spot_img
20.8 C
Lefkoşa
spot_img


GİKAD’ın düzenlediği “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali başladı

Kıbrıs Türk  Girişimci Kadınlar  Derneği (GİKAD) tarafından organize edilen, Hataylı depremzede üreten kadınların Kıbrıs’la buluşturulması hedeflenen “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali başladı.

Hatay Gastronomi Evi ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği katkılarıyla düzenlenen ve 2 gün sürecek Festival, bugün Acapulco Resort Otel’de yer alan Panel ve Kömbe Atölyesiyle başladı.

Festivalin açılışına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da katılarak konuşma yaptı.

Festival yarın, Lefkoşa’da Gİ-KA Koop İstasyon’da devam edecek.

– Çağıner

 “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali’nin açılış etkinliğinde konuşan GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinden Kıbrıs Türk halkının büyük üzüntü duyduğunu belirterek,  felakette yaşamını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır diledi.

Acıların, yaraların dayanışma ve birlik içinde azalabileceğine vurgu yapan Kavuklu, depremden sonra Kıbrıs Türk halkının anavatandaki kardeşlerine yardım edebilmek için seferber olduğunu belirtti.

Deprem bölgesinde oluşan barınma ihtiyacını karşılanmasına katkı koymak için GİKAD’ın da aralarında bulunduğu 42 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu’nu kurduğunu anımsatan Kavuklu, şu ana kadar hedeflenen konteyner evlerin yüzde 85’inin tamamlandığını ve 300 evin de İskenderun’a gönderildiğini dile getirdi.

Depremin ardından GİKAD ve Gİ-KA KOOP üyelerinin ürettiklerini satışa sunarak, depremzedelere katkı sağlamaya çalıştığını dile getiren Kavuklu “Bu kadar büyük ölçekli bir felaket için yapılanların yeterli olmadığının bilincindeyiz. Bu bir iyilik maratonudur, bunu birlikte koşarak başaracağız… Kıbrıs Türk halkı olarak her zaman yanınızdayız ve yanınızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bugün başlayan ve bu iyilik maratonun bir parçası olan etkinlikte, “Kadın kadının yurdudur” felsefesiyle, depremzede üretici kadınların Kıbrıs Türk halkıyla bir araya getirileceğini dile getiren Kavuklu, İskenderun’da, üretici kadınlar için bir atölye hayata geçirmek amacıyla çalışma başlattıklarını anlattı.

Üreten kadınların ürünlerinin kooperatifler aracılığıyla Kıbrıs- Türkiye arasında gümrüksüz alışverişin sağlanması bugün deprem bölgelerine yarın Kıbrıs’a bir nefes olacağını da ifade eden Kavuklu, organizasyonun gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.

– Prof. Dr. Savaş

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Nazan Savaş da etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, depremzedelere yardım sağlamak için seferber olan Kıbrıs Türk halkına teşekkürlerini sundu.

2 ayrı UNESCO unvanı bulunan, tarih boyunca 13 medeniyete ve 27 farklı kültüre ev sahipliği yapan, Atatürk’ün mirası olan Hatay’ın depremin ardından yeniden bilim ışığında sürdürülebilir, güvenli, akıllı bir şehir olarak ayağa kaldırılacağını dile getiren Savaş,  “Hatay’da Deprem Sonrası Sürdürülebilir Projeler “ konulu bir sunum yaptı.

Konuşmaların ardından, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul,  “Çok Gezen Gurme” Akif Budak,  Master Chef Hazer Amani, Hürriyet Gazetesi yazarı  Ramazan Basan, UNESCO  Hatay Gastronomi Evi  Direktörü İpek Arslan, Kıbrıs Final Üniversitesi  Öğretim Görevlisi  Selim Yeşilpınar, Türkiye-KKTC  Ticaret odası  Formu  TC Tarafı  Başkan Yardımcısı  ve GİKAD onursal üyesi  Ayla Harp,  Erdemli Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Koray Erdemli, İndexgrup  a.ş Bölge Müdürü GİKAD onur üyesi  Zülal Koç ‘un konuşmacı olduğu 2 ayrı panel gerçekleşti.

Panelin ardından,  Masterchef  Hazer Amani ve UNESCO  Hatay Gastronomi Evi  şeflerinden  Sevcan Aksu ve  Filiz Kaya tarafından Hatay  Kömbesi Atölyesi yapıldı.

“Kadın kadının Yurdudur Festivali “yarın Lefkoşa’da Gİ-KA Koop İstasyon’da devam edecek.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER