spot_img
13.8 C
Lefkoşa
spot_img


Genel Kurulda güncel konuşmalar yapılıyor-3

Cumhuriyet Meclisinde güncel konuşmalar yapılmaya devam ediliyor.

Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Gençler Göç Ederken Hükümet Seyrediyor” konulu güncel konuşmasında, “Bir yıldır, hükümet programında yazan ve reform adı altında yapılması gerekenleri konuşmak yerine yandaşa, adam kayırmaya, ihalesiz işlerle, adrese teslim meselelere yönelik adımları konuşuyoruz” dedi.

Baybars, hükümetin gençlerle ilgili herhangi bir politikası olmadığını söyleyerek, “Hükümet gençlere sırtını dönmüş durumda” ifadelerine yer verdi.

Gazeteci Dilek Öncül’ün yaptığı “Çaresiz miyiz?” isimli anketin sonuçlarına değinen Baybars, “Bu ankete katılanların yüzde 51.8’i maddi sorunlar, yüzde 36.6’sı gelecek kaygısı nedeniyle ülkeden göç etmeyi düşünüyor.. Gençlerin çaresizlik hissi hükümetin umurunda mı?… ” diye sordu.

Ayşegül Baybars, gençlerin laik, demokratik, ifade özgürlüğüne ve insan haklarına saygı gösterilen bir ülkede yaşamak istediğini de ifade etti.

Genç işsizlik oranlarına da değinen Baybars, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığının gençlere yönelik istihdam projesi olmadığını ve ülkede üniversiteli işsizler ordusu yaratıldığını söyledi.

Baybars, 50 yıldır ülke yönetiminde olan zihniyetlerin gençlerin istemediği şeyleri yaptığını belirterek, günü geldiğinde gençlerin buna cevap vereceğini söyledi.

-Toros

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros “Enerji Stratejileri” konulu konuşmasında enerji yönetimine yön verecek stratejilerin günün koşullarıyla uyumlu ve bütünlüklü olarak ivedilikle ele alınmasından başka çare olmadığını söyledi.

Enerjide yaşanan önemli gelişmelerden örnek veren Toros, KIB-TEK’e yapılacak yatırımlarla kurumun mevcut kurumsal ve teknik yapısının güçlendirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Toros, içinde elektrik enerjisinin de yer alacağı merkezi bir enerji yönetim modeline ihtiyacı olduğunu ve bunun en kolay yolunun da, Kıb-Tek’in yeniden yapılandırılarak, Kıbrıs Türk Enerji Kurumu’na dönüştürülmesi olabileceğini belirtti. Toros, ilgili yasaların bu yapı altında tek bir yasada birleştirilmesinin düşünülebileceğini ifade etti.

Bu yeni yapının güncel küresel enerji stratejileri ve tüketici haklarıyla uyumlu şekilde tasarlanmasının yararlı olacağını dile getiren Toros, veriye dayalı analiz ve enerji arz güvenliği sağlayacak planlar yapabilecek Enerji Yönetim Merkezi oluşturulması gerektiğini söyledi. Toros, bu birimde üretim birimi, iletim birimi, dağıtım birimi, yenilenebilir enerji birimi, akaryakıt birimi, enerji verimliliği birimi, elektrikli araçlar birimi ve yatırım-planlama ve enerji dönüşüm birimi  olması gerektiğini kaydetti.

Enerji Üst Kurul Yasası ile yapılmak istenen enerji planlaması ve yönetiminin Kıbrıs Türk Enerji Kurumu’na uyarlanarak bağımsız bir regülatör kimliğinde tasarlanması gerektiğini ifade eden Toros, bunun çok daha işlevsel olacağına inanç belirtti.

Avrupa Birliği’nin yeşil enerjiye geçiş ve karbonsuzlaşmayla ilgili net hedefler koyduğunu ifade eden Toros, güneş enerjinin açık ara liderliğini koruduğunu kaydetti.

Fikri Toros, enterkonnekte bağlantı konusuna da değinerek, bu konunun, yeşil enerjiye geçiş süreci için depolama, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi önemli olduğunu kaydetti.

Toros, Avrupa Birliği’nin 2030 hedeflerine işaret ederek, AB ülkelerinin mevcut kapasitelerinin en az yüzde 15’i kadar enterkonnekte bağlantı yapmak zorunda olduğunu ifade ederek, Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticiler Ağı’na değindi.

Güney Kıbrıs’ta değerlerin üzerinde salım yapan Dikelya Santrali’nin kapatılması gerektiğini ifade eden Toros, “Ülke olarak bu kriterleri yakalamamız gerekirken, kullanımı yasaklanacak fuel-oil bağımlı 15 yıllık elektrik anlaşması yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu anlaşma önümüzdeki dönemde olası enterkonnekte ve yenilenebilir enerji yatırım maliyetlerindeki düşüşlerden toplumsal olarak faydalanmamızın önünde engel olma potansiyeline sahip” dedi.

Fikri Toros, çevre dostu ve düşük maliyetli enerjiye erişim çalışmalarının doğru enerji yönetimi yapısı altında ivedilikle başlatılmasının ülkesel enerji stratejilerinin başında gelmesi gerektiğini söyledi. 

2030’da ulaşılması gerekli olan toplam kurulu santral gücünün 553 megavat olarak öngörüldüğünü dile getiren Toros, Aksa’nın olmadığı senaryoda 2030’a kadar yaklaşık 250 megavat yeni santral yatırımı ihtiyacı olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER