Tufan Erhüman, Kıbrıslı Türklerin 2004 yılındaki referandumda ‘evet’ diyerek ve çözüm iradesini sürdürerek elde ettiği uluslararası ticari kazanımların, son dönemlerde ortaya konan iki devletli çözüm tezi nedeniyle “yok edilme” riski altında olduğunu da savundu.
Partiden yapılan açıklamaya göre, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM gayriresmi Kıbrıs toplantısının ardından sivil toplum örgütleri, sendikalar ve ekonomik örgütlere ziyaret başlatan CTP, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Erhürman’a ziyaretinde Girne milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu MYK üyesi Fikri Toros ile Ekonomi Komitesi Başkanı ve PM üyesi Berkan Tokar eşlik etti.
Görüşmede, Kıbrıs sorununda gelinen son aşamayı değerlendiren Erhürman, partisinin uzun vadeli kalkınma planlarını da Oda yönetimiyle paylaştı.
“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TEZİNİN KABUL EDİLMEYECEĞİNİ BİLMEYEN YOKTU”
Tufan Erhürman, görüşmede, Cenevre’de Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu tezlere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, altı maddelik önerinin ilk maddesinin iki tarafın statüsünün BM Güvenlik Konseyi tarafından eşitlenmesi talebi olduğuna işaret etti. İki devletli çözüm tezinin “kimse tarafından kabul edilmeyeceğinin herkes tarafından bilindiğini” dile getiren Erhürman, “Cenevre, Kıbrıs Türk tarafının ‘çözümsüzlük çözümdür’ teziyle masaya gittiği bir formata dönüştü” dedi.
Cenevre’de sunulan tezlerden dolayı Kıbrıslı Türklerin “çözüm istemeyen taraf” Rumların ise “çözüm isteyen taraf” pozisyonuna geldiğini savunan Erhürman, zirveden önce bu konuda çeşitli uyarılar yaptıklarını fakat bunların dikkate alınmadığını söyledi.
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in “dünyaya Kıbrıslı Türklerin çözüm istemediğini anlatmaya başlayacağı” görüşünü dile getiren Erhürman, geçen günlerde Rum Dışişleri Bakanı’nın da ABD Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü, ABD’nin de Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki kesimli ve siyasi eşitliğe dayalı federasyonu savunduğunu anımsattı.
“CTP, BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM İSTİYOR”
CTP lideri Erhürman, adadaki “en makul çözümün federal çözüm” olduğu görüşünü yineleyerek, partisinin mümkün olan en kısa sürede çözüme ulaşılması için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı.
2004 yılında yapılan referandumda Kıbrıslı Türklerin “evet” diyerek kazanımlar elde ettiğini söyleyen Erhürman, “Yeşil Hat Tüzüğü’nden Mali Yardım Tüzüğü’ne kadar pek çok konuda Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesi zemininde bunların gerçekleştiğini biliyoruz. Şimdi ise ortaya konan tezlerle bu kazanımlar yok edilmek riskiyle karşı karşıya kalıyor ve bu bizi endişelendiriyor” dedi.
Erhürman, “çözüm isteyen taraf olma pozisyonunun Anastasiadis’e altın tepside sunulduğunu” ileri sürerek, bunu “büyük bir diplomatik başarısızlık” olarak nitelendirdi.
“EKONOMİ ÇOK KÖTÜ YÖNETİLDİ”
CTP Genel Başkanı Erhürman, içinden geçilen pandemi sürecinde ekonominin “çok kötü” yönetildiğini, partisinin yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. CTP’nin “kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik sistem kurulması için ekonomik, sosyal ve kültürel alanda uzun vadeli kalkınma planları oluşturmaya başladığını” ifade eden Erhürman, iktidara gelmeleri halinde bu planların hayata geçeceğini söyledi.
Bu planların Meclis’ten nitelikli çoğunlukla geçmesini istediklerinin belirten Erhürman, şunları kaydetti:
“Bu plan, hazırlanır ve Meclis’ten geçerse ekonominin anayasası haline gelir. Hükümetler değişse dahi o plan yürürlükte kalır. Biz istikrar arıyoruz ve esas istikrar ekonomi politikalarında olmalıdır. Bu da reformudur.
Bunu planlayacak bir iradeyi ortaya çıkarmayı istiyoruz. Bugünkü hükümete bu konuda çağrı yapmıyoruz çünkü bu hükümet, ölü doğan bir hükümettir ve ölü gözünden yaş beklenmez” ifadelerini kullandı.