spot_img
9.8 C
Lefkoşa
spot_img

ENFLASYON HORTLADI

  • Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Kasım ayında, manşet TÜFE enflasyonu, piyasa beklentisinin üzerinde, bizim ise beklentimize çok yakın %2,3 artarken, yıllık rakamı da 15 ayın en yükseği olan %14,03’e taşıdı.
  • Döviz kurunun geçişkenliği yansıtan yurtiçi ÜFE (üreticiye yansıyan enflasyon) aylık %4,08 artarken, yıllık gerçekleşme %23,11 ile son 17 ayın zirvesinde oldu. Ekonometrik modeller, ÜFE’nin 1/3 oranında TÜFE’ye yansıyacağını gösteriyor. Yani? Yeniden enflasyonist dönem başlıyor!
  • Haliyle, enflasyon canavarının son 2 aydır hortlaması, ilave bir faiz artırım beklentisi de yaratabilir! (bakınız grafik).
  • İçeride gündem enflasyon iken, dışarıda ise, küresel risk iştahı, artan vaka sayılarına rağmen yılsonu etkisi ile iyimser tarafta kalmaya dün de devam ettiğini gördük.
  • Doların küresel bazda değer kaybetmesi, haliyle doların küresel olarak değerini gösteren DXY endeksinin 90,6 ile 32 ayın en düşük düzeyine gerilemesine neden olurken, EUR/USD paritesi de 32 haftanın zirvesi olan 1,215 seviyesine yükseldi. Adım adım 1,23 seviyesindeki hedefimize yürüyoruz. EURUSD uzun devam.
  • Sterlin cephesinden gelen son haberler, piyasaların beklediği ve roketin yakıtını ateşleyecek ölçüde değil. AB ile ticaret görüşmelerinde halen daha fikir ayrılıkları devam ederken, GBPUSD paritesi önemli bir teknik seviye olan 1,34’ün hemen üzerinde son dakika golu için bir umutla bekliyor. GBPUSD halen daha pusudayız.
  • İçeride, dün enflasyon rakamlarının yarattığı hayal kırıklığı ile, USDTRY kuru, sabah saatlerinde her gün belirttiğimiz 7,92 seviyesini bir kez daha test etmesi ardından günü 7,80 seviyesinin altında kapattı. Bu sert hareketi tetikleyen 2 ana unsurun olduğunu düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Doların değer kaybının devam edeceği beklentisi (DXY 88’e mi gidiyor?), ikinci ve belki daha da önemlisi, içeride Ayşe Teyze’nin döviz talebinin duruluduğunu gösteren TCMB’nin Para ve Banka İstatistikleri.
  • Veriye göre, 27 Kasım haftasında, gerçek kişilerin döviz mevduatları, sadece 100 milyon dolar artarak, 144 milyar dolar seviyesinde durdu! Bunu neden mi önemsiyoruz?
  • Son 3 haftada, ekonomi yönetiminde yaşanan değişim ve beraberinde esen umut rüzgarı ile yabancı yatırımcı unuttuğu TL varlıkları hatırlayarak 1,85 milyar dolar büyüklüğünde döviz bozdurup TL hisse senedi ve TL Devlet Tahvili alırken, aynı 3 haftada, Ayşe Teyze tüm yabancı girişinin iki katı kadar döviz almış (3,7 milyar dolar)!
  • Bakın burası çok önemli! 3 haftalık sert alımların ardından dördüncü hafta döviz talebinin durması (en azından şimdilik), bir nebze de olsun gönüllere su serpti.
  • Ama, büyük resim halen daha değişmedi. Dün de izah ettik. İthalat artıyor, dövize reel bir talep var. Ayşe Teyze’nin üzerinde oturduğu 144 milyar dolar büyüklüğünde döviz mevduatı çözülmeden, kurda anlamlı bir değişim yaşanmasını zor görüyoruz (bakınız grafik).
  • Biraz da yurtdışına bakalım. Brent petrolün varil fiyatı, bu sabah 50 dolar seviyesini test ederek pandemi sonrası en yüksek seviyeye geldi. Bunda, OPEC’in üretim kesintilerini kademeli bir şekilde geri çekme noktasında anlaştığı, arzın bir süre daha zayıf kalacağı haberi etkili oldu.
  • ABD’de bulaşıcı hastalıklar uzmanı Fauci, İngiltere’nin Pfizer’ın corona virüsü aşısını onaylayarak acele ettiğini belirterek, klinik deneylerde ortaya çıkan verileri yeterince iyi incelemediğini ifade etti!
  • Wall Street Journal’ın haberine göre Pfizer-BioNTech, aşının tedarik zincirinde karşılaştıkları zorluklar nedeniyle 2020 yılı üretim hedefini yarı yarıya düşürdü. Gün içerisinde, bu haberin piyasalar nezdinde dikkate alınacağını düşünüyoruz!
  • Bu haberleri önemsiyoruz. Hafta başında da belirttiğimiz üzere, aşı olurum diyenlerin oranı %58. İstemeyenler genellikle Fauci gibi düşünüyor (ben de kendimi bu kampa yakın hissediyorum). Aşı bulunmasına rağmen, aşıdan ziyade yaşanacak aşılanma süreci / sevkiyat daha büyük önem arz ediyor.
  • Küresel risk iştahı genel olarak temkinli iyimser seyrini korumaya bu sabah da devam ediyor. Asya’da, Kore dışında kırmızıların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. ABD borsalarının vadeli endekslerinde ise hafif çapta da olsa yükselişi eğilimi hakim.
  • Her ayın ilk Cuması olduğu üzere KKTC 15:30; TSİ16.30’da, ABD’de Kasım ayı istihdam raporu takip edilecek. Reuters anketine göre tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 589bin kişi artması; işsizlik oranının ise %6,8’e gerilemesi bekleniyor.
  • Takvime göre kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bugün Türkiye ile ilgili açıklama yapacak. Lakin, kurum Eylül’de not indirdiğininde, herhangi bir beklenti yok.


Ø  Para ve Banka İstatistikleri

TCMB verilerine göre, Ayşe Teyzenin döviz talebi, 27 Kasım haftasında durmuş. Lakin, son 3 haftada, yabancı yatırımcı, Türkiye’den hisse sened ve devlet tahviline $1,85 milyar giriş yapmış (turuncu). Ayşe Teyze ise (gerçek kişiler) bu girişin iki katını almış: $3,7 milyar (mavi). Mavi çizginin beli bükülmeden, kurda kalıcı düşüş zor görünüyor! 

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER