BRT’de yayınlanan Psikoterapi programına konuk olan Dr. Kuzeymen Balıkçı, mükemmel olmayan çalışan bireylerin, başarısız olmaları halinde tükenmişlik sendromu yaşayacaklarının ve bu sürecin intihara kadar gidebileceğini anlattı.
Uzman psikolog Şule İzbuldu’nun sorularını yanıtlayan Dr. Balıkçı şunları söyledi:
“Mükemmeliyetçilik, her işi ve her şeyi yapma çabasına girmek ve yaptığı her şeyi en iyi, %100 iyi yapmaya yönelik hayata yürümektir. Bu çaba içinde de bazen yetişmiyor. O kabiliyeti olmayabiliyor. Ne olursa olsun ekonomik, özel ilişki, ailevi yaşantıya ulaşamayabiliyor. Ciddi hayal kırıklıkları, boşa eneri kaybı, sürekli akıntıya karşı kürek çekmek gibi; yol alamıyor ama kişi yoruluyor, bir süre sonra yeni bir şey yapacak enerjisi kalmadığında da kişi TÜKENMİŞLİK SENDROMU yaşamaya başlıyor.”
“Tükenmişliğin tek belirtisi halsizlik değildir. Kişinin kendi enerjisinde, hala beyninde bir şeyler yapma düşüncesi olduğunda, yapamadığında öncelikle kişi şunu görmeye başlar; hepsini ben yapmaya başladım. Kimse bana yardım etmiyor. Öfke yaşamaya başlar. Bu öfke dışa dönük de olabilir, kendisine dönük de olabilir. Tahammülsüz olmaya, her şeye kızmaya başlar. Basit gibi görünen şeylere de kızmaya başlar. Başlangıçta her şeye tahammül eden kişi, hiçbir şeye tahammül edemez hale gelir. Dışa dönük yaptığı öfke işe yaramamaya başlarsa; bu sefer öfkeyi kendine döndürmeye başlar.”
“İçe dönen her öfke de depresyona neden olduğu için, kendini suçlamaya, kendine kızmaya başlayacaktır. Bu sefer başka hastalıklar baş göstermeye başlayacaktır. Konversiyon gibi, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, her yerim ağrıyor sendromu. ‘Oram buram ağrıyor sendromu’ nörolojik olmayan sürekli bir ağrı sistemi varsa bilin ki mükemmeliyetçi bir birey tükenmiştir.”
“Eğer hiç fark etmezsek; panik ataklar, çarpıntılar sebebini anlayamadığımız bir sürü belirti çıkmaya başlar. Kişi huzursuzsa uyku sorunları yaşar, gün içinde tedirginlik hali başlar. Yetişemeyecek hissi yaşamaya başlar. Bu hayata yetişememe hissine, ölüm korkusuna yol açar. Tüm geleceğim tükendi. Ölüme doğru giden bu yolculukta artık hiçbir şey olmayacak hissi, çaresizlik, tükenmişlik ve ölüm korkusu. Öleyim de kurtulayım gibi düşünceler akla gelmeye başlar intiharla da sonuçlanabilir.”