Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 nedeniyle ülkede son 24 saatte 13 kişi hayatını kaybetti, 11 yeni vaka tespit edildi.
Ülkede salgın nedeniyle yaşanan toplam can kaybı 3 bin 193’e yükselirken, tespit edilen vaka sayısı 3 bin 610’unun durumu ciddi olmak üzere 80 bin 824’e yükseldi.
Şüpheli vaka sayısı 115, müşahade altındaki kişi sayısı 10 bin 879’a gerilerken, bugüne kadar iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 65 bin 541’e çıktı.
Diğer yandan Çin’e gelen yabancı ülke vatandaşlarında tespit edilen Kovid-19 vakası 7 artarak, 95’e yükseldi. Çin ana karası dışında Hong Kong’da ise vaka sayısı 137’ye çıktı.
Kovid-19, Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde geçen aralık ayında ortaya çıkmış, kısa sürede ülkede ve yurt dışına yayılmıştı.
Dünya genelinde birçok ülkede hızla artan Kovid-19 kaynaklı ölüm ve vaka sayısı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19’un “pandemi” olarak nitelendirilebileceğini açıklamıştı.
BM ÇALIŞANLARINA KORONAVİRÜS SALGINI NEDENİYLE EVDEN ÇALIŞMA DİREKTİFİ
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle personelinden 16 Mart’tan 12 Nisan’a kadar evden çalışmasını istedi.
New York’ta hem eyalet hem de New York City genelinde acil durum ilan edilmesi ve son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal acil durum kararının ardından, BM Genel Merkezi de salgın karşısında önlemlerini artırdı.
BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, BM personeli, Manhattan’da bulunan binaya gelmeleri zorunlu olmadığı sürece 16 Mart’tan 12 Nisan’a kadar evden çalışacak ve üç haftanın ardından durum yeniden gözden geçirilecek.
Öte yandan, genel merkezi New York’ta bulunan BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da personeline evden çalışma direktifi verdi.
New York’ta koronavirüs vakası sayısı 421’e ulaşırken ABD genelinde vaka sayısı 2 bini geçti.
UNICEF: “3 MİLYAR İNSANIN EVİNDE ELLERİNİ SABUNLA YIKAYABİLECEĞİ LAVABOLARI YOK”
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), sabun ile ellerin yıkanmasının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede son derece önemli olduğunu ancak dünya genelinde 3 milyar insanın evinde ellerini su ve sabunla yıkayacağı lavabosunun bulunmadığını bildirdi.
UNICEF’ten yapılan açıklamaya göre dünya genelinde her 5 kişiden sadece 3’ü evlerinde ellerini yıkayabilecekleri imkanlara sahip.
Dünya nüfusunun yüzde 40’ının, yani 3 milyar insanın evinde ellerini su ve sabunla yıkayacağı lavabosunun bulunmadığı belirtilen açıklamada, en az gelişmiş ülkelerdeki insanların yaklaşık dörtte üçünün de bu temel ihtiyaçtan yoksun olduğu ifade edildi.
Açıklamada ayrıca dünya genelinde okulların üçte birinde çocukların ellerini yıkayabileceği lavaboların olmadığı ve sağlık merkezlerinin yüzde 16’sında ise işlevsel tuvalet ve lavaboların bulunmadığına işaret edildi.
SUUDİ ARABİSTAN KORONAVİRÜS NEDENİYLE ULUSLARARASI UÇAK SEFERLERİNİ ASKIYA ALDI
Suudi Arabistan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uluslararası yolcu uçak seferlerini askıya aldığı bildirildi.
Suudi Arabistan resmi haber ajansına (SPA) göre, İçişleri Bakanlığından bir yetkili, ülkede yaşayanların can güvenliği için Kovid-19 tehlikesinden korumak amacıyla 15 Mart pazar saat 11.00’den itibaren istisnai uçuşlar dışında uluslararası yolcu uçak seferlerinin iki haftalığına durdurulduğunu açıkladı.
Dünyada 117 ülkede görülen Kovid-19’un Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “pandemi” olarak nitelendirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, gelişmenin tehlikesine işaret edildi.
IRAK’TA YENİ TİP KORONAVİRÜSTEN ÖLENLERİN SAYISI 10’A YÜKSELDİ
Irak’ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 10’a yükseldi.
Irak’ın güneyindeki Vasıt Vilayeti’ndeki Koronavirüsle Mücadele Kriz Masası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Said beldesinde ikamet eden ve daha önce koronavirüs teşhisi konulan bir vatandaşın hayatını kaybettiği belirtildi.
Açıklamada, vefat eden kişinin eşinin de koronavirüse yakalandığı, her ikisinin de daha önce İran’da bulunduğu kaydedildi.
Hayatını kaybeden Iraklı vatandaşın kronik kalp ve nefes darlığı rahatsızlıklarının bulunduğu belirtilen açıklamada, söz konusu ölümden sonra Şeyh Said beldesinde sokağa çıkma yasağının getirildiği aktarıldı.
Bu vakayla hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi.
Irak’ta son olarak resmi açıklamalara göre ülkede tespit edilen Kovid-19 vaka sayısı 92, hayatını kaybedenlerin sayısı da 9 olarak duyurulmuştu.
ABD’DE YOLCU GEMİLERİNİN LİMANLARDAN AYRILMASI 30 GÜN ASKIYA ALINDI
ABD Başkanı Donald Trump, cumartesi gece yarısından itibaren yolcu gemilerinin 30 gün boyunca ülkedeki limanlardan çıkmayacağını açıkladı.
Trump, Kovid-19 nedeniyle ulusal acil durum ilan ettikten sonra yeni bir adım daha attıklarını Twitter hesabından duyurdu.
Başkan Trump, Twitter mesajında, “Kruvaziyer hatları Carnival, Royal Caribbean, Norwegiar ve MSC, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere tüm dış bağlantılı yolcu gemilerinin limanlardan ayrılmasının askıya alınması konusunda mutabık kaldı. Bu çok önemli ve büyük bir endüstri, öyle de olmaya devam edecek.” ifadesini kullandı.
Kovid-19 salgınının tüm dünyada etkili olmasının ardından bazı yolcu gemilerinde de virüs vakalarına rastlanmış, İtalya, Japonya ve ABD’de bazı gemiler karantinaya alınmıştı.
BAŞKENT WASHİNGTON DC’DE METRO SEFERLERİ AZALTILDI
Öte yandan ABD’de Kovid-19’a karşı alınan önlemler de artırılıyor.
Maryland ve Virginia eyaletlerinin belirli bölgelerini de kapsayacak şekilde sefer yapan Washington DC metrosunun virüs nedeniyle seferlerini pazartesi gününden itibaren azaltacağı belirtildi.
Metrolarda ve otobüslerde dezenfeksiyon çalışmalarına da hız verildi.
Öte yandan Virginia Valisi Ralph Northam eyalet genelindeki tüm okulların pazartesi gününden itibaren en az 2 hafta kapatılması kararı aldı. Bu kapsamda eyalete bağlı Alexandria, Arlington ve Falls Church bölgelerinde okullar 4 hafta tatil edildi.
Başkent Washington DC’de de devlet okulları pazartesiden itibaren en az 2 hafta tatil edilecek.
Kovid-19 önlemleri başkentin önemli etkinlikleri arasında yer alan Ulusal Kiraz Çiçeği Festivali (The National Cherry Blossom Festival) Yürüyüşü’nü de vurdu.
Normal şartlarda 4 Nisan’da Washington DC’de yapılması planlanan yürüyüş iptal edildi.
ABD’de “DMV Area” olarak bilinen Virginia, Maryland ve Washington DC daha önce ulusal acil durum ilan etmişti. Maryland’deki okullar da dün tatil edilmişti.
ABD Başkanı Trump, bugün Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde ulusal acil durum ilan etmişti.
KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU KARANTİNADA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, eşi Sophie Gregoire Trudeau’nun Kovid-19 testinin pozitif çıkması sonrası girdiği karantinadan halka seslendi.
Karantinada bulunduğu başkent Ottawa’daki başbakanlık konutunun bahçesinde basın toplantısı düzenleyen Trudeau, eşinin durumu iyi olduğunu söyledi. Eşi Sophie Gregoire Trudeau’nun Kovid-19 testinin pozitif çıkması sonrası kendini karantinaya aldığını hatırlatan Kanada Başbakanı, 14 gün sürecek izolasyon boyunca evinden çalışacağını ifade etti.
Basın mensupları ile arasına 5 metre mesafe konulan Trudeau, girdiği karantinanın da tedbir amaçlı olduğunu hatırlatttı. Trudeau, “Açıkça tekrar etmem gerekirse, şu an bende hiçbir semptom yok. Kendimi çok iyi hissediyorum’’ dedi. ‘”Bunu yapmak zorundaydım’” diyen Justin Trudeau, “Komşularımızı ve çevremizdekileri özellikle de yaşlıları düşünmek zorundayız. Ben ve eşim, sağlık ekipleri ne diyorsa ona aynen uyuyoruz” şeklinde konuştu.
“ULUSLARARASI SEYAHAT ETMEYİN”
Salgınla ilgili tedbirlerin alınmaya devam edildiğini belirten Kanada Başbakanı, halktan uluslararası seyahatlerini çok gerekli olmadıkça ertelemelerini istedi. Kanada’ya gelecek uluslararası uçaklar için sadece belirlenecek bazı havaalanlarının kullanılacağını ifade eden Justin Trudeau, “Kanadalıları güvende tutabileceğimiz hiçbir fikre kapıyı kapatmayacağız ” dedi. Kruvaziyer gemi faaliyetlerinin Temmuz ayı sonuna kadar durdurulduğunu açıklayan Trudeau, 500 kişiden fazla yolcusu olan hiçbir geminin Kanada limanlarına yanaşmasına izin verilmeyeceğini söyledi.
Öte yandan Kanada Federal Parlamentosu’nun çalışmaları askıya alındı. Tüm partilerin ortak kararı ile 5 hafta boyunca faaliyetleri askıya alınan Kanada Federal Parlamentosu’nda milletvekilleri, 20 Nisan’da çalışmalarına dönecekler. Kovid-19 salgını nedeniyle alınan karara göre, 20 Nisan’da durumun düzelmemesi halinde süre uzatılacak.
“SALGIN, KANADA NÜFUSUNUN YÜZDE 70’Nİ ETKİLEYEBİLİR”
Bu arada Kanada Federal Sağlık Bakanı Patty Hadju, Kovid-19 salgınının, ülke nüfusunun yüzde 30 ila 70’ini etkilemesinin öngörüldüğünü söyledi. Bakan Hadju, geniş kapsamlı bir ihale düzenlediklerini ve salgınla mücadele etmek için tek kullanımlık cerrahi maskeler, önlükler, el dezenfektanı ve nitril eldiven gibi malzemelere ihtiyacı olduğunu bildirdi. Hadju, salgın nedeniyle daha fazla hemşire ve güvenlik görevlisinin işe alınacağını kaydetti.
Kovid-19 salgınının ilk görüldüğü ülkelerden biri olan Kanada’da, virüsten enfekte olanların sayısı da 152’ye yükseldi. Ülkenin en büyük eyaleti olan Ontario, 60 vaka ile başı çekerken, British Columbia 53, Alberta 23, Quebec 13 ve Saskatchewan, Manitoba ve New Brunswick eyaletleri birer vaka ile kayıtlara girdi. Kanada Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, vakaların yüzde 53’ü kadın ve yüzde 67’si de 40 yaş üzeri. Kanada’da Kovid-19 nedeniyle şu ana kadar 80 yaşında bir erkek hayatını kaybetti.