Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümetten, maaşlardan kesilerek oluşturulmak istenen kaynağın gider öngörülerini görmek istediklerini söyledi.
Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nde iç tüzük kapsamında “Son siyasi gelişmeler” başlığı altında yaptığı konuşmada, Meclis gündemine getirilen yasa önerisiningiderler kaleminde, bütçede olduğu gibi gider öngörülerinin yer alması gerektiğini ancak bunu göremediklerini belirtti.
Tek beklentilerinin şeffaflık olduğunu kaydeden Erhürman, “Maliye hangi gelirini aktaracak, nereden tasarruf yapıldığı, gönüllük, lüks tüketim ne kadar vergilendirilecek” gibi unsurları da öneride görmek istediklerini ancak bu yaklaşımların hiçbirini göremediklerini ifade etti.
Erhürman, hükümetten ciddiyet istedi, kendilerine yönelik yapılan söylemlere karşı ise “herkes haddini bilecek” ifadesini kullandı.
Hükümete “şeffaflık” eleştirisinde bulunan ve güvensizliğini dile getiren Erhürman, Ercan Havalimanı, ülkeye gelen depremzedelerle ilgili farklı açıklamalar ve havayolu şirketi üzerinden hükümete eleştirilerde bulundu. Erhürman, hükümeti ciddiyete çağırarak, “doğruları söyleyin canımızı yeyin” dedi.
KTMMOB Yasası’nın da geri çekilmesini isteyen Erhürman, hükümete, yanlış adımlar atmak ve geri çekmek yerine, düzgün kararlar alma çağrısında bulundu.
Bakanlar Kurulu kararıyla İskele Belediyesi’ne kanalizasyon katkısı için düzenleme yapılmaya çalışıldığını ancak bunun yanlış olduğunu ifade eden Erhürman, “Bu ülke yönetilmiyor. Ülkede dingil koptu. Kendinize gelin. Ülkeye çok şey kaybettiriyorsunuz” dedi.
Okullarda Türkçe bilmeden eğitim gören çocuklar olduğunu ifade eden Erhürman, çocukların harcandığı bu durumun gelecek açısından da tehlikeli olduğunu kaydetti.
Erhürman, depremden etkilenen öğretmenler yerine emekli öğretmenlerin de derslere girdiğini ifade ederek, tebrik etti.
Çam kese böceğiyle mücadelenin önemine de işaret eden Erhürman, bütçe ayrılmayan ve ilaçlama yapılmayan bu konuda ne yapılacağını sordu. Erhürman, kese böceği yüzünden ağaçların tükenme noktasına geldiğini kaydetti.
Yerinden söz alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu da, toplanacak kaynakların harcama kalemleri olacağını ve bu kaynakların, isteyenin istediği gibi kullanacağı bir kaynak olmayacağını kaydetti.
-Çavuşoğlu
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da konuşmasında, Erhürman’ın konuşmasında “hadsizlikten, parodiye, oyunlara” kadar bir çok söz duyduklarına işaret ederek, bunu uzatırlarsa sabaha kadar konuşabileceklerini ama asli işleri yapamayacaklarını ifade etti.
Çavuşoğlu, okullarda yabancı çocuklara Türkçe öğretmek için öğretmenlere kurs verdiklerine işaret ederek, eğitime önem verdiklerini ve gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını belirtti.
“Sürekli bir akış var, devlet olarak radikal kararlar almamız gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydetti.
İskele, Gazimağusa ve Girne’de satışı yapılan yerlerle birlikte ailelerin de ülkeye geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, yabancı artışının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu belirtti. Konu üzerinde çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, tedbir alıp, zorunlu eğitim dışında kalan lise öğrencileri için hazırlık dil eğitimi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Okulları sürekli ziyaret edip, çocuklarla konuştuğunu ve gelişimlerini izlediğini kaydeden Çavuşoğlu, yoğunluğun ciddi bir sorun olduğuna işaret etti. Çavuşoğlu, yabancı çocukların, özellikle lise öğrencilerinin okul saatleri dışında kendi ülke okullarının online derslerine katıldığını kaydetti.
Eğitim camiası olarak bu konuda ciddi mücadele ortaya koyduklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu yoğunluk dikkate alındığında, bir hazırlık aşamasına önem verdiklerini, bu yönde ortaya konulan bir çalışma olduğunu ve bu hazırlık aşamasını geçemeyenlerin kayıt olamayacağını belirtti. Çavuşoğlu, bu sorunun mutlaka çözüleceğini kaydetti.
Çavuşoğlu, çocukların en değerlileri olduğunu ifade ederek, her türlü tedbiri alarak, sendika ve öğretmenlerle istişare içerisinde çocukların kayıp yaşamamasını sağlayacaklarını söyledi.
-Öztürkler
İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de, deprem sonrası o bölgeden ülkeye geliş-gidişlerle ilgili genelge yayımladıklarını belirtti. Öztürkler, gerekli adımları attıklarını, 90 gün vize verildiği ve kayıtların tutulduğunu kaydetti. Öztürkler, ülkeye gelen kişilerle ilgili resmi rakamların genelgeye dayalı olduğunu ifade ederek, bin 500 sayısının da bundan çıktığını ifade etti. Öztürkler, deprem bölgesinden gelenler arasında öğrenciler, çalışma ve ikamet izinli kişiler de olduğuna işaret ederek, sayının değişebileceğini söyledi.
En doğru bilgilerin İçişleri Bakanlığında olduğunu kaydeden Öztürkler, her açıdan yasal veriler dikkate alınarak ortaya çıkacak rakamların Başbakanlığa iletileceğini belirtti. Öztürkler, 90 günlük vizelerin sürdüğünü, bu süre tamamlanmaya yakın gerçek rakamların ortaya çıkacağını kaydetti.
İçişleri Bakanı Öztürkler, 6 Şubat’tan bugüne ülkeye 100 bine yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının giriş çıkış yaptığını ancak son 10 günde bu rakamda düşüş olduğunu dile getirdi.
Öztürkler, ülkeye giriş çıkışlar ve İskele bölgesine arıtma kurulması çalışmalarıyla ilgili daha detaylı bilgi vereceğini söyledi.
-Erhürman
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz alarak, kanalizasyonla ilgili girişimin doğru olmakla birlikte yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti. Öztürkler de, kaygıları anladığını ve bu konuda gerekli adımları atacağını belirterek, hukukçularından gerekli bilgileri alacağını kaydetti.