Kıbrıs-TV’de Sevilay Sadıkoğlu ve Dr. Tomris Mahirel’in sunduğu “Doktorunuz ne diyor” programına konuk olan Jinekolog Dr. Derya Korun, kadın hastalıklıklarından korunmak için yapılması gerekenlerin anlattı. Dr. Korun, özellikle kontrol mekanizması üzerinde durdu ve belli yaşlarda yapılması gerekenleri sıraladı.
Dr. Korun, kadınlara özgü hastalıklardan korunabilmek için yapılması gerekenler konusunda şunları söyledi:
“Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi kadın sağlığında da önemlidir. Erken teşhis hayat kurtarır. Kadın genital kanserleri birinci sırada, meme kanserleri ise ikinci sıradadır. Smear testleri ile rahim ağzı kanserleri aşağıya indi. Meme kanserleri en fazla rastladığımız kanserlerdir. 40’lı yaşlarda kontrol edeceksin, ayın belli günlerinde kendi muayeni yapacaksın farklı bir şey görürsen kadın doğumcuna gideceksin. 40’lı yaşlardan sonra momografi kontrolüne mutlaka gidilsin. 50’li yaşlardan sonra ise her kadın, her yıl momografisini yaptırsın.”
“Risk grupları; gelişmiş ülkelerde, genetik faktörler, sigara içiliyorsa erken adet görmüşse, düzensiz adet görüyorsa, geç menapoza girenlerde meme kanseri daha fazla görülür. Çok doğuran, emziren kadınlarda ise meme kanseri daha az görülür. Kadınlarımız bebeklerini bol bol emzirsinler.”
“Askus smear testi; tanı (spesifik edilmeyen) adifiye güçte görülür. Hücre yapısında değişik hücreler gören doktor hastayı kontrol etmek ister. 6 ay sonra tekrar smear testi isteyecektir. Yine askus gelirse; mikroskop altında boyayarak renk değiştiren yerlerden biyopsi alarak hasta tedaviye alınır.”
“Osteoporozdan, kemik erimesini önlemek için ise kalsiyum içeren gıdalar alacak, menapoza girmeden önce kemik ölçümleri yaptırmaları gerekmektedir. Değerlerine göre, tedavisine başlaması gerekmektedir. D vitamini kontrolleri yapılmalıdır. Biraz yürüyüş yaparak güneşten faydalanmalıyız. Yakın yerlere araba ile gitmemeliyiz, hareketli olacağız. Haftada üç günden az olmamak şartı ile yürüyeceğiz, esneme hareketleri yapacağız. “Tedavi zamanında ele alır, hangi aşamada olduğu belirlenirse tedavi kolaylaşır.”