Elif ŞEN ÇATAL
Hukukçu Mehmet Öner Ekinci, son günlerde tartışmalara neden olan başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ekinci, “İnsanı, emeği, emekçiyi unutan, sermayeyi koruyup, kollayıp geliştirmeyi esas hedef olarak gören Neoliberal Kapitalist Sistemin; bir başka deyişle sömürüyü, insan yağmasını meşrulaştıran Serbest Piyasa Ekonomisi’nin tam anlamıyla uygulanma alanı bulduğu bir yapıda, Parlamenter Sistem yerine, Başkanlık Sistemini koyarak, tüm sorunlara çözüm bulunacağını varsaymak, tek kelime ile büyük bir aldanma, büyük bir yanılgıdır.” şeklinde konuştu.
“SİSTEM RASYONELLEŞTİRİLEREK DEVAM ETMELİ”
Başkanlık sistemine geçilmesini destekleyenlerin temel gerekçesinin Rum tarafında bu sistemin uygulanması ve Annan Planı’nın öngördüğü federal sistemde de yer alması olduğunu belirten Ekinci, her iki sistemin de kendine göre avantaj ve dezavantajlar içerdiğini kaydetti.
Parlamenter sistemin, etkisizleşmesinin, işlevsizleşmesinin nedenlerini ortadan kaldırmak suretiyle, sistemin rasyonelleştirilerek devamının toplum açısından daha yararlı sonuçlar üreteceğine inanç belirten Ekinci, “Dengeleyici ve denetleyici ne tür hukuksal sınırlamalarla sınırlandırılmış olursa olsun, sistemi işletecek olan insan kaynağının bencilliği, çıkarcılığı, çarpık siyaset anlayışını değiştirecek hukuksal alt yapı tesis edilmedikçe ve belli bir süre, örneğin en az on yıl bu yapıya işlerlik kazandırılmadıkça, sistemi değiştirmenin hiç bir yararı olmayacağına inananlardanım” şeklinde konuştu.
“ANAYASA AÇIKÇA ÇİĞNENDİ”
Başkanlık sistemine geçilmesi yönünde görüş bildirenlerin en temel yaklaşımlarından birinin parlamenter sistemde güçlü, istikrarlı bir yürütmenin yaratılmadığı olduğunu belirten Ekinci, bunun nedeninin sistem olmadığını savundu. Hükümet edenlerin yetkilerini kötüye kullanarak yasaları çiğnediklerini vurgulayan Ekinci, “Güçlü yürütme yaratma kaygısı, önce KKTFD Anayasasında, sonra da KKTC Anayasasında tartışılagelmiş, yürütmeye her iki Anayasada da, Yasa Gücünde Kararname yapma yetkisi tanınmıştır. Bu yetki de, dünden bugüne Hükümet edenlerce maalesef kötüye kullanılmış ve çoğu kez Anayasanın çizdiği sınırlar dışına taşılarak, yetki aşımına gidilmiş ve Anayasa açıkça çiğnenmiştir” dedi.
“TOPLUMUMUZ BİAT KÜLTÜRÜNE YATKIN”
Ekinci, toplumun kültürel dokusu nedeniyle biat kültürüne yatkın olduğunu, bu nedenle diktatöryal bir sistemin kapılarının da sistem değişikliği ile açılmasının ihtimali olduğunu kaydetti Yapılması gerenin siyaset kurumınu yeniden demokratik hukuk devleti ilkesi ışığında kurgulamak, hukuksal düzenlemelere gitmek olduğunu kaydeden Ekinci, devlet organlarının tümünde özellikle de yürütme erkinde hesap verebilirlik, denetlenebilirlik ve şeffaflık yasalarının etkin bir biçimde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
SÖYLEŞİNİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ