıt Alımı Konusunda Hükümetin Müdahalesini İstiyorlar- Benzinciler Dinamik Önlemler Alınmasını İhtimal Dışında Bırakmıyor” başlıklarıyla yer verdi.