FON YETMEZ, ‘ZORUNLU SATIŞ’ YAPILIYOR!

Devletin tek bir bulgur üreticisini korumak için ithalata uyguladığı % 18’lik fon ile yetinmediği ve ithalatçıları alım yapmaya zorladığı ortaya çıktı. İki birim bulgar ithal etmek için bir birim almak zorunlu oldu.

0
blank

Devletin tek bir bulgur üreticisini korumak için ithalata uyguladığı % 18’lik fon ile yetinmediği ve ithalatçıları alım yapmaya zorladığı ortaya çıktı. İki birim bulgar ithal etmek için bir birim almak zorunlu oldu.

KKTC’de marketlerdeki fiyatlare etki eden faktörler arasında yer alan fiyat istikrar fonu uygulaması ile yetinmeyen devletin, bazı ürünlerin alınıp satılmasını zorunlu hale getirdiği, bu zorunluluğa tabi hale getirildiği halde tüketici tarafından alınıp tüketilmeyen ürünlerinin bedellerinin ise ithal ürünlere yansıtılarak pahalılığı körüklediği ortaya çıktı.

Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği’nin bulgurun fiyatına etkileyen faktörlere ilişkin açıklamasına göre, yurt dışından iki birim bulgur ithal etmek için KKTC’de bulunan tek bir bulgur üreticisinden bir birim bulgur almak zorunlu tutuluyor.

Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği’nin, ilgili açıklamasında şu bilgiler yer alıyor:

“Ülkemizde tek bir üretici tarafından üretilen ve hükümetimizin getirdiği 2 birim ürün ithal izni için 1 birim yerli üretim bulgur alma şartı nedeniylesatışa sunmak zorunda kaldığımız ‘yerli üretim bulgur’ konusunda aşağıdaki sorunlar yaşanmaktadır:

Üretici tarafından gerekli yatırımlar yapılmadığı için, yerli üretim bulgur Türkiye bulguruna göre son derece kalitesizdir, bu sebeple halkımız tarafında da tercih edilmemekte olup, market raflarında çıkışı son derece azdır.

Kalitesinin düşük olması ve halkın tercih etmemesinden dolayı, satış ve pazarlamasını üstlenen firmanın özenle yürüttüğü eleme, paketleme, ada genelindeki marketlere dağıtım ve raf tanzimi gibi verdiği tüm hizmetler karşılık bulamamakta, ürün raflardan çok yüksek oranda iade alınmak zorunda kalınmaktadır.

blank
PİLAV: KKTC’deki mantığımız, bütün bulgurları ve bütün pilavları aynı kefeye koyuyor.

Kalitesiz olmasının yanı sıra, yerli ürünün Türkiye bulguruna göre maliyeti de oldukça yüksektir. Yurtdışından daha kaliteli bir ürünü daha uygun bir fiyata mal ederken, yerli üretim bulguru daha yüksek fiyatlarla alıp ada halkına satmak zorunda kalmaktayız. 

Bulgur ithalatında uygulanan %18’lik yüksek fiyat istikrar fonu, 5 seneyi aşkın bir süredir, aslında sürdürülebilir durumda olmayan bulgur fabrikasını desteklemek gerekçesiyle yürürlüktedir. Bu fonun da ekonomik mantığı yoktur ve halen kalitesiz ve yüksek maliyetli bir ürünü desteklemek için yürürlüktedir; kaldırılmalıdır.”

FARKLILIKLAR NE OLACAK?

Bu arada, bütün bulgurların aynı uygulamaya tabi tutulması da tepkilere neden oluyor. Konunun uzmanları, farklı türden yiyecekler için farlı nitelikte bulgur kullanmak gerektiğini, KKTC devletinin uygulaması ile KKTC’de üretilmesi mümkün olmayan bulgur tipi ürünlerin de fiyatının yukarı çıktığını ve pahalılığa neden olduğunu belirtiyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz