spot_img
8.8 C
Lefkoşa
spot_img

DR. SİMGE BARDAK : “200’Ü AŞKIN HASTA BÖBREK NAKLİ İÇİN BEKLİYOR”

KKTC’de Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2014 yılından bugüne kadar 753 kişi organ ve doku bağışı yapmak için başvurdu. 2015’ten bu yana toplam 49 böbrek, 3 de kalp nakli yapıldı.

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası’nın hemen ardından Nefroloji Uzmanı Dr. Simge Bardak, Organ Nakil Koordinatörü hemşire Meral Yükseliş, böbrek nakli olan hastalar Turan Kemaloğulları ile Mehmet Ergören, kalp nakli olan hasta Ruhi Ünal ve böbrek nakli olmayı bekleyen hasta İhsan Gürel, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuştu.

Böbrek nakli bekleyen hasta ile böbrek ve kalp nakli olan hastaların tümü, doktorlarının tavsiyesi üzerine koronavirüse karşı aşılarını yaptıklarını vurguladı.

4 yıl önce böbrek nakli olan Turan Kemaloğulları, zaman zaman farkında olmadan böbreğinin olduğu yeri sevdiğini anlatarak, nakil sonrası yaşadığı duygusal bağı ifade ediyor.

16 Ocak 2020 tarihinde böbrek nakli olan 68 yaşındaki Mehmet Ergören, nakilden sonra çok konforlu bir hayat sürdürmeye başladığını “Kendimi çok iyi ve güçlü hissediyorum” sözleri ile anlatıyor.

Ruhi Ünal’ın 15 yıl boyunca süren kalp yetmezliği sorunu, kalp nakli ile son bulmuş…

14 aydır diyaliz hastası olan 52 yaşındaki İhsan Gürel ise kendisine uygun böbreğin bulunmasını bekliyor. Çok fazla ilaç kullandığını söyleyen Gürel, Devlet Hastanesi’nde ilaçlarını bulamamaktan şikayetçi…

Organ Nakil Koordinatörü Meral Yükseliş, 15 Temmuz 2015’ten bugüne ülkede 49 böbrek nakli yapıldığını, nakil olan en genç hastanın 10, en yaşlı hastanın ise 69 yaşında olduğunu aktardı. Öte yandan, 3 kişiye ise kalp nakli yapıldı.

Nefroloji Uzmanı Dr. Simge Bardak ise, transplantasyonun hastaların hayat kalitesini artıran bir yöntem olduğuna vurgu yaparak, 200’ü aşkın hastanın böbrek nakli için beklediğini söyledi.

KEMALOĞULLARI, YAŞADIĞI DUYGUSAL BAĞA İŞARET EDİYOR

2013 yılının Şubat ayından beridir böbrek sıkıntısı yaşayan 58 yaşındaki Turan Kemaloğulları, 24 Eylül 2017’de, 54 yaşındayken böbrek nakli oluyor.

2013 yılında yaptığı tahlillerde değerleri yüksek çıkan Kemaloğulları’na böbrek nakli, hemodiyaliz veya periton diyalizi seçenekleri sunuluyor.

Periton diyalizi tercih eden Kemaloğulları’nın tercih sebebi ise periton diyalizin evde uygulanması ve hastaneye bağlı kalınmaması.

Yaklaşık 4 yıl periton diyalizi uygulayan Turan Kemaloğulları, vefat eden Aysan Kaya isimli kişinin böbreği ile sağlığına kavuşuyor. Aysan Kaya’yı rahmetle anan ve merhumun ailesine teşekkür eden Kemaloğulları, zaman zaman farkında olmadan böbreğinin olduğu yeri sevdiğini anlatarak, nakil sonrası yaşadığı duygusal bağı da ifade ediyor.

Kemaloğulları, böbrek nakli olan bir kişinin beslenmesine dikkat etmesi ve yürüyüş yapması gerektiği konusunda da tavsiyeler veriyor.

68 YAŞINDAKİ ERGÖREN, 20 YAŞINDA HİSSEDİYOR

2016 yılının Haziran ayında doktor tavsiyesi üzerine yaptırdığı tahlillerde değerleri çok yüksek çıkan Mehmet Ergören, böbrek yetmezliği yaşadığını öğreniyor.

Üç yıl diyet yaparak süreci geçiren 68 yaşındaki Mehmet Ergören, 2019 yılı başlarında kreatinin değerlerinin 7 seviyelerine yükselmesiyle hemodiyalize girmeye başlıyor.

16 Ocak 2020’de, 66 yaşındayken böbrek nakli olan Ergören, konforlu bir yaşamın organ naklinden geçtiği görüşünde.

“Nakilden sonraki gün kendimi sağlıklı hissediyordum. Hâlâ kendimi çok güçlü ve iyi hissediyorum. Kendimi 20 yaşında hissediyorum” diyen Ergören, düzenli aralıklarla tahlil ve kontrollerini yaptırıyor.

Kadavradan nakil olduğunu söyleyen Mehmet Ergören, insanları hayattayken bağışçı olmaya çağırıyor.

Ergören ayrıca, ülkedeki doktor ve hemşirelerin çok başarılı olduğunu da vurgularken, ameliyatını yapan Dr. Necmi Bayraktar’a teşekkür ediyor.

ÜNAL, ÜLKEDEKİ İKİNCİ KALP NAKLİ…

2005 yılında kalp krizi geçiren Ruhi Ünal, 15 yıl boyunca kalp yetmezliği sorunu yaşıyor. Bu süre içerisinde anjiyo olan ve kalp pili takılan Ünal’ın sıkıntıları bitmiyor. 2019 yılının Nisan ayında kalp nakli olmak için başvuru yapan Ruhi Ünal için uygun kalp 9 ayda bulunuyor ve 16 Ocak 2020 tarihinde kalp nakli yapılıyor.

53 yaşındayken kalp nakli olan Ünal ayrıca, ülkede ikinci kalp nakli olan kişi. Ülkede bugüne kadar yapılan kalp nakli ise sadece 3…

Operasyondan 15-20 gün sonra yürümeye başlayan Ruhi Ünal, “2 yıl oluyor, iyiyim. Her sabah yürüyüşümü yapıyorum” diyerek, doktoru Hasan Birtan’a ve hemşirelere teşekkür ediyor.

GÜREL, UYGUN BÖBREĞİ BEKLİYOR

Tip 2 diyabet hastası olan ve buna bağlı sağlık sorunları yaşayan 52 yaşındaki İhsan Gürel, 2020 yılının Ağustos ayında böbrek yetmezliği sorunuyla da yüzleşiyor ve diyalize başlıyor.

14 aydır diyaliz programında olan İhsan Gürel, bu süreçte hem hemodiyaliz hem de periton diyalizi programını deniyor. Şu anda hemodiyalize devam eden Gürel, kendisine uygun böbreği bekliyor.

Çok fazla ilaç kullandığını söyleyen İhsan Gürel, Devlet Hastanesi’nde ilaçlarını bulamamaktan şikayetçi. Gürel, Hastane’de bulamağı ilaçların eczanelerde ise çok pahalı olduğundan yakınıyor.

YÜKSELİŞ: “DEREN OYGAR DİYALİZ HASTALARI İÇİN BÜYÜK ŞANS”

Organ Nakil Koordinatörü Meral Yükseliş, 15 Temmuz 2015’ten bugüne ülkede 49 böbrek nakli yapıldığını söyledi. Nakil olan en genç hastanın ise 10, en yaşlı hastanın ise 69 yaşında olduğunu aktaran Yükseliş, 3 kişiye ise kalp nakli yapıldığını belirtti.

Organ bağışının önemine vurgu yapan Yükseliş, bazen dini duyguların öne geçtiğini anlattı. Yükseliş, bazı ailelerinin yakınlarını bütün olarak defnetmezlerse Allah’a hesap verecekleri düşüncesindeyken, bazı ailelerin ise bağışçı olarak Allah’ın huzurunda gönül rahatlığı yaşayacakları düşüncesi taşıdığını söyledi.

Şu anda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı görevini yürüten Dr. Deren Oygar’a da teşekkür eden Yükseliş, “Deren Hanım diyaliz hastaları için büyük şans… Desteğini hiç eksik etmedi” dedi.

BARDAK: “HASTALARIN HAYAT KALİTESİNİ ARTIRAN BİR YÖNTEM”

Nefroloji Uzmanı Dr. Simge Bardak ise, ülkede  hemodiyalize giren 209 hasta ve periton diyalizi programında olan 28 hasta bulunduğu bilgisini vererek, 200’ü aşkın hastanın böbrek nakli için beklediğini kaydetti.

Transplantasyonun hastaların hayat kalitesini artıran bir yöntem olduğuna vurgu yapan Bardak, operasyon sonrasında hastaların vücudun organı kabul etmesini kolaylaştırmaya yönelik ilaçlar aldığını aktardı.

“SEVDİKLERİNİN ORGANLARI BAŞKA BEDENLERDE CAN BULACAKTIR”

Öte yandan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Böbrek Nakli Ünitesi, Nefroloji Kliniği, 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığı artırmanın bağış bekleyen hastalara umut ve ışık olacağını belirtmişti.

Açıklamada, “Sevdiklerinin hayata devam etme ihtimalinin kalmadığı noktada başka hayatlara ümit olabilme şansları vardır. Sevdiklerinin organları başka bedenlerde can bulacaktır. Bu karar hasta yakınlarına yaşadıkları zorlu süreçte güç verecektir” denilerek, organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığın artması gerektiğine işaret edilmişti.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER