TV2020’de Hasan Erçakıca’nın konuğu olan Halkın Partisi Genel Sekreteri ve iş kadını Gülşah Sanver Mannavoğlu, salgının etkisi ile küçülen KKTC ekonomisinin yeniden büyümeye başlayacağını ancak sağlıklı bir büyüme için kamunun yapması gerekenler olduğunu belirtti. Ekonomiye Bakış programında açıklamalar yapan Mannavoğlu, özellikle kamu yönetiminde yapılması gerekenler üzerinde durdu.
HP Genel Sekreteri Mannavoğlu, konuşmasında şunları vurguladı:
“Pandemi ciddi anlamda bütün dünyayı etkileri. Gelmiş olduğumuz noktadan ilerisi için, bundan sonrası için konuşmak daha doğru olacaktır. Türkiye’de yaşanan yangın olayları da içimizde de sıkıntılar yarattı. Türkiye Cumhuriyeti, ekonomik sıkıntılar yaşanacağından, belki de artık bize yardım edemeyecek. Normalden daha da geride kalabilecek.”
“Pandemiden dolayı psikoloji olarak da hepimiz ciddi anlamda korktuk. Bizim de içerisinde olduğumuz hükümet, tedbirler almaya çalıştı. İnsan hayatının devam edebilmesi için böylesi sıkı bir tedbir de alması gerekirdi. Hükümet yetkilileri kamu çalışanlarından %30, %50’yi bulan bir kesinti yaparak; çarkı döndürme noktasında, gelirlerin yetersiz olacağı 3 ay için böyle bir önlem aldı.”
“Gelmiş olduğumuz noktaya hiç istemediğimiz bir şekilde geldik. Kamudaki istihdam tam da zayıflamaya başlamışken… Özel sektörde istihdam cazip hale gelmişti, kurumsallaşmaya başlayan şirketlerimiz, iş kolları vardı. Ve gençlere çok güzel maaşlar veriliyordu. Pandemi bu sistemi tekrardan ters-yüz etti. Kamu yine cazip hale geldi.”
“Çünkü kamudan alacağınız maaş garanti, çalışsanız da, çalışmasanız da, pandemi olsa da olmasa da alıyorsunuz. Yatırımlarınız karşılanıyor ve bütün sosyal haklarınız da sekteye uğramıyor. Seçim zamanları gençlere iş isteyenler olur. Seçim döneminde, hükümette olmamıza rağmen devam etti. Bize şu anda gelen talepler daha fazla, demek ki ihtiyaç daha fazla, işsizlik daha fazla ve tekrar cazibe de tekrar arttı.”
“Bu durumun önümüzdeki döneme etkisi olacak. Özellikle kamu içerisinde ciddi anlamda uzmanlık kadrosunda ihtiyaç var. Baktığımızda o kurumun uzman olarak yönetilmesi gereken pek çok kadrolu bölümü boş. Kamu Hizmeti Komisyonu üzerinden yapılacak alımları hızlandırmak gerekir. İhtiyacımız var. İhtiyacımız olamayan geçici işçi istihdamlarından vasıfsız pek çok kişiyi koyup işleri götürmeye çalışıyoruz. Ama kurumsal hafıza yönünden bu insanların dolulukları olmadığı için; kurumsal hafızaya sahip bir çok kişi de emekli olduğu için ve biz buraları normal Kamu Hizmeti Komisyonu üzerinden oradaki yönetim şemasına göre doldurmadığımız için şimdi ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Bilgi boşlukları oluşuyor. Biz halka, İş insanına hizmet veremiyoruz. Düzeltilmesi gereken birinci problemimiz budur.”
“Yetkili kurumlarla oturup halka daha iyi hizmet verebilmek noktasında çeşitli adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için; işe gelmeyeni işten çıkaracaklar, iş azalan yerlerde diğer taraflara aktarma yapacaklar, paranın karşılığını kamudan almak için verimli bir şekilde uğraşılması gerekir. Kafasını masasından kaldırmayan, canı gönülden çalışan insanlarımız vardır. Diğer tarafta bunun aksi de vardır. Aldığı maaşın karşılığını artık halka vermelidir diye düşünüyorum.”
“Önümüzdeki dönem, artık doğru ivmeye getirebilmemiz için bunları da konuşup düzeltmemiz gerekiyor. Kamunun ve dijitalleşmenin, otomatikleşmenin önemi daha da ortaya çıktı. Bunu hepimiz gördük.”
“Eğitimi kapatmanın cezasını çocuklarımıza kesiyoruz. Önümüzdeki dönem daha da kötü olacak. O yüzden eğitimin kesinlikle açılması gerekir.”
“2022’den itibaren büyüme başlayacak, çok küçüldük. Yatırımlar noktasında ülkenin önünü doğru şekilde açma, yapılacak reformlar varsa onların konuşulması gerekir.”